Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Vedeti katera živila so trenutno v sezoni je neprecenljivo za dobro počutje in zdravje. Sezonska hrana prepotuje manjše razdalje, ker je pridelana bližje nam. To hkrati pomeni, da je obrana na vrhuncu zrelosti in vsebuje optimalno količino hranil. Poleg tega so sezonska živila cenejša, bolj sveža in bolj ekološka – če sledimo sezoni, lahko močno zmanjšamo naš ogljični odtis.

Nenazadnje, slediti sezoni pomeni jesti bolj raznovrstno. Veliko manj verjetno je, da bomo eno isto vrsto sadja ali zelenjave jedli dan za dnem, ker se živila v naravi menjajo skozi vse letne čase, celo mesece.

Kaj torej jesti v juniju, da bo kar najbolj sezonsko, sveže in hranljivo?

1. Solata

Zgodnjepoletna solata z domačega vrta je nekaj najboljšega na svetu! Bogata je z vlakninami, vitaminom A, vitaminom C, folno kislino in kalcijem. V sezoni priporočamo vsaj eno veliko skledo sveže solate na dan!

2. Šparglji

Izkoristite sezono špargljev, ker je kratka! Sveži šparglji so odličen vir folne kisline, pa tudi vitamina C in vitamina A. Čistijo telo in iz njega odstranjujejo odvečno tekočino. Najbolj sveže prepoznate po hrustljavosti in koncu stebla, ki ne sme biti olesenelo.

3. Zelišča

Zgodaj poleti je veliko vrst zelišč na vrhuncu. Njihov okus se preprosto ne more primerjati s posušenimi začimbami, zato izkoristite mlade liste zelišč na svojem vrtu (ali lončkih na okenski polici). Svežo meto in meliso lahko dodajate v vodo, zelišča uporabljate v jedeh in sladicah, presežke pa lahko že zdaj posušite za kasnejšo uporabo.

4. Marelice

Kot pove že njihova sončna oranžna barva, so marelice bogate z beta karotenom. Poleg tega vsebujejo veliko vitamina C, kalija in vlaknin za dobro prebavo. Po obiranju marelice še vedno zorijo, zato lahko kupite tudi nekoliko manj zrele (trde na otip) in počakate, da dozorijo. Najbolj sladke in lahko prebavljive so, ko tekstura navznoter že skorajda spominja na marmelado. Sezono svežih marelic lahko izkoristite tudi za to, da njihove polovičke posušite v dehidratorju ali pečici – tako boste imeli na zalogi 100% naravne suhe marelice – običajno namreč suhe marelice vsebujejo sulfite. Več o marelicah in njenih zdravilnih lastnostih si lahko preberete tukaj.

5. Grah

Veliko ljudi pozna grah samo iz zamrznjenih mešanic zelenjave ali iz pločevinke, a sveži grah iz mladega stroka je toliko bolj okusen in hranljiv! Mladi zeleni grah vsebuje ogromno vlaknin in kakovostnih beljakovin. Več o tej stročnici si lahko preberete v prispevku tukaj. Skuhate ga lahko v strokih, ali pa ga prej oluščite in uporabite samo grahova zrna. Ko so ta še mlada, jih lahko uživate presna (na primer v solatah ali pa jih grizljate kar same), kasneje pa jih je za lažjo prebavljivost bolje skuhati v vodi ali sopari.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja