Sestava jedilnika pri prehranskih omejitvah

  0
  2071
  01Mar2017

  Od 17:30 do 20:00

  Center Moje Zdravje

  Zaloška 167, 1000 Ljubljana

  Beseda alergija izvira iz grščine in pomeni »reagirati drugače«. Alergija se pojavi po zaužitju določene hrane, kjer gre za reakcijo imunskega odziva. Ta reakcija sproži delovanje imunskega sistema, že ko je zaužita majhna količina hrane in ni povezana s fiziološkim učinkom hrane. Alergijo najprej prepoznamo po spremenjenem dihanju, koži in težavami v prebavilih.

  Glavna razlika med alergijo in intoleranco je ta, da pri alergijskem odzivu sodeluje imunski sistem, pri intoleranci pa ne. Intoleranco definirajo tudi kot nealergijsko preobčutljivost s ponavljajočim negativnim učinkom na hrano. Simptomi intolerance se pojavijo po zaužitju nekega živila, lahko gre za pomanjkanje prebavnih encimov, kar vodi do prebavnih težav.

  Prehranjevanje z določenimi prehranskimi omejitvami lahko osebam, ki se s težavami soočijo prvič, povzroči nemalo težav. Ko spoznamo svoj organizem do te mere, da znamo prepoznati katera živila so tista, ki nam povzročajo težave in ko poznamo rešitve za nadomestna živila, spoznamo kako preprosta, hitra in okusna je lahko priprava hrane brez alergenov. Kako prepoznati simptome, najti rešitve za svoje prehranske omejitve in pri tem uživati okusno, zdravo polnovredno rastlinsko hrano in še veliko več, bomo govorili na 9. predavanju iz sklopa TEČAJA TEMELJI ZDRAVE PREHRANE IN ZDRAVEGA JEDILNIKA.

  V 1. delu bomo govorili o:

  • alergiji in intoleranci na določena živila
  • razlikah med alergijo in intoleranco, o celiakiji, o simptomih in rešitvah
  • tem kje se testirati, na kakšen način se opravljajo meritve in kako izgleda primer izvida

  V 2. delu bomo:

  • pregledali jedilnike pri različnih prehranskih omejitvah na konkretnih primerih
  • govorili o veganstvu in vegetarijanstvu ter sestavi optimalnega rastlinskega jedilnika
  • praktično pripravili nekaj enostavnih, okusnih in zdravih rastlinskih jedi brez alergenov

  Na predavanju, ki traja 3 pedagoške ure, boste pridobili:

  • osnove znanja o sestavi uravnoteženega jedilnika pri prehranskih omejitvah
  • praktične nasvete za polnovredno rastlinsko prehranjevanje
  • ideje za pripravo okusnih polnovrednih rastlinskih jedi brez alergenov 
  • tiskane izročke s povzetki predavanja
  • vključeni so naravni napitki in prigrizki

  proteinski napitek

  Predavanje bo potekalo v sredo, 1. marca ob 17:30 uri v Centru Moje Zdravje na Zaloški cesti 167 v Ljubljani. Predavanje traja do 20:00 ure.

  Predavanje bosta vodili:

  • Katarina Miklavc, univ. dipl. inž. živ. prehrane, ki je svoje praktično znanje in izkušnje pridobila pri nutricionistki Mojci Cepuš
  • Maja Jeereb, certificirana nutricionistka in urednica portala MojeZdravje.net

  Cena predavanja in način plačila:

  Cena predavanja je 60 € z vštetim DDV-jem. Pri nakupu 2 različnih predavanj iz sklopa 10-tedenskega tečaja, vam priznamo od 10 % popust na predavanje. Več informacij najdete na povezavi TEČAJ TEMELJI ZDRAVE PREHRANE.

  Prijave: Prijave so obvezne najkasneje do 28. 2. na email: tecaji@mojezdravje.netPo prijavi boste prejeli potrditev prijave in predračun. Po plačilu predračuna je vaša prijava potrjena. 

  PUSTITE KOMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here