Košarica

V košarici ni izdelkov.

3 novi prehranski trendi

Prehranska industrija ves čas išče nove trende in zanimive produkte – nekateri se obdržijo, drugi gredo hitro mimo. Od vsakega posametnika je odvisno, kako in v kolikšni meri bo v svoj jedilnik vključil na novo odkrita živila. In čeprav so najbolj pomemben del zdrave prehrane brez dvoma osnovna polnovredna živila, ki jih poznamo že od nekdaj, je tu pa tam zanimivo preizkusiti kaj novega in drugačnega. Predstavljamo vam tri prehranske novosti za letošnjo zimo!

AQUAFABA

Kaj je?

Aquafaba je tekočina, ki ostane po kuhanju fižola, čičerike in drugih stročnic. Lahko gre za ostanek domače kuharije, ali pa za tekočino v pločevinki kupljenega fižola ali čičerike. Aquafabo sestavljajo beljakovine, škrob in rastlinska guma.

Katere so njene prednosti?

Če ne uživate jajc, potem verjetno veste, kako težko jih je nadomestiti je v nekaterih klasičnih jedeh. Večina drugih jajčnih nadomestkov, na primer banana ali chia semena, se sicer odlično obnese v palačinkah, biskvitih in piškotih, a zaradi drugačne teksture ne deluje v recepti z veliko beljaki, kot so španski vetrci. Jajčni beljak lahko nadomestimo s kupljenimi jajčnimi nadomestki, a ti pogosto negativno vplivajo na okus. Aquafaba po drugi strain posnema tako okus kot teksturo jajčnega beljaka, zato je idealna alternative v veganskih receptih z beljakom. Ko aquafabo stepate, se nemudoma spremeni v popolnoma enak beljakov sneg kot običajni jajčni beljak.

Kako jo uporabljati?

Aquafaba se v glavnem uporablja kot nadomestek jajčnega beljaka. Podobna mu je tako po teksturi kot po okusu ter se jo lahko uporablja tako v slanih kot sladkih receptih. Z njo lahko na prmer ustvarjate španske vetrce, palačinke, pireje in sufleje. Če je aquafaba preveč tekoča za vaše potrebe, jo lahko kuhate dokler ne dobi enake gostote kot jajčni beljak.

Na kratko:

Aquafaba je odličen veganski nadomestek za jajčni beljak. Po drugi strani nima veliko hranilne vrednosti in jo lahko preskočite, če je vaš cilj v prehrano vnesti več beljakovin, vitaminov, mineralov in vlaknin.

BANANINA MOKA

Kaj je?

Bananina moka je – moka iz banan. Prideluje se iz nezrelih zelenih banan, ki jih olupljene posušijo in zmeljejo v moko. Nezrele banane se uporabljajo zato, ker se škrob v njih še ni pretvoril v enostavne sladkorje. Iz tega razloga ima bananina moka v sveži obliki zelo blag okus po bananah, kuhana pa popolnoma izgubi bananin pridih. Bananina moka vsebuje v primerjavi z drugimi mokami več neprebavljivega škroba – to pomeni, da potuje njen škrob skozi večino črevesja nedotaknjen. V debelem črevesju lahko nato služi kot hrana za dobre bakterije in krepi črevesno floro. Hkrati deluje ta škrob kot vlaknina in uravnava vrednosti krvnega sladkorja ter nas nasiti za dlje časa.

Katere so njene prednosti?

Glavna prednost bananine moke je, da vsebuje eno najbolj odpornih oblik škroba. Ta deluje kot prebiotik in podpira zdravje črevesne flore. Poleg tega ima bananina moka v primerjavi z drugimi vrstami moke veliko višje vrednosti natioksidantov. Primerna je za vegane, ne vsebuje glutena, soje, oreščkov in je brez gensko spremenjenih organizmov. Bananina moka je odličen brezglutenski nadomestek običajne moke, ker dobro posnema pšenično moko and dopolnjuje ostale tipe moke pri peki.

Kako jo uporabljati?

Bananino moko lahko dodajate v smutije, juhe in omake za zgostitev. Z njo lahko nadomestite pšenično moko: za vsako skodelico pšenične moke uporabite približno 2/3 skodelice bananine. Splošno pravilo je, da pri nadomeščanju uporabite približno 30 % bananine moke manj kot običajne moke, ker vsebuje več škroba.

Na kratko:

Dobra prehranska vrednost, veliko koristnega škroba in nevtralen okus – bananina moka je vsekakor nekaj, kar morate v naslednjem letu preizkusiti v kuhinji. Odlično nadomešča pšenično moko in se lahko uporablja v številnih različnih receptih.

MATCHA 

Kaj je?

Matcha je fino zmleti zeleni čaj, ki prihaja iz Japonske. Od drugih tipov zelenega čaja se razlikuje po postopku pridobivanja. Grmičke zelenega čaja pokrijejo s ponjavami, da jih ne doseže direktna sončna svetloba, približno 20 dni preden jih poberejo. S tem se upočasni rast listov, v njih pa se razvije več klorofila in aminokislin. Tudi sušenje in predelava obranih listov sta nekoliko drugačna, ker se pred mletjem listom odstranijo vse listne žile. Pridelek je na koncu relativno majhen, postopek pa dolgotrajen, zato je cena matcha čaja nekoliko višja od običajnega zelenega čaja.

Katere so njene prednosti?

Matcha čaj ima podobne pozitivne učinke na zdravje kot običajni zeleni čaj – spodbuja metabolizem in krepi koncentracijo. Prednost matche pa je, da vsebuje še veliko več antioksidantov in se ti iz nje absorbirajo bolj učinkovito. Skodelica matche dvigne koncentracijo in budnost, a brez nervoznega občutka, ki nam ga lahko da kava. Zaradi veliko klorofila matcha tudi razstruplja, hkrati pa nam da energijo in pospeši kurjenje maščobe.

Kako jo uporabljati?

Zeleno matcho v prahu lahko uporabljate na številne načine. Lahko ga skuhate koj čaj, ali pa zeleni prah zamešate v smutije, sokove, kosmiče in (presne) sladice. Preizkusite ledeni čaj z matcha čajemkokosov kefir z matcho in matcha latte, napitek za budnost. 

Na kratko:

Za ljubitelje čaja bo matcha čaj prijetno presenečenje zaradi njegovega bogatega okusa (več o celotni kulturi pitja si lahko preberete tukaj). Na splošno pa se ga splača v prehrano vključiti zaradi številnih hranil (predvsem antioksidantov) in poživljajočega učinka, ki pa je hkrati umirjen in enakomeren. Odlična izbira je tudi za presne sladice, kadar jih želite obarvati s čudovito zeleno barvo.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja