NAVADNA REGAČICA – Aegopodium podagraria

Je ena izmed najbolj razširjenih in najbolj okusnih plevelov. Sodi v isto družino kot pastinak in ima podobno aromatične liste, okus pa nekoliko spominja tudi na peteršilj. Rimljani so jo gojili kot zelenjavo, v srednjem veku so jo uporabljali kot špinačo in zdravilno rastlino.

Regačica je odlična vrsta divje zelenjave, ki se po okusnosti in pomenu brez težav kosa z gojeno zelenjavo, vendar večina ljudi tega ne ve ali rastline ne pozna.

Kje jo najdemo?

Raste na vrtovih (težko se regačico izkorenini, a nič hudega, saj jo imamo tako vedno pri roki, tudi kadar nam primanjkuje gojene zelenjave), na travnikih, na gozdnih robovih, ob poteh, med grmovjem.

Kako jo prepoznamo?

Večinoma pritlični listi so dolgopecljati, enkrat do dvakrat trojnato deljeni, prijetno aromatičnega vonja in okusa.

Kdaj je primeren čas za nabiranje?

Že zelo zgodaj pomladi lahko nabiramo mlade, še nekoliko zaprte liste s krhkimi stebelci vred, ki običajno posamezno poganjajo iz tal. Nabiramo tudi stebelne poganjke, popke in cvetove, pa tudi že razvite liste. Regačico imamo pri roki od zgodnje pomladi do pozne jeseni, najbolj uporabna je seveda sveža.

Listi regačice vsebujejo veliko vitamina C, provitamina A, najbolj znana je po visoki vsebnosti železa. Vsebuje tudi druge rudninske snovi in mikroelemente, med njimi baker, tinan in bor.

Kje jo lahko uporabimo?

Regačico lahko preprosto uporabite kot dodatek svežim zelenim solatam ali jo uporabite kot osnovo za zelen smuti ali jo pripravite enako kot špinačo. Lahko pa jo le preprosto na hitro podušite na maslu poleg zelenjave in žitaric. Liste in cvetove regačice lahko tudi posušimo in shranimo v zaprtih steklenih kozarcih. Uporabljamo jih podobno kot luštrek ali zeleno, na primer za juho. Preprost recept za zelenjavno prilogo spodaj:

PREPROSTA ZELENJAVNA PRILOGA

Za dve osebi potrebujemo:

  • 200 g sveže nabrane regačice
  • 4 stroke česna (na fino narezanega)
  • 2 jušni žlici olja oljne ogrščice ali ghee masla

Priprava: na olju ali maslu popražimo nasekljan česen, dodamo predhodno oprane in nasekljane ali natrgane liste regačice in pražimo na olju približno 10 minut. Vmes pomešamo s kuhalnico. Postrežemo kot prilogo žitaricam, polenti, kvinoji, krompirju, rižu ali testeninam.

Na spodnji sliki delimo utrinek iz ene od delavnic nabiranja divjih užitnih rastlin – kako smo si na koncu pripravili obrok kar v naravi.

Regačica praženaRegačica in polenta

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here