Kar nekako instiktivno vemo, da je preživljanje časa v naravi zdravju koristno. To ni nič čudnega, saj smo bili v preteklosti ljudje tesno povezani z naravo – še več, v mestih in hišah živi človeška vrsta šele majhen delček svojega obstoja.

Sodobni način življenja je to spremenil in vedno več časa preživljanja znotraj, stran od narave. Ocenjujejo, da preživi povprečen prebivalec razvitega sveta okrog 90 % svojega časa v zaprtih prostorih! Natrpan delovnik in stresna služba nas pogosto tako utrudijo, da si tudi v prostem času želimo le počitka v fotelju…

A se je vredno potruditi in spraviti ven! Preživljanje časa v naravi ni samo “luštno”, temveč dejansko pomembno za optimalno zdravje. Ali ste na primer vedeli, da…

  • zvoki narave sprostijo naš živčni sistem?
  • je stik z naravo povezan z bolj optimalnim krvnim tlakom v nosečnosti?
  • imajo novorojenčki, katerih mame so med nosečnostjo veliko časa preživljale v naravi, ob rojstvu bolj zdravo telesno težo?
  • je življenje v zelenem okolju povezano z bolj zdravo telesno težo v obdobju najstništva in odrasli dobi?
  • imajo ljudje, ki so veliko časa v naravi, veliko manjše možnosti za uporabo antidepresivov?

To so le nekateri koristni učinki, ki jih ima na nas narava. Morda nepričakova povezava je tudi njen pozitivni vpliv na našo prebavo! In kadar so naša prebavila zdrava, to pozitivno vpliva na celotno telo in zdravje.

Recept za zdravo črevesno floro in dobro prebavo bi se torej glasil: čimveč gibanja v naravi + kakovostni probiotiki 

Poglejte si 5 konkretnih načinov, na katere narava izboljša prebavo! 

Avtor članka: Rachel Allen

Prevod: Eva Žontar, www.evkaliptus.si

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here