Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Physalis peruviana je pravo ime za Perujsko volčje jabolko ali z drugimi besedami Zlate jagode. Nekateri jim pravijo tudi »Inkovske jagode«, saj so jih tudi Inki uporabljali in jemali s seboj kamor koli so šli, da so si zagotovili dovolj hranljivih snovi.

Sadeži so majhni, okrogli, svetlo rumene barve ter prijetnega sladko-kislega okusa, idealni za prigrizke, pite, marmelade, sadne solate ali surove pite. Najbolje pa jih je uživati samostojno. Sadje je najbolj znano po svoji veliki količini beta karotena.

So odličen vir vitamina C in A ter fosforja. Vsebujejo kar 16 % beljakovin, kar je izredno visoka vrednost za sadje. Občasno uživanje zlatih jagod vam bo zagotovilo tudi veliko hranljivih snovi. Idealne so za uživanje tudi kadar smo utrujeni ali nam pade imunska odpornost, saj vas že manjša količina (1 pest) teh jagod oskrbi z veliko vitamina C in vam pomaga k hitrejšem okrevanju. Mnogi jih priporočajo proti virozam in prehladom in resnično pomagajo, preizkušeno! Z njimi lahko izboljšamo tudi zdravje mehurja in ledvic in se uspešno borimo proti spomladanski utrujenosti.

Če imamo možnost, si plod te odlične jagode privoščimo v sveži obliki, ki se skrivajo znotraj nežnih pergamentnih lampijončkov. Lahko jih vzgojimo na vrtu ali jih kupimo v kakšni bolje založeni trgovini z ekološkim sadjem. Sicer niso poceni in so težko dostopne, vendar se jih splača poskusiti v sveži obliki. Pri nas jih bolj poznamo v sušeni obliki, a so prav tako izredno okusne. Izgledajo nekoliko drugače, imajo značilno zlato-rjavo barvo in kiselkast okus, prodajajo se pod imenom Zlate inkovske jagode.

Pri uživanju svežih plodov je potrebno nekoliko previdnosti, saj nezrele jagode vsebujejo veliko alkaloidov, ki lahko povzročijo želodčne težave. V prehrani zato uporabimo čvrste, manjše plodove. Ti so zreli takrat, ko se kožica lampijončkov, ki jih skrivajo, popolnoma posuši in poči.

Namig za uporabo v sladicah: če iščete izvrsten okus za dodatek sladicam, kot so presne torte, sladoled, ali pa klasična marelična marmelada, poskusite z inkovskimi jagodami. Kmalu vam zaupam izvrsten recept za presno torto z veganskim cheescake-om z marelicami in inkovskimi jagodami.

inkovske-jagode-torta

Delite naprej ...
Maja Jeereb
Maja Jeereb

Maja Jeereb je ustanoviteljica portala MojeZdravje, ljubiteljica narave in zdrave okusne rastlinske hrane, avtorica številnih zdravih receptov, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja