Košarica

V košarici ni izdelkov.

Narava nas tudi jeseni bogato obdaruje. Iz vročega poletja, ko so nam najbolj prijali sočni vodeni sadeži, počasi prehajamo v hladnejši del leta, ko bomo vse bolj posegali po “močnejših” živilih z več škroba, po juhicah in pečenem kostanju.

Predstavljamo vam 5 jesenskih živil, ki uspevajo okrog nas, so lahko dostopna in nadvse hranljiva!

Buče

Jesensko-zimska klasika! Jesenske buče prihajajo v vseh oblikah, velikostih in barvah – najbolj znane so hokaido, muškatna buča, butternut,… Vse so bogate s škrobom in vlakninami, zato prijetno nasitijo in pogrejejo, ko se shladi. Jesenske buče so lahko prebavljiva hrana, ki izboljša prebavo. Oranžne buče vsebujejo tudi veliko beta karotena.

Kostanj

Nabiranje kostanja je sprostitev, fizična aktivnost in preživljanje časa z najdražjimi – vse v enem. Tako pečeni kot kuhani kostanj pa imata tudi številne druge koristi – kostanj ureja prebavo, nasiti na zdrav in nizkokaloričen način, telo oskrbi z minerali in nekaterimi vitamini ter zaradi zdravih maščob prispeva k zdravju krvožilja.

Iz kostanja lahko pripravimo kostanjev pire, ki je odlična sestavina zdravih sladic. Poskusite na primer to čokoladno kostanjevo torto. Za recept za slano kostanjevo pogačo kliknite tukaj. 

Kaki

Ko začne drugo sadje hoditi h koncu, zasije kaki v vsem svojem sijaju. Tako neverjetno sladek, da je najboljša sladica že sam po sebi (ali pa ga samo nadevate s kokosovo smetano). Sadeži vsebujejo veliko beta karotena – že dva sadeža pokrijeta dnevne potrebe po tem predhodniku vitamina A. Bogati so tudi z minerali in vitaminom C, zaradi visoke vsebnosti vlaknin pa so pravi balzam za prebavo. Preberi več o koristnih lastnostih tega sadeža bogov. 

Kaki je popolno sadje za sladice. Preizkusite presne beljakovinske vanilijeve rezine s kakijem, presno kakijevo torto in enostavni kakijev puding iz samo 2 sestavin (okus čokolada ali vanilija). 

Ohrovt

Izberite glavnati ali kodrolistni ohrovt, oba sta nizkokalorična in izjemno bogata s kalijem, železom, vitaminom C in klorofilom. Glavnati ohrovt je bolj intenzivnega okusa, zato se uporablja predvsem kuhan ali pečen v rižotah, juhah, kot priloga ali mariniran v solati. Listnati ohrovt lahko poleg teh načinov uporabe dodajamo v smutije, odličen je tudi v solati. Priporočamo tole jesensko miso juho. 

Granatno jabolko

Pri nas rastejo na Primorskem in splača se izkoristi poznojesensko sezono tega hranljivega sadeža. Bogat je z antioksidanti, zato varuje pred sezonskimi obolenji, kot sta prehlad in gripa. Odlična priprava na zimo! Edina pomanjkljivost granatnega jabolka je, da je njegovo čiščenje malce zamudno in lahko v trenutku zapaca kuhinjo. Najlažje je, da sadež prečno prerežemo napol, nato pa vsako polovičko podržimo nad skledico in z žlico tolčemo po zgornjem delu (lupini). Na ta način bodo zrna popadala v skledico, ne da bi rdeči sok šprical vse naokrog. Zrna potresemo po solatah, pudingih, granoli, žitnih kašah ali jih uživamo sama.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja