Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Med jesenskimi plodovi najdemo eno izmed velikih plodov, ki je mnogim nepoznana: kutino. S svojo značilno rumeno barvo in predvsem intenzivnim vonjem ima številne koristne lastnosti. Za razliko od ostalih sorodnih sadežev (npr. jabolk in hrušk), kutine ne uživamo surove, ampak jo uživamo kuhano.

Čeprav je na videz podobna jabolku in hruški, ima zelo kisel okus. Kutina ima grobo, trdo rumeno meso, zato jo običajno kuhamo.

Peščišče kutine vsebuje želirno sredstvo, njeno meso pa ima visoko vsebnost pektina, zato je idealna za pripravo marmelad in džemov brez dodajanja želatine in podobnih dodatkov, ki marmelado zgostijo.

Najbolj tradicionalen način uživanja kutine je marmelada ali kompot. Ker vsebuje veliko pektina, bo marmelada bolj gosta in čvrsta, zato je odlična za pripravljanje sladkih ali slanih pit, peciva ali kot polnilo za piškote. Za pripravo domače marmelade potrebujemo le 3 osnovne sestavine: kutino, vodo in sladkor. Če želimo malenkost bolj “obogaten” okus, pa priporočam, da jo pripravite iz naslednjih sestavin:

Za marmelado iz kutin potrebujemo:

 • 1,5 kg kutin (celih)
 • voda (za kuhanje “soka” in kaše)
 • začimbe: cimet, klinčki, mleti kardamom
 • 350g nerafiniranega trsnega ali kokosovega sladkorja
 • sok 1 limone
 • 0,3 dl ruma (po želji)
 • po želji lahko dodate indijski trpotec (1 čajno žličko)

Namig: marmelado iz kutin lahko kombinirate s kakiji in dobite čudovit okus jesenske marmelade. Ker je kaki zelo sladek, se lahko s kombinacijo kutine in kakija v eni marmeladi izognete dodajanju sladkorja ali tega uporabite precej manj.

kaki-rajskisadez

Priprava:

 1. Operemo kutine, jih olupimo in izdolbemo peščišče.
 2. Na manjše koščke narežemo olupljene kutine.
 3. V večji posodi na rahlem ognju približno 40 minut kuhamo kutine s malce vode (toliko, da prekrije sadeže).
 4. Po potrebi dodajamo vodo, vendar ne preveč. Lahko dodamo tudi malce limoninega soka. Proti koncu kuhanja, bomo dodali kutinino vodo:
 5. Posebej zberemo peščice in olupke (jih ne zavržemo).
 6. V drugi posodi skupaj z vodo kuhamo peščice in olupke. Kuhamo do mehkega (približno 45 minut), nato vodo precedimo skozi cedilo ali tetra bombažno krpo, da dobimo “sok”. Uporabimo precejeno vodo oziroma sok v kateri smo kuhali peške in olupke, ki nam bo koristila, da bo marmelada hitreje “želirala”.
 7. Nato kuhano vodo prilijemo kuhani kaši iz kutin, dodamo nerafiniran trsni ali kokosov sladkor in kuhamo vse skupaj še 15 minut. V primeru, da sladkorja ne želite uporabiti, dodajte enako količino kakijev kot ste uporabili kutin. Začinimo po želji z rumom, klinčki, cimetom in kardamomom, ki pričara tej marmeladi prav poseben vonj. Čisto na koncu dodamo še limonin sok.
 8. S kuhano marmelado napolnimo steklene kozarce za marmelado, ki jih prej steriliziramo. Takoj zapremo in postavimo na temno mesto.

Kutinam pri pripravi marmelade lahko dodate tudi kakšno jabolko ali hruško. Če se želite čisto izogniti sladkorju, bosta jabolko in hruška pomagala, za daljši rok trajanja pa lahko uporabite malce več ruma. Več napotkov za pripravo marmelade brez sladkorja najdete tukaj.

Nerafiniran rjav trsni sladkor in kokosov sladkor lahko nadomestite tudi z melaso ali medom; vsem, ki se izogibate dodatnim kalorijam ali diabetikom pa priporočam sladilo eritritol.

Iz kutine lahko pripravimo tudi kompot ali jesensko pito po receptu tukaj, tako, da hruške zamenjamo s kutino ali uporabimo polovico hrušk in polovico kutin.

Uživajte pri pripravi in uporabite svojo domišljijo 🙂 Če imate tudi sami svoj recept, smo vedno veseli, če ga delite tudi z nami. Oddate ga lahko na info@mojezdravje.net

Še nekaj zanimivosti:

• Prva marmelada na svetu je bila izdelana iz kutin. Angleška beseda “marmalade” izhaja iz portugalske besede “marmelada”, ki pomeni “pripravo kutine”.

• Shakespeare je zapisal, da je kutina sinonim za “udobje v želodcu”. Slaščice v srednjem veku so bile pripravljene pogosto iz kutin in kot take obravnavane kot pomoč pri prebavi in ​​preprečevanju bolezni.

• Grki pravijo, da noseče ženske, ki jedo veliko kutin, rodijo zelo inteligentne otroke.

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja