Košarica

V košarici ni izdelkov.

Organizacije za preprečevanje diabetesa po svetu čedalje bolj opozarjajo na pomembnost etiket na živilih. Etikete na hrani bi morale biti osnovno orodje za ureditev jedilnika sladkornega bolnika. Urejen jedilnik je ključnega pomena za vzdrževanje normalnega nivoja sladkorja v krvi in s tem za nadzorovanje bolezni. Če znate brati etikete na živilih, vam bo izbira hrane veliko lažja.

Začnite z glavnimi sestavinami

Pozorni bodite na dobre sestavine, kot so: polnozrnata moka, soja ali oves, nenasičene maščobe, kot je na primer olivno olje, in kokosova maščoba. Izogibajte pa se nezdravih sestavin, kot so na primer: hidrogenizirana maščoba ali delno hidrogenizirana maščoba, koruzni sirup in sol. Ne pozabite, da vrstni red sestavin pove, koliko je določene sestavine v izdelku. Sestavina, ki je je v izdelku največ, je napisana prva.

Pozorni bodite na ogljikove hidrate

Na etiketi glejte vsebnost vseh ogljikovih hidratov, ne samo vsebnosti sladkorja. Pri štetju bodite pozorni na celotno skupino ogljikovih hidratov (sladkorja, sestavljenih ogljikovih hidratov in vlaknin skupaj). Če se boste namreč preveč striktno izogibali vsem sladkorjem, vam lahko v dieti primanjkuje hrane, kot sta sadje ali mleko, ki vsebujeta naravni sladkor, preveč pa bi lahko na primer pojedli žitaric.

Ne prezrite vlaknin

Priporočljivo je, da posebno pozornost namenite ravno hrani z veliko vsebnostjo vlaknin. Čeprav so grami sladkorjev in grami vlaknin šteti skupaj pod ogljikove hidrate, je takšna postavitev včasih zavajajoča. Če ima hrana 5 ali več gramov vlaknin na 100 gramov, je priporočljivo težo vlaknin odšteti od skupnih ogljikovih hidratov. Tako boste dobili bolj natančen seštevek sladkorjev, ki vplivajo na porast sladkorja. Vlaknine so namreč neprebavljivi ogljikovi hidrati in ne vplivajo na raven inzulina v krvi.

Brez sladkorja

Oznaka »brez sladkorja« ne pomeni nujno tudi brez ogljikovih hidratov ali živila z manj kalorijami. Kadar izbirate med podobnimi izdelki s sladkorjem in brez, dobro preberite obe etiketi. Če ima izdelek »brez sladkorja« občutno manj ogljikovih hidratov, je verjetno boljša izbira, če pa je v vsebnosti ogljikovih hidratov majhna razlika, potem se odločite raje glede na okus ali glede na ceno. Tudi oznaka »brez dodanega sladkorja« ne pomeni, da živilo ne vsebuje ogljikovih hidratov. Pomeni le to, da v procesu pridelave in pakiranja ni bilo dodanega sladkorja. Izdelki, ki nadomeščajo sladkor z alkoholnimi sladkorji, kot so izomalt, maltitol, manitol, sorbitol in ksilitol, še vedno vsebujejo približno polovico kalorij ali sladkorjev in drugih ogljikovih hidratov. Zato si zapomnite, da so živila s sladkornim alkoholom tista, ki jih je treba upoštevati pri štetju ogljikovih hidratov.

Brez maščobe – “fat-free”

Gram maščobe ima skoraj dvakrat več kalorij, kot jih ima gram ogljikovih hidratov ali beljakovin. Če želite izgubiti telesno težo, se vam izdelki z nizko vsebnostjo maščob (low-fat) morda zdijo odlična rešitev, vendar − ne pustite se zavesti!

Izdelki brez maščob lahko še vedno vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Izdelki z nizko vsebnostjo maščob nemalokrat vsebujejo tudi do 2-krat več sladkorja kot osnovni izdelek. Dober primer so sadni jogurti. Namesto 3,2 mlečne maščobe in 4,2 g ogljikovih hidratov na 100 g, kot jih ima navadni jogurt, ima sadni jogurt 0,1 mlečne maščobe in 16,5 g ogljikovih hidratov, od tega 11 g sladkorja, kar sta 2 veliki jušni žlici (primer sadni jogurt Junior, Mlekarna Celeia). Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je navadni jogurt kljub nekaj odstotkom več maščobe bolj zdrava izbira.

Gram maščobe ima skoraj dvakrat več kalorij, kot jih ima gram ogljikovih hidratov ali beljakovin.

Pomembno je tudi vedeti, da vsebnost maščob na izdelku ne pove cele zgodbe. Bolj pomemben je podatek, kakšna maščoba se nahaja v hrani, ki jo nameravate kupiti. Čeprav ima maščoba še vedno veliko kalorij, vam lahko nenasičene in delno nasičene maščobe pomagajo pri vzdrževanju zdravega srca in nizkega pritiska, prav tako pa maščobo potrebujete za absorpcijo nekaterih vitaminov. Omejite se raje pri uživanju nasičenih, trans- in hidrogeniziranih maščob, ki jih najdete v sladkarijah in slanih prigrizkih, saj povečujejo verjetnost, da obolite za srčno-žilnimi boleznimi ter povzročajo razne zaplete pri diabetesu.

nakupovanje-hrane

Kar boste kupovali in kar se bo znašlo na vašem krožniku, je na koncu vedno vaša odločitev. Ne glede na to, ali želite znižati težo, vnos sladkorja, maščobe ali soli v prehrani ali pa povečati vnos vlaknin − etikete na izdelkih so lahko vaše prijateljice pri pravilni izbiri.

Bo črni čaj zamenjal inzulin?

Škotska znanstvenica Dr. Graham Rena je s svojim timom znanstvenikov nepričakovano odkrila prednosti črnega čaja v boju proti diabetesu tipa 2. Čeprav so pozitivni učinki zelenega čaja na zdravje znani že leta, se tega za črni čaj ni moglo trditi. Raziskave črnega čaja kažejo obetavne rezultate pri nadomeščanju inzulina. Ugotovili so namreč, da se sestavine, ki se nahajajo v črnem čaju, kot sta theaflavin in thearubigin, lahko obnašajo kot inzulin.

Dr. Graham je povedala: »Ugotovili smo, da lahko te sestavine oponašajo inzulinsko reakcijo na beljakovino FOXO«. FOXO naj bi uravnaval razmerje med prehrano in zdravjem v velikih organizmih tudi pri miših, črvih in vinskih mušicah.

Zdravnica svari pred nekontrolirano uporabo črnega čaja z namenom ozdravitve, saj so raziskave v začetnih fazah. »Zdaj je naša naloga, da ugotovimo, ali lahko ta dognanja prenesemo na nekaj, kar bo uporabno pri zdravljenju ljudi«, še doda in poudari, da je to le prvi korak. Če jim uspe najti substanco, ki regulira beljakovino FOXO pri ljudeh z diabetesom 2, potem bi jim ta dognanja lahko pomagala pri premagovanju resnih zdravstvenih težav, povezanih z diabetesom.

Delite naprej ...
Mojca Cepuš
Mojca Cepuš

Mojca Cepuš je certficirana nutricionistka, avtorica številnih strokovnih člankov o zdravi uravnoteženi prehrani in predavateljica. Njeno primarno delo je individualno svetovanje strankam o zdravi prehrani. Večinoma se poveča preučevanju in poučevanju s področja prehranjevanju ljudi s preveliko telesno težo. Bolj kot diete zagovarja spremenjeno in prilagojeno prehranjevanje, ki mu ljudje brez težav sledijo vse življenje ter tako uravnavajo težo in ohranjajo zdravje.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja