Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

NAVADNA REGAČICA – Aegopodium podagraria

Je ena izmed najbolj razširjenih in najbolj okusnih plevelov. Sodi v isto družino kot pastinak in ima podobno aromatične liste, okus pa nekoliko spominja tudi na peteršilj. Rimljani so jo gojili kot zelenjavo, v srednjem veku so jo uporabljali kot špinačo in zdravilno rastlino.

Regačica je odlična vrsta divje zelenjave, ki se po okusnosti in pomenu brez težav kosa z gojeno zelenjavo, vendar večina ljudi tega ne ve ali rastline ne pozna.

Kje jo najdemo?

Raste na vrtovih (težko se regačico izkorenini, a nič hudega, saj jo imamo tako vedno pri roki, tudi kadar nam primanjkuje gojene zelenjave), na travnikih, na gozdnih robovih, ob poteh, med grmovjem.

Kako jo prepoznamo?

Večinoma pritlični listi so dolgopecljati, enkrat do dvakrat trojnato deljeni, prijetno aromatičnega vonja in okusa.

Kdaj je primeren čas za nabiranje?

Že zelo zgodaj pomladi lahko nabiramo mlade, še nekoliko zaprte liste s krhkimi stebelci vred, ki običajno posamezno poganjajo iz tal. Nabiramo tudi stebelne poganjke, popke in cvetove, pa tudi že razvite liste. Regačico imamo pri roki od zgodnje pomladi do pozne jeseni, najbolj uporabna je seveda sveža.

Listi regačice vsebujejo veliko vitamina C, provitamina A, najbolj znana je po visoki vsebnosti železa. Vsebuje tudi druge rudninske snovi in mikroelemente, med njimi baker, tinan in bor.

Kje jo lahko uporabimo?

Regačico lahko preprosto uporabite kot dodatek svežim zelenim solatam ali jo uporabite kot osnovo za zelen smuti ali jo pripravite enako kot špinačo. Lahko pa jo le preprosto na hitro podušite na maslu poleg zelenjave in žitaric. Liste in cvetove regačice lahko tudi posušimo in shranimo v zaprtih steklenih kozarcih. Uporabljamo jih podobno kot luštrek ali zeleno, na primer za juho. Preprost recept za zelenjavno prilogo spodaj:

PREPROSTA ZELENJAVNA PRILOGA

Za dve osebi potrebujemo:

  • 200 g sveže nabrane regačice
  • 4 stroke česna (na fino narezanega)
  • 2 jušni žlici olja oljne ogrščice ali ghee masla

Priprava: na olju ali maslu popražimo nasekljan česen, dodamo predhodno oprane in nasekljane ali natrgane liste regačice in pražimo na olju približno 10 minut. Vmes pomešamo s kuhalnico. Postrežemo kot prilogo žitaricam, polenti, kvinoji, krompirju, rižu ali testeninam.

Na spodnji sliki delimo utrinek iz ene od delavnic nabiranja divjih užitnih rastlin – kako smo si na koncu pripravili obrok kar v naravi.

Regačica praženaRegačica in polenta

Delite naprej ...
Peter Zajc
Peter Zajc

Peter Zajc je iskalec pristnih naravnih okusov, ki rad te okuse na izviren način uporabi pri pripravi unikatnih kulinaričnih jedi. Navdih mu daje divja hrana ter na lastnem vrtu vzgojena zelenjava s pomočjo permakulturnih načel in z uporabo biodinamičnih pripravkov. Pri tem upošteva vplive Lune in planetov ter se ravna po koledarju Marie Thun. Svoja znanja rad deli z vsemi, ki si želijo popestriti svoj način prehranjevanja z malce drugačnimi in izvirnimi kombinacijami.Vsakomur, ki želi, mu predstavi in ga nauči kako iz semena na zdrav način vzgojiti biološko in kakovostno vredno sadje in zelenjavo ter le to uporabiti za sebe in svoje bližnje. Svoje znanje deli na delavnicah, ki jih organizira za zaključene skupine.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja