Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

MSM  je visokokakovostna prehranska oblika naravnega žvepla, bistvena komponenta vezivnih tkiv, sklepne tekočine, kože in nohtov. Metil sulfonil metan je tretje največje hranilo, ki ga najdemo v telesih čisto vseh vretenčarjev.  Ima vlogo pri tvorbi telesnih tkiv, kolagena, keratina, elastina, hrustanca in očiščevalca telesnih celic. Gradbene snovi – aminokisline vežejo nase žveplo in imajo pomembno vlogo v ustvarjanju hormonov in encimov, ki regulirajo telesne aktivnosti.

Kako nastane MSM?

MSM nastaja pri rastju alg v oceanih in izhlapeva v oblake. V obliki dežja pade nazaj na zemljo in postane hrana in hranilo za vse zemeljske organizme. MSM je visoko koncentriran v rastlinah, ki so izpostavljene obilnemu deževju, npr. skorja borovcev, divjih trav, aloe vera itd. MSM je pridobljen z ekstrakcijo iz teh rastlin in je na voljo v kristalih.

Pomen žvepla

Žveplo danes dobiva vedno večjo veljavo, saj ga cenijo kot zelo pomembno hranilo, brez katerega številne druge telesne funkcije ne bi mogle delovati tako, kot je treba. Žveplo tako igra zelo pomembno vlogo pri razstrupljanju in različnih vnetnih stanjih v telesu. Sicer žveplo najdemo v več kot 150 različnih spojinah v telesu. Žveplo se nahaja v praktično vsaki telesni celici, zato je vitalnega pomena, da se zavedamo pomembnosti njegove vloge za delovanje telesa.

Žveplo pomembno vpliva na produkcijo glutationa, enega najmočnejših antioksidantov, ki igra zelo pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa. In brez žvepla delovanje glutationa ne more potekati tako, kot je treba.

Polovica vsega žvepla v telesu se nahaja v mišicah, koži in kosteh. Žveplo je nujno pri proizvodnji kolagena, glavne sestavine hrustanca in veznega tkiva.

Pozitivne lastnosti MSM-ja

Poleg tega, da MSM skrbi za višjo raven energije v našem telesu ter pomaga pri različnih oblikah alergij in astmi, MSM v telesu vsak dan opravlja še vrsto pomembnih funkcij.

MSM mineral je ključni vir žvepla

Žveplo je verjetno eno najpomembnejših hranil v našem telesu, saj je prisotno v aminokislinah, ki predstavljajo gradnike beljakovin. Žveplo ima prav tako kopico drugih zdravilnih in preventivnih funkcij v našem telesu. In MSM mineral je daleč najboljša oblika žvepla, ki jo lahko zaužijemo z različnimi živili ali pa jo v telo vnesemo v obliki prehranskih dopolnil.

MSM pomaga pri zagotavljanju zdravja kosti in sklepov

MSM pozitivno deluje na zdravje kosti ter zato pomaga pri artritisu, revmatoidnem artritisu ter osteoartritisu. MSM prav tako pomaga do večje gibljivosti sklepov, zmanjšuje bolečino in oteklino ter zakrčenost (togost) mišic.

Deluje razstrupljevalno

MSM močno poveča prepustnost celičnih membran, zaradi česar se poveča sposobnost celic, da iz telesa odstranjujejo presežek tekočine in toksinov. Ta mehanizem ima velik razstrupljevalni učinek ter omogoča, da esencialna hranila hitro pridejo v naše telo in tako izboljšajo splošno delovanje celičnih membran.

Skrbi za zdravje las in kože

Žveplo skrbi tudi za produkcijo kolagena in keratina, ki sta oba zelo pomembna za zdrave lase in nohte. Zanimivo je, da vsebujejo nohti na prstih rok veliko več žvepla, kot katerikoli drug človeški organ. MSM mineral, ki mu pravimo tudi mineral lepote, poskrbi za to, da so tako lasje kot nohti močnejši in zdravi. Ta čudežni mineral je v pomoč tudi pri zdravljenju različnih težav s kožo, kot so na primer luskavica, ekcemi, rosacea, dermatitis, akne in prhljaj.

MSM pomaga do več energije

Kot smo pojasnili, MSM poveča prepustnost celičnih membran, zaradi česar se telesu ni treba v tako veliki meri ukvarjati z izločanjem akumuliranih strupenih snovi iz telesa. Ker se ima telo možnost ves čas učinkovito razstrupljati, lahko lažje absorbira hranila, zaradi česar se zmanjša količina energije, ki se porabi pri prebavi hrane.

Poleg vsega naštetega pa MSM pomaga tudi pri astmi, alergijah, vzdržuje primerno pH vrednost v telesu, pomaga pri različnih oblikah prebavnih težav, kot so diareja, slabost in zaprtje. MSM naj bi tudi pomagal pri trebušnih krčih, glavobolih in bolečinah v mišicah, ki so posledica različnih hormonskih nepravilnosti. MSM mineral prav tako uravnava krvni sladkor ter zmanjšuje raven stresa.

MSM se sicer nahaja v skoraj vseh surovih živilih, na primer v zelenolistni zelenjavi.

Zanimivo je, da ga najdemo tudi v pivu in kavi ter surovem mleku. Idealno bi bilo, če bi žveplo dobili le iz zaužite hrane, kar pa je danes za marsikoga prava misija nemogoče. Zato je v takih primerih na mestu uporaba MSM- ja v obliki prehranskega dopolnila.

Kako ga uživamo?

MSM uživamo kot prehransko dopolnilo v obliki prahu tako, da ga eno čajno žličko vmešamo v vodo, limonado ali pomarančni sok ali katerikoli drug napitek, bogat z vitaminom C, kar pomaga pri lažji absorbciji. Odličen vir naravnega C vitamina je sadež camu camu, ki ga vsebuje kar 400 mg na 1 čajno žličko.

Pomemben je izvor.

Pri nakupu MSM-ja bodite previdni, saj je večina prehranskih dopolnim MSM-ja sintetičnega izvora. Najboljši je tisti, ki vsebuje izključno organski msm pridobljen iz borovega lubja skandinavskih borovcev. Ker je naravnega izvora, ga telo lažje uporabi pri procesih v organizmu, kot pa sintetično izdelanega. MSM pridobljen iz skandinavskih borovcev, ima poreklo jasno zapisano na deklaraciji: Poreklo: Skandinavija. Zato pred nakupom vedno preverite deklaracijo prehranskega dopolnila. Več o tem izdelku tukaj.

Iz njega lahko pripravite tudi odlične kozmetične izdelke, ki bodo poskrbeli za vašo lepoto. Tako lahko MSM dodajate kremam, šamponom, milom, losjonom.

Recept za doma pripravljeno kremo z MSM-jem: v skodelici z leseno žlico zmešajte hladno stisnjeno kokosovo olje (nerafinirano). Kokosovo olje hranite prej na sobni temperaturi, da je mehko in mazljivo. Dodajte 1 zvrhano jušno žlico MSM-ja v prahu, dobro premešajte, nato dodajte žličko olivnega olja in par kapljic eteričnega olja vrtnice. V kolikor eteričnega olja nimate, ga lahko izpustite ali ga zamenjate z drugim (na primer sivkinim). Še enkrat dobro premešajte. V čisto stekleno posodico dajte pripravljeno mešanico in jo 2-krat dnevno uporabite kot negovalno kremo za obraz, roke in druge dele telesa. Hranite na sobni temperaturi v kopalnici.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja