Košarica

V košarici ni izdelkov.

Bananin čaj za dober spanec

Spanje je izredno pomembno za naše zdravje. Pomanjkanje spanja znanstveniki povezujejo s hipertenzijo, stresom, šibkim srcem in slabim zdravjem možganov, za ljudi, ki spijo premalo pa obstaja tudi večja verjetnost, da so kadilci.

Kakšna je priporočena količina spanja?

Novorojenčki (do 3 mesece) 14 – 17 ur dnevno
Dojenčki (4 – 11 mesecev) 12 – 15 ur dnevno
Otroci (1 – 2 let) 11 – 14 ur dnevno
Otroci (3 – 5 let) 10 – 13 ur dnevno
Šolarji (6 – 13 let) 9 – 11 ur dnevno
Najstniki (14 – 17 let) 7 – 9 ur dnevno
Mladi (18 – 25 let) 7 – 9 ur dnevno
Odrasli (26 – 64 let) 7 – 9 ur dnevno
Starejši (65 let in več) 7 – 8 ur dnevno

spanec

Simptomi pomanjkanja spanja:

 • slab spomin
 • depresija in anksioznost
 • utrujenost (predvsem zjutraj)
 • prezgodnje vstajanje
 • slaba koncentracija
 • slabe motorične sposobnosti

Kako dovolj kakovostnega spanca vpliva na naše zdravje:

 • izboljša naš imunski sistem
 • izboljša mentalne sposobnosti in dobro koncentracijo
 • povečuje libido in plodnost
 • izboljša počutje in razpoloženje čez dan

Po podatkih raziskav, imajo tisti, ki spijo manj kot 6 ur 23 % več možnosti za koronarno srčno bolezen in 9 % večje tveganje srčnih bolezni, predvsem pa tudi slabšo kakovost spanca kot tisti, ki spijo dovolj (več kot 7 ur). Spanje, dolgo več kot 9 ur, nima posebnih učinkov. Podatki iz leta 1964 kažejo, da so imeli tisti, ki so spali 7-8 ur dnevno najmanjše možnosti za smrt v roku treh let.

bananaincimet

Eno izmed najokusnejših in najučinkovitejših uspaval je bananin čaj.

V dobi telefonov, računalnikov in televizije pred spanjem vsi strmimo v ekrane, ti pa oddajajo modro svetlobo, s katero našim možganim sporočajo, da je zunaj dan. Možgani zato ne sproščajo melatonina – hormona, ki nas naredi zaspane – svetloba pa vpliva tudi na naš živčni sistem. Priporočljivo se je odvaditi uporabe elektornskih naprav pred spanjem, če pa nam to ne uspe, vsaj namestimo aplikacijo, ki modro svetlobo nadomesti z bolj naravno, da bo naše telo vedelo, kateri čas dneva je.

Dovolj kakovostnega spanja je torej ključno za naše zdravje, saj ob pomanjkanju naše telo čez dan ne funkcionira optimalno, poveča se tveganje za debelost, sladkorno bolezen in raka.

Recept za bananin čaj

bananin_caj

Sestavine:

 • 1 banana (ekološka)
 • 1 majhen lonček vode
 • cejlonski cimet (po želji)

Postopek priprave:

Odrežite konca banane in jo položite v vrelo vodo za 10 minut, nato pa čaj precedite v skodelico. Dodajte cimet po občutku in uživajte.

banana

Bananin čaj pijte uro pred spanjem.

Banane vsebujejo velike količine vitamina C, vlaknin, magnezija in kalija, ti pa negujejo naše telo in spodbujajo naše mišice h sproščanju. Z dodanim cimetom pa ne izboljšamo le okusa, ampak tudi ta spodbuja sproščanje, pa tudi cirkulacijo in prebavo, uravnava stopnjo sladkorja v krvi in hormone, ki vplivajo na dober spanec.

Banane vsebujejo tudi aminokislino triptofan, ki se pretvori v serotonin, hormon sreče, ki izboljša naše razpoloženje. Medtem ko magnezij iz banane deluje pomirjajoče in nam pomaga pri tem, da se sprostimo.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

2 komentarja

 1. Imam bolj vprašanje, kot komentar. Kaj naj naredim s skuhano banano? Ko čaj skuham, zvečer, banana ostane. Ali jo je zvečer priporočljivo pojesti, ali predlagate, da se shrani in kaj narediti z njo? Hvala

  • Pozdravljeni, Lidija,
   Banano iz čaja lahko tudi pojeste, če vam odgovarja kuhano sadje zvečer. Če niste lačni, pa jo lahko shranite za zajtrk in jo dodate recimo jutranji ovseni kaši ali palačinkam. Banana je užitna, le nekoliko bolj mehka.
   Lp, Maja

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja