Košarica

V košarici ni izdelkov.

9 načinov kako živeti bolj trajnostno in okolju prijazno

Naš način življenja in prehranjevanja močno vplivata na okolje. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj načinov, kako živeti bolj trajnostno in zmanjšati svoj okoljski odtis CO2.

1. Uživajte sezonska živila

presna zelenjava

Uživanje sezonskih pridelkov pomaga lokalnim kmetijam in pridelovalcem. Prav tako so živila boljše kvalitete. Sezonska živila ponavadi niso uvožena od daleč, zato pomagajo pri krajši transportni poti in posledično manjšim emisijam CO2.

Najboljši način kupovanja sezonskih pridelkov je kupovanje na tržnici. Dober kazalec sezonskih izdelkov je tudi cena. Višja kot je, manj je živilo sezonsko.

2. Uživajte manj izdelkov živalskega izvora in več izdelkov rastlinskega izvora.

Za masovno proizvodnjo izdelkov živalskega izvora je porabljenih ogromno naravnih virov. Odločitev za prehranjevanje na večinski rastlinski prehrani drastično pripomore pri zmanjšanju ogljikovega odtisa – to je vrednot za količine emisij toplogrednih plinov, ki jih posameznik, proizvod ali organizacija ustvari pri rabi energije. Pridelovanje polnovrednih živil ima manjši vpliv na okolje kot živila živalskega izvora.

Za zmanjšanje ogljikovega odtisa, ni potreben prestop na popolnoma vegansko prehrano. Razlika bo opazna že na večinski rastlinski prehrani.

3. Kupujte FairTradefairtrade

Z nakupom živil, ki nosijo nalepko “fair-trade” pomagate pri investiranju v boljše delovno okolje farm in pomoč pri pridobivanju ekoloških certifikatov za farme. Kar koli kupujete, od čokolade do kosmičev, z oznako “fair-trade” to pomeni, da je izdelek brez GMO in narejen iz trajnostnih virov zemlje in vode.

4. Naredite svoj kompost

Namesto tega, da zavržete ostanke svoje hrane, raje naredite kompost. Tako svoj odpad spremenite v rodovitno zemljo, na kateri lahko zraste še več živil in tako domača hrana.

5. Posadite svoj (mali) zelenjavni vrt

S tem pripomorete k manjši kilometrini prevožene zelenjave in hkrati manjši porabi gnojil in goriva.

6. Kupujte ekološko

Če lahko, vedno izberite ekološko. Tako v večji meri zaščitite sebe in planet z manjšo porabo okolju in človeku ne prijaznih kemikalij in gnojil.

7. Kupujte živila brez embalaže

Vedno več trgovin ponuja možnost kupovanja na rinfuzo v ekoloških/papirnatih vrečkah. Tako lahko kupite toliko, kot želite in prihranite na odpadnem materialu – embalaži.

8. Uživajte manj predelano in zapakirano hrano

Taka živila so ponavadi veliko bolj zahtevna za pridelavo. Prav tako so v večini pakirana v embalažo, ki se je ne da reciklirati, kar dodatno pripomore k prevelikemu zakopavanju odpadkov v zemljo.

9. Uporabljajte reciklirane kuhinjske pripomočke

Uporabljajte kuhinjske skodelice, posode ali pribor iz lesa ali drugih recikliranih materialov. Alternativa navadnim posodicam so tudi kokosove posodice, narejene iz 100% recikliranega kokosa.

Preberite tudi:

Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja