pilates

Medtem ko s fitnes vadbo krepimo predvsem zunanje mišice, gre pri pilatesu za vadbeni sistem, ki gradi notranje mišično ravnotežje, razvija telesno gibljivost in moč, oblikuje  telo ter preprečuje bolečine v hrbtenici, medenici in ramenskem obroču.

Aktualno vprašanje v teh mesecih pred poletjem

Ne, hujšati se s pilatesom ne da. Če redno treniraš tri ali štirikrat tedensko, se da morda izgubiti kilogram ali dva. S pilatesom predvsem povečujemo moč trupa, stabilnost in zavedanje telesa. Telo naredimo bolj čvrsto in gibčno. Odlično se vadba pilatesa obnese tudi po operacijah.

“Z globokim dihanjem, ki je zelo pomembno, ter umirjenim, lahko tudi meditativnim vzdušjem v primerno ogrevanem prostoru – poleti pa na prostem, da si med izvajanjem vaj umirimo tudi duha,” nam je povedala Dunja Gačnik, idejna vodja in ustanoviteljica športnega društva Metulj, kjer se vsako leto povečuje število ljudi, ki so si pilates omislili kot rekreacijo za krepitev telesa in duha, ali bodisi kot postrehabilitacijo po poškodbah in operacijah, ali kot dopolnitev k športu s katerim se že ukvarjajo (rekreativno ali profesionalno).

Moč za šolsko torbo

Dunja, ki je na lastni hrbtenici, s katero je imela boleče težave od svojih zgodnjih najstniških let, ob rednem izvajanju vaj pilatesa občutila veliko olajšanje in začela živeti novo življenje, priporoča redne vadbe, še najraje vsaj dvakrat tedensko.

»Jeseni se veliko ljudi vpiše na vaje, decembra zanimanje rahlo upade, zaradi prednovoletnih zabav in druženja s prijatelji, spet pa zanimanje zraste po novoletnih praznikih, ko ljudje po obilnih prazničnih zalogajih in lenarjenju spet pomislijo, da ‘morajo narediti nekaj zase’. A kot sem že dejala, s pilatesom ne moremo shujšati, saj imajo mnogi v mislih prav to. Za dolgotrajno dobro počutje mora pilates oziroma redna fizična aktivnost postati kar način življenja,« pojasnjuje sogovornica.

Z vadbami lahko začno tudi otroci po petem letu starosti. »Dodatna krepitev mišic jim pride prav, ko morajo kot šolarji dnevno nositi težke nahrbtnike s knjigami in zvezki,« poudarja. Razkrije še, da so otroci za vaje sicer zelo dojemljivi, a kot otroke pač, jih je za »resno« vadbo treba znati pravilno animirati.

Tudi športniki so del nas

Prepričanje, da je pilates bolj ‘za ženske’, je sicer res precej razširjeno v Sloveniji, na vaje hodi, kot nam je razkrila Dunja Gačnik, malo moških. V tujini, so moški zelo številčni, saj so v pilatesu prepoznali ‘dodano’ vrednost za njihovo mišičevje in kondicijo. Pri nas pa vadijo tudi športniki/ce. Največ je tekačev, ki se v zimskem času pripravljajo na tek s krepitvijo mišic trupa in spodnjega dela telesa. Najde se tudi kakšen kolesar, pa igralec tenisa in košarke.

Vaje so sicer tako za moške, kot ženske iste, vendar ženske praviloma (so pa seveda tudi izjeme) hitreje napredujejo, saj so moški manj gibljivi, še pove sogovornica. »Zadovoljni so, ko čez nekaj mesecev redne vadbe ugotovijo, da se je njihova gibčnost močno povečala, pridobili pa so si tudi nekaj (dodatne) kondicije. Veliko vrhunskih športnikov poleg običajnih treningov redno izvaja tudi pilates, saj jim ta krepi tudi notranje mišice, ki jim pomagajo pri doseganju še boljših rezultatov.«

Gačnikova pove tudi, da so ji številne mamice razkrile, da so med smučarsko sezono komajda dohajale svoje otroke, čeprav so nekoč dobro in veliko smučale. Zdržale so največ dve, morda tri ure smuke. Po rednem nekajmesečnem izvajanju vaj pilatesa – običajno se vidnejši rezultati pokažejo po dveh ali treh mesecih – pa so zadovoljno povedale, da lahko zdaj s svojimi otroci smučajo skorajda kar ves dan.

Tudi 76-letna gospa z osteoporozo, ki so ji tablete povzročale želodčne težave, si je z vajami pilatesa olajšala življenje do te mere, da je lahko opustila zdravila. »Pilates ne more zdraviti, lahko pa precej in bistveno olajša življenje,« poudarja Gačnikova.

Kako prepoznati dobrega inštruktorja

In kako v poplavi že številnih ponudb pilatesa prepoznati tisti klub oziroma inštruktorja, ki res zagotovi kakovostno izvajanje vaj, takih, ki bodo pokazale rezultate?

Gačnikova, ki je na svoji poti do licencirane inštruktorice in lastnega kluba preizkusila vrsto podobnih klubov, najprej priporoča, da ne izberemo prostora, kjer izvajajo ‘masovni’ pilates.

»Najbolj optimalno število je osem do deset oseb na inštruktorja. Tako je tudi vzdušje lahko bolj intimno in prijateljsko. Še tako dober inštruktor ne zmore nadzorovati dvajset ali trideset vadečih in biti pozoren na njihove gibe ter jih nenehno popravljati. Pred začetkom vadbe vas mora inštruktor nujno naučiti osnov in pravilnega dihanja. Zatorej je pozoren inštruktor še kako potreben za učinkovitost in pravilno izvedbo vaj. Z njihovim pravilnim izvajanjem po približno dveh mesecih že lahko začutiš, da se s hrbtenico oziroma vami ‘nekaj dogaja’.«

Skupinske vadbe pilatesa pri Športnem društvu Metulj ponujajo na različnih lokacijah po Ljubljani in bližnji okolici. Vse aktualne lokacije in termine vadb najdete tukaj.

Specializirali pa so se tudi za individualne vadbe, kjer lahko svojim strankam pomagajo tudi na področjih:

– postrehabilitacija po poškodbah in operacijah,
– bolečine v križu, hrbtu, kolenu, kolku, rami,
– hernija,
– osteoporoza,
– skolioza,
– vadba kot dopolnitev k primarni dejavnosti športnika (krepitev trupa, notranjih mišic).

Vadba v Športnem društvu Metulj poteka tudi v poletnem času (junij, julij, avgust).

Lokacije, kjer lahko obiščete vadbo

– v notranjih prostorih (Trnovo) ali
– zunaj (Koseški bajer).

Kontakt in prijave

Dunja Gačnik, STOTT PILATES® Certified Instructor

e-mail: info@sd-metulj.si; www.sd-metulj.si, gsm: 040/785-934

Vabljeni!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × ena =