Izjemno učinkovita rastlina, z močnim protivirusnim delovanjem, na katero vse preveč pozabljamo, je črni bezeg; že dolgo je poznan po svoji visoki vsebnosti vitamina C, saj ga vsebuje mnogo več kot pomaranče.

Poleg močnega antivirusnega delovanja je ČRNI BEZEG znan tudi po svojem antibakterijskem delovanju.

Zaradi vsebnosti posebnih rastlinskih kemikalij, imenovanih oligomerni proantocianidini (sestavina, ki da črnemu bezgu njegovo globoko temno vijolično barvo), pa ima črni bezeg tudi precejšnje protivnetno delovanje. V naravni medicini ima črni bezeg bogato zgodovino uporabe, saj so ga uporabljali za številne težave; vse od težav z vidom, do zdravljenja težav s sinusi ter kot pomoč pri kašlju, prehladih, virusnih infekcijah, še posebej gripi. Pri influenci tipa A in B se zdi, da ima črni bezeg edinstvene lastnosti, zaradi katerih velja za eno izmed najboljših protivirusnih zelišč na svetu.

Učinke črnega bezga v delovanju proti gripi lahko pripišemo nekaj primarnim načinom delovanja te rastline, ki delujejo v tandemu. Eden od mehanizmov delovanja je kompleksen proces, s katerim se flavonoidi vežejo na beljakovine na zunanji strani virusa in preprečujejo njegovo vezavo in vstop v gostiteljske celice, kar zavira sposobnost virusa za razmnoževanje in širjenje.

Drugi razlog je, da naj bi črni bezeg pomagal pri aktiviranju zdravega imunskega sistema s povečanjem proizvodnje citokinov, ki so v bistvu glasniki, ki pomagajo uravnavati imunski odziv telesa na bolezen. Črni bezeg  v bistvu deluje na samem virusu, hkrati pa krepi tudi naravne obrambne mehanizme telesa.

Pri nas je na voljo v obliki sirupa ali pršila za grlo z manuka medom, ki je edinstven na tržišču, saj vsebuje potentne izvlečke črnega bezga in je zato 3x močnejši od ostalih sirupov, obenem pa je tudi ekološki in brez dodanega sladkorja! Primeren je za odrasle in otroke od 1 leta starosti dalje. Obljubimo vam, da vas bo navdušil, saj izjemno pomaga pri kašlju, bolečem grlu in virusnih obolenjih. Uživa se lahko preventivno ali kurativno, mi pa vam toplo priporočamo, da ga začnete uživati že preventivno. Povratne informacije za ta sirup so res izjemne!

Črni bezeg pa imamo na voljo tudi v priročnem spreju, da ga lahko pošpricate v grlo, kjer bo deloval takoj in ublažil vnetje in bolečino. Zaradi dodatka sleza, manuka medu in aloe vere, pa bo olajšal tudi kašelj in vnetje.

Želimo vam zdravo in energije polno zimo in pomlad, s čim manj bolezni,

Napisala: Diana Vlahinič, TCM, Certificirana svetovalka tradicionalne kitajaske medicine, www.or-ca.si

Preberite tudi:

5 korakov za naravno krepitev imunskega sistema

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

štiri × pet =