Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Lubenica – zdrava poletna osvežitev

Domovina lubenic je Afrika. Je tropska in/ali subtropska rastlina, za katero so značilna razraščajoča se 3-4 m dolga stebla ali vreže. Na rastlini so ločeni moški in ženski cvetovi, ki jih obožujejo in oprašujejo čmrlji. Sezona lubenice je od julija do septembra.

HRANILNE VREDNOSTI:

Naravi je uspelo kar 95% sadeža napolniti z vodo, preostale sestavine so: sladkorji, beljakovine in vlaknine, minerali in vitamini. S 100 g lubenice zaužijemo le 30 kcal.

Pa naj bo lubenica sadež ali zelenjava. Bolj, ko jo proučujejo, več pozitivnih učinkov ugotavljajo. Pomaga namreč odvajati vodo iz telesa in je odličen vir likopena, ki kot poznan antioksidant zmanjšuje tveganje za nastanek raka prostate ter bolezni srca in ožilja. Pravijo, da ni samo poletna osvežitev ampak pravi melem za celice, kajti sok lubenice se porazdeli po celem telesu ter vstopi v tkiva in celice ter jih hladi in hrani.

V sebi skriva veliko vitamina A, vitamina C ter vitamina B6, ki ga telo potrebuje za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in dopamin. Vsebuje tudi veliko likopena, eno izmed ključnih snovi v boju proti srčnim boleznim.

Nam lahko lubenica pomaga pri hujšanju?

Lubenica vsebuje malo ogljikovih hidratov in ima nizko glikemično obremenitev, kar pomeni, da ne povzroča hitrega vzpona krvnega sladkorja in ne prispeva k pridobivanju odvečne telesne teže.

V lubenici pa je snov, ki vam v resnici lahko pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Vsebuje namreč visoke vrednosti spojine citrulin, ki se med presnovo spremeni v pomembno aminokislino arginin. Študija, ki je bila objavljena leta 2007 v reviji Journal of Nutrition, je pokazala, da lahko povečanje nivoja arginina zmanjšuje stopnjo, pri kateri telo shranjuje maščobo, hkrati pa izboljšuje srčno-žilne funkcije. Čeprav študije na ljudeh še potekajo, obstaja veliko možnosti, da bodo nekoč povečano koncentracijo arginina povezali z izgubo odvečne telesne teže. Vir: vizita.si

PRIPOROČILO PRED UŽIVANJEM

Pri nakupu moramo biti pozorni, da je trdna, težka, enakomerno obarvana in če potrkamo nanjo mora votlo zadoneti.

Dalj časa ko lubenica stoji, manj je sladka in sočna. Uživamo jo surovo, ponavadi samo ali v sadnih solatah, se pa najdejo tudi recepti za npr. osvežilen lubenični sorbet.

TEMPERATURNI REŽIM

Hranimo jih pri temperaturi do 8°C, pred uživanjem pa jih lahko ohladimo še nekoliko nižje, kar poveča užitke.

Priznati je treba, da so velike lubenice dobre, vendar pa so zaradi velikosti nekoliko nepraktične. Ker obožujemo lubenice, ne maramo pa nositi težkih in velikih plodov po trgovinah, tudi nas motijo črne trde koščice.

Pri Panviti so iskali in našli boljšo rešitev. Njihove lubenice so mini, težke do 2,5kg in nimajo trdih koščic. Za prenašanje pa so razvili tudi praktičen nosilni karton.

Preberite še 5 nasvetov kako izbrati popolno in sladko lubenico.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja