Zeleni smutiji so bogati s klorofilom, ki čisti našo kri. Pomladi so odličen začetek dneva, zato si ga privoščite že za zajtrk ali prvo malico.

Zelen smuti uživajte kot samostojni obrok, najbolje za zajtrk ali prvo malico. Pripravite bolj gost smuti in ga po možnosti pojejte z žličko, počasi. Smoothie najbolje je pojesti z žlico (ne spiti), saj se presnova ogljikovih hidratov začne v ustih, ko zalogaj hrane pomešamo s slino. Zato je izredno pomembno, da prvega koraka presnove ne preskočimo. Dobro je, če jim dodamo tudi različna semena (npr. lanena ali chia semena), da bo malce bolj gost, zato tudi recept za smuti skledo in ne smuti, da ga ne popijemo, ampak počasi pojemo z žlico.

Recept za smuti skledo (za 1 osebo)

  • 1 skodelica kodrolistnatega ohrovta
  • 1 skodelica nesladkanega mandljevega mleka
  • 1 zrela banana
  • ½ avokada
  • 2 kivija narezana na koščke
  • ½ rdeče pomaranče ali jabolka
  • 1 jž chia semen
  • *½ skodelice ledu

Led je v receptu zaradi blenderja, ker segreva živila. Če dodamo nekaj kockic ledu, smuti ne bo mrzel, led pa bo pomagal, da ne pride do segrevanja živil.

Po želji lahko potresete z zrni granatnega jabolka.

Priprava:

Ohrovt, mandljevo mleko, banano, avokado in led zmiksamo skupaj. Smuti vlijemo v skledo in vrh položimo narezan kivi, pomarančo in chia semena. Za hrustljavost lahko dodamo še ajdovo granolo, ki smo jo sami pripravili. Tole skledo si lahko zaužijejo tisti, ki nimajo prebavnih težav, ker sadja po navadi ne mešamo z drugimi živili.

Zelene smutije lahko kombinirate z različno vrtno zelenolistnato zelenjavo ali divjimi rastlinami kot so regrat, regačica, koprive, ipd. Pri pripravi zelenih smutijev si je dobro zapomniti, da naj vsaj polovica sestavin predstavlja zelenolistnata zelenjava (ne korenček ali redkvica, temveč listje korenja ali redkvice). V smutije dodajajte listje – vse kar lahko ovijete okoli prsta: špinačo, blitvo, motovilec, peteršilj, koprive, listje različne zelenjave kot so korenje, brokoli, redkev. Med divje raslimi rastlinami je najboljša po vsebnosti železa regačica. Za osnovo uporabimo vodo, nekaj limoninega soka, lahko tudi kokosovo vodo ali rastlinsko mleko.

Lahko uporabite tudi zelenje v prahu kot je npr. superzelenje v prahu ali moringa

Preberite še:

Pripravila: nutricionistka Jelena Dimitrijević za projekt Zame in Planet

Preberi naslednji članek: Kakšen vpliv ima živinoreja na okolje?

Želiš več koristnih nasvetov in receptov? Pridruži se nam v zaprti Facebook skupini, kjer v mesecu marcu delimo brezplačne vsebine in se prijavi na izziv Zame in Planet.

zame-in-planet-izziv

Prejšnji članek14 živil za razstrupljanje jeter
Naslednji članekParaziti – simptomi in naravne rešitve
Vsi imamo svoje poslanstvo. Razen tega, da spoznamo svojo resnično naravo, je moje tudi povezano z ozaveščanjem o zdravem in sočutnem načinu življenja s pomočjo prebujanja naravnih mehanizmov samozdravljenja. S podajanjem znanj in s širjenjem dobrih vibracij, ki nas bodo vse skupaj pripeljale do naših notranjih moči pa želim pomagati sebi in drugim. Hkrati sem učenka in učiteljica, raziskovalka življenja samega in nekdo, ki verjame v višji smisel človeškega obstoja. Čeprav sem diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in matematiko - smer profesor geografije, mi ta poklic očitno ni bil namenjen. Od nekdaj sta me zanimala zdrav način življenja in duhovna spoznanja, tako da sem na Inštitutu za naravno medicino pridobila naziv certificirana nutricistka, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano. Poleg tega se ukvarjam tudi z radiestezijo, ki mi pomaga pri diagnosticiranju in svetovanju. Uporabljam še druge alternativne tehnike, ki mi omogočajo popolnejšo analizo telesa in duha. Svoja znanja in izkušnje nenehno izpopolnjujem, pripravljam različna predavanja, izobraževanja ter delavnice. Trenutno pa se izobražujem v šoli za bioterapevta karmične diagnostike. Vodijo me osebne izkušnje in resnična empatija do soljudi in živali.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here