Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Zeleni smutiji so bogati s klorofilom, ki čisti našo kri. Pomladi so odličen začetek dneva, zato si ga privoščite že za zajtrk ali prvo malico.

Zelen smuti uživajte kot samostojni obrok, najbolje za zajtrk ali prvo malico. Pripravite bolj gost smuti in ga po možnosti pojejte z žličko, počasi. Smoothie najbolje je pojesti z žlico (ne spiti), saj se presnova ogljikovih hidratov začne v ustih, ko zalogaj hrane pomešamo s slino. Zato je izredno pomembno, da prvega koraka presnove ne preskočimo. Dobro je, če jim dodamo tudi različna semena (npr. lanena ali chia semena), da bo malce bolj gost, zato tudi recept za smuti skledo in ne smuti, da ga ne popijemo, ampak počasi pojemo z žlico.

Recept za smuti skledo (za 1 osebo)

  • 1 skodelica kodrolistnatega ohrovta
  • 1 skodelica nesladkanega mandljevega mleka
  • 1 zrela banana
  • ½ avokada
  • 2 kivija narezana na koščke
  • ½ rdeče pomaranče ali jabolka
  • 1 jž chia semen
  • *½ skodelice ledu

Led je v receptu zaradi blenderja, ker segreva živila. Če dodamo nekaj kockic ledu, smuti ne bo mrzel, led pa bo pomagal, da ne pride do segrevanja živil.

Po želji lahko potresete z zrni granatnega jabolka.

Priprava:

Ohrovt, mandljevo mleko, banano, avokado in led zmiksamo skupaj. Smuti vlijemo v skledo in vrh položimo narezan kivi, pomarančo in chia semena. Za hrustljavost lahko dodamo še ajdovo granolo, ki smo jo sami pripravili. Tole skledo si lahko zaužijejo tisti, ki nimajo prebavnih težav, ker sadja po navadi ne mešamo z drugimi živili.

Zelene smutije lahko kombinirate z različno vrtno zelenolistnato zelenjavo ali divjimi rastlinami kot so regrat, regačica, koprive, ipd. Pri pripravi zelenih smutijev si je dobro zapomniti, da naj vsaj polovica sestavin predstavlja zelenolistnata zelenjava (ne korenček ali redkvica, temveč listje korenja ali redkvice). V smutije dodajajte listje – vse kar lahko ovijete okoli prsta: špinačo, blitvo, motovilec, peteršilj, koprive, listje različne zelenjave kot so korenje, brokoli, redkev. Med divje raslimi rastlinami je najboljša po vsebnosti železa regačica. Za osnovo uporabimo vodo, nekaj limoninega soka, lahko tudi kokosovo vodo ali rastlinsko mleko.

Lahko uporabite tudi zelenje v prahu kot je npr. superzelenje v prahu ali moringa

Preberite še:

Preberi naslednji članek: Kakšen vpliv ima živinoreja na okolje?

zame-in-planet-izziv
  • Pripravila: nutricionistka Jelena Dimitrijević za projekt Zame in Planet
Delite naprej ...
Jelena Dimitrijević
Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević, certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo življenje in intuitivna terapevtka. Pri diagnostiki uporablja še druge alternativne tehnike, ki ji omogočajo popolnejšo analizo (ajurveda, TKM, naturopatija) in pripravo individualiziranega načrta za vsakega posameznika.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja