Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kako si lahko pomagamo v »prehladni sezoni«?

Včasih se vam zgodi, da se vas kljub vsej preventivi loti prehlad. Pri meni običajno traja od 7 do 10 dni, da se pozdravim, ker sem žal pozabil na nekaj »pravil«, ki bi mi lahko pomagala, da bi prehlad hitreje minil.

Priporočam vam, da se takoj, ko začutite spremembo v telesu oz. imate občutek, da se v vas nekaj »razvija«, hitro odzovete in si že v zgornji fazi pomagate z Granobil-om, Cerolete in Apisirupom.

Sam sem preizkusil že mnogo različnih sirupov, a v praksi se mi je do sedaj daleč najboljše izkazal Apisirup. Namreč, z njegovo pomočjo se mi dokaj hitro »odmašijo« ušesa in v glavi ni občutiti tistega neprijetnega občutka, ko imaš sinuse polne smrklja.

Kaj vam še lahko pomaga, ko imate opravek s prehladom in oslabitvijo imunskega sistema? Odlično se obnese Tekoči vitamin D3. Zagotovo ste še slišali za vitamin D, toda najbrž vam ni tako zelo poznan vitamin D3. Po raziskavah, ki jih je izvedel prof. dr. Pfeifer, so ugotovili, da v zimskem času kar 95 % prebivalcev trpi zaradi pomanjkanja tega vitamina. A to še ni vse – tega vitamina, glede na naše potrebe, ne moremo dobiti dovolj le s hrano.

Priporoča se, da se dnevno zaužije vsaj 1000 IE vitamina D3. Kako bi bilo videti, če bi vsak dan s hrano zaužili 1000 IE vitamina D3? Pa poglejmo …

 • Mleko – za 1000 IE vitamina D3 bi morali popiti vsaj 50 litrov mleka.
 • Jajca – za 1000 IE vitamina D3 bi vsak dan morali pojesti vsaj 54 jajc.
 • Ribje olje – v večini kapsul z ribjim oljem je do 80 IE vitamina D3, kar pomeni, da bi morali pogoltniti vsak dan vsaj 12 kapsul.
 • Mastna riba (tuna) – za pokritje potreb po 1000 IE vitamina D3 bi vsak dan morali pojesti skoraj pol kilograma mastnih rib.

Hitro ugotovimo, da s hrano ne dobimo dovolj vitamina D3. Če vas še več zanima o vitaminu D3 – zanimiv članek na to temo se nahaja tukaj.

Naj naštejem še nekaj živil, ki vam lahko pomagajo v času prehladov:

 • Brusnica v prahu
 • Rakitovec v prahu
 • Limone
 • Med
 • Kurkuma
 • Cimet
 • Ingver

Velja si zapomniti, da nas do oslabitve imunskega sistema lahko pripelje tudi stres, zato je pomembno, da preventivno izvajamo vaje energijske medicine, še posebej za timus, ki središče našega imunskega sistema.

Kaj pa, če greste k zdravniku in vam le-ta predpiše antibiotike? V tem primeru se bo vaša črevesna flora »obnavljala« precej dlje od 10-ih dni, kolikor običajno trajajo virusna oz. prehladna obolenja. Škodo, ki jo je v vaši črevesni flori naredila invazivna terapija z antibiotiki, boste odpravljali še več tednov ali celo mesecev, da ne govorimo o povečani imunosti na antibiotike.

Reklamna sporočila na TV-ju za izboljšanje naše črevesne flore priporočajo probiotične jogurte in ostale probiotične mlečne izdelke, toda z njimi ne krepimo imunskega sistema. Kako to? Preprosto, v teh izdelkih se nahaja premalo število (napačnih sevov) bakterij, zato se le-te v črevesju ne morejo namnožiti in ga kolonizirati, istočasno pa nas mlečni izdelki tudi zasluzijo.

Vsaka žival ima svoje bakterije. Kravje in kozje bakterije dobro denejo kravam in kozam, ne pa tudi človeku. Ti izdelki bodo torej koristili tem živalim, mi pa moramo poskrbeti za vnos bakterij, ki koristijo nam. Bakterije v jogurtih so npr. aktivne na 43 ºC in več, v našem telesu pa je 37 ºC, kar je zanje premalo, zato ni prav nobenega razloga, da bi uživali bakterije, ki so namenjene drugim vrstam. Kako potem pravilno izvajati probiotično terapijo? Lahko si pomagate s probitičnimi prehranskimi dodatki.

In za konec še ena zanimivost, kar se tiče prehladov in jo dr. Frank J. Kinslow navaja v svoji odlični knjigi EV-občutek:

Primitivni vrač je mogoče zdravil navadno virusno okužbo kot invazijo zlobnega duha in je uporabil zelišča in uroke, da je pregnal neželeno entiteto. Pacient je bil brez simptomov vdora gosta v približno desetih dneh.

Z razvojem medicinskega zdravljenja je zdravnik mogoče uvedel najnovejšo tehnologijo puščanja krvi. Če pacient ni izgubil preveč krvi, si je opomogel od prehlada v desetih dneh in čez nekaj tednov se je počutil pomlajenega z na novo nastalimi krvnimi celicami, ki so se širile po njegovih žilah.

Današnje žrtve prehlada pa zdravijo z najnovejšimi antibiotiki in antihistaminiki. Čas zdravljenja … deset dni. Zdravljenje prizadete gastrointestinalne flore, ki jo je povzročila terapija z antibiotiki, pa bo trajalo še več tednov ali mesecev.

Ali je ob tem potrebno še kdaj dodati …? Če je dolžina zdravljenja ista, kot pri zeliščih in vraču, je potem boljše obiskati teto Pehto. 🙂

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig "Tam, kjer je volja, tam je pot", "Življenjski diamant", "Več daš, več imaš!" in "Srčne zgodbe". Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja