Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Češnje – sočni in sladki sadeži

Ste si tudi vi letošnjo pomlad med vsemi sadeži najbolj zaželeli češenj?

Češnja spada v družino rožnic, kamor prav tako spadajo breskve, marelice in slive. Njeno znanstveno ime je Prunus acium. Prve češnje naj bi odkrili Rimljani v Mali Aziji okoli 70. leta pred našim štetjem. Kasneje so v prvem stoletju predstavili češnje Britancem. Beseda češnja (ang. »cherry«) prihaja iz turškega mesta Cerasus. Največje pridelovalke češenj so Turčija, ZDA, Rusija in Poljska. Obstaja okoli 55 vrst češenj, najbolj poznane so sladka češnja sorte »Prunus avium« in malo bolj kisle »Prunus Cerasus«.

Ste vedeli, da na enem drevesu zraste približno 7000 češenj?

Ti sadeži niso le lepi, sočni in vabljivi na pogled, ampak tudi zelo koristni za naše zdravje. Uživanje češenj nam lahko pomaga pri boljšem spancu, pri regeneraciji po naporni vadbi, za zdravo ožilje in srce, koristne pa so tudi v času hujšanja.

češnje

Češnje za boljši spanec

Raziskave potrjujejo, da nam uživanje češenj lahko izboljša spanec, saj našemu telesu pomagajo proizvajati hormon melatonin in tako pozitivno delujejo na nevrone v možganih, zmanjšujejo izčrpanost, pomirjajo živčni sistem in pripomorejo k boljšemu spanju. Melatonin je hormon, ki nastaja v našem telesu pod vplivom žleze češarike in regulira našo naravno telesno uro oziroma ritem budnosti in spanja. Njegova koncentracija se spreminja tekom 24-urnega ciklusa. Zjutraj, ko se vsebnost melatonina zmanjša v telesu, se začne stanje budnosti. Za normalni bioritem so potrebne le majhne količine melatonina, zato nam lahko že manjši vnos melatonina s hrano učinkovito izboljša spanec. Vsebujejo tudi folno kislino, ki pomaga pri normalnem delovanju možganov živčevja ter nekatere vitamine: A, B1, B2, B6 in C. Vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki zavirajo procese staranja.

Privoščite si češnje po vadbi

Češnje so bogate z minerali: magnezijem, kalijem, fosforjem, kalcijem in železom, zato so znane tudi kot sadje, primerno za regeneracijo po vadbi. Zaradi antioksidativnega in protivnetnega delovanja naj bi uživanje češenj pomagalo pri zmanjševanju vnetnih procesov in zmanjšanju mišičnih poškodb po vadbi.

Češnje za zdravo srce

Kalij in magnezij v češnjah sta ključna minerala za zdravje srca. Uživanje s kalijem bogatih živil pomaga pri uravnavanju srčnega utripa in krvnega tlaka. Magnezij pa zmanjšuje tveganje za srčno kap in pripomore k zdravju srčnih funkcij. Steroli iz češenj pa na naraven način zmanjšujejo količino slabega holesterola v krvi.

Češnje za hujšanje

Češnje vsebujejo veliko vode in malo kalorij (povprečno 65 kcal na 100g). Najbolj sladke vsebujejo do 15-odstotkov sladkorjev. Imajo malo maščob in so polne vode, zato so primerne tudi v času hujšanja. Študije so pokazale, da povečan vnos vode poveča raven energije in pospešuje presnovo. Češnje so bogate s kalijem, ki pomaga pri izločanju vode iz telesa in izločanju presežka natrija, kar posledično pomaga pri odpravi zabuhlosti in napihnjenosti.

V času sezone češenj si privoščite vsaj 250 gramov češenj dnevno. Skodelica (približno 15 plodov) tudi sladkornim bolnikom ne bo škodovala. Nasprotno, zaradi vseh v njih prisotnih hranljivih snovi bo koristila njihovemu zdravju in dobremu počutju. Češnje imajo namreč veliko antocianinov, močnih antioksidantov, ki lahko kar za polovico povečajo nastajanje inzulina.

Češnje v sladicah

Češnje so najboljše v kombinaciji z zelišči: drobnjakom, citronko in žajbljem. Če želite poudariti pravi okus češenj, uporabite ¼ čajne žličke mandljevega ekstrakta.

cesnjeva-prosena-pita

Recept za sladice:

Delite naprej ...
Katarina Katanec
Katarina Katanec

Katarina Katanec, magistra inženirka prehrane. Intenzivno se ukvarja s svetovanjem na področju hujšanja, zdrave in rastlinske prehrane ter klinične prehrane ter poučevanjem – vodi različna predavanja in delavnice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja