Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

10 nasvetov za ohranjanje enakomerne ravni sladkorja v krvi (2. del)

Če navežemo na 1. del članka, poznamo kar nekaj načinov, s katerimi lahko delujemo preventivno na pojav diabetesa, oziroma ublažimo težave, ki jih le ta povzroča. Hkrati lahko z upoštevanjem teh nasvetov izgubite kakšen odvečni kilogram in stopite nasproti bolj zdravemu življenju. Z upoštevanjem takih drobnih nasvetov zagotovo zmanjšate svojo željo po sladki hrani, saj vplivate na pogostost situacij, v katerih posegamo po nezdravih izbirah.

6. Kombinirajte!

Živila z več ogljikovimi hidrati kombinirajte z zdravju koristnimi maščobami, še posebej z esencialnimi omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki jih naše telo ne more tvoriti samo. Orehi in lanena semena so bogati z ALA (alfa linolensko kislino), ki se v našem telesu lahko pretvori v esencialni maščobni kislini EPA in DHA, ki sta pomembni za razvoj možganov. Sposobnost pretvorbe majhna 1-3 %. Zato uživajte male morske ribe (pa ne ocvrte) vsaj 2× na teden.

7. Cejlonski cimet – začimba št. 1 za diabetike

Cimet po nekaterih navedbah lahko celo poveča občutljivost inzulinskih receptorjev s povečanjem afinitete do hormonov, ki nižajo krvni sladkor. Telo naj bi na tak način porabilo manj inzulina za enak učinek. S tem se stres na trebušno slinavko zmanjša, izboljša se metabolizem in zniža vnetje. Poskusite in pol čajne žličke cimeta vmešajte v jogurt ali potresete po sadju.

8. Pijte limonado in uporabljajte jabolčni kis

Kisline v obroku prispevajo k ohranitvi bolj uravnovešene ravni krvnega sladkorja po obroku, hkrati pa pomagajo pri prebavi hrane, sploh beljakovinske. Dosedanja dognanja namigujejo, da redno uživanje kisa lahko izboljša občutljivost na inzulin in pomaga znižati raven krvne glukoze na tešče.

9. Polifenoli

Najdemo jih v jagodičevju in temno obarvani zelenjavi in znižujejo vnetja v našem telesu. Polifenoli jagodičevja lahko s svojim antioksidativnim delovanjem izboljšujejo odzivnost na inzulin in pomagajo stabilizirati raven krvnega sladkorja. Že star nasvet, ki se prenaša iz roda v rod pravi, da skodelica borovnic na dan pomaga ozdraviti sladkorno bolezen. Polifenole – resveratrol najdemo tudi v vinu, a za učinkovanje le-teh, bi morali zaužiti preveč alkohola, s čimer bi dosegli obraten učinek.

10. Športna aktivnost in vitamin D

Pol ure zmerne aktivnosti (plavanje, tek) na dan vsaj 5 dni na teden pomaga izboljšati občutljivost na inzulin in prispeva k splošnemu zdravju. Gibanje je povezano tudi s sproščanjem prijetnih občutkov, ki jih včasih nepravilno povezujemo z uživanjem hrane. Gibanje v naravi je ena od odličnih tehnik, ki uravnavajo stres, ki lahko povzroči nihanje ravni sladkorja, stres pa tudi okrepi poseganje po nezdravi hrani. Vadbo, če se le da, izvajajte na soncu, da zadostite dnevnim potrebam po vitaminu D, ki je izjemno pomemben za osnovne funkcije našega telesa in pogosto pozabljamo nanj. V zimskem času, ko je sonca manj, pa si lahko pomagamo tudi z dodatkom kapljic Vitamina D v obliki prehranskega dopolnila.

Če se želite naučiti več o zdravem načinu prehranjevanja in sestavi optimalnega jedilnika, vas vljudno vabim, da se nam pridružite na 10-tedenskem tečaju Temelji zdrave prehrane in zdravega jedilnika, ki ga organiziramo v Ljubljani.

 

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja