O veganstvu se zadnje čase veliko govori, saj se vse več posameznikov odloča za takšen način življenja. Razlogi so različni in so povezani predvsem z boljšim zdravjem, etičnim in sočutnim ravnanjem z živalmi ter skrbjo za okolje. Zelo pomembno je razumeti, da je veganstvo način življenja, ne le način prehranjevanja.

Vegani ne uživajo mesa, mleka, jajc, rib, medu ali kakršnihkoli živil živalskega izvora ter ne izkoriščajo živali za obleke in v druge namene. Vegetarijanci, drugače od veganov, pa uživajo mleko in mlečne izdelke, jajca ali oboje, določeni uživajo tudi ribe.

Veliko različnih znanstvenih študij potrjuje pozitivne lastnosti vegetarijanskega, še bolj pa veganskega načina prehranjevanja.

Seveda govorimo o zdravi, polnovredni rastlinski prehrani – vsakodnevni vnos sadja (4 porcije), zelenjave (6 porcij), polnovrednih žit (4–6 porcij), stročnic (2–4 porcije), kalčkov, semen, oreščkov (1–2 porciji) – in ne o predelani hrani. Porcije prilagajamo glede na starost, zdravstveno stanje, nosečnost, dojenje in aktivnosti.

Vegani in vegetarijanci manj zbolevajo za srčno-žilnimi boleznimi, depresijo, diabetesom, avtoimunimi boleznimi in rakom. S skrbno načrtovano, raznovrstno in polnovredno rastlinsko prehrano lahko svojemu telesu priskrbimo vse potrebne hranilne snovi.

Edina izjema je vitamin B12 (proizvajajo ga bakterije v zemlji), ki ga moramo v večini primerov dodajati v obliki prehranskega dopolnila. Živimo v sterilnem okolju, nismo v stiku z zemljo, hrano umivamo in razkužujemo, imamo težave s prebavo in presnovo ter ga zato ne vnesemo v zadostni količini.

Možni primanjkljaji

Predelana hrana, veliko sladkorja, soli, stres, onesnaženje, jemanje zdravil, premalo spanja in gibanja, nezadostna izpostavljenost sončni svetlobi so dejavniki, zaradi katerih lahko pride do določenih primanjkljajev ne glede na način prehranjevanja.

Pri veganih in vegetarijancih, ki ne skrbijo dovolj za kakovost in raznovrstnost živil, ki jih vnašajo v svoje telo, najpogosteje pride do pomanjkanja železa, joda, cinka, vitamina D in omega 3.

Pomanjkanje beljakovin je zelo redko (pojavi se le, če ne zaužijemo dovolj kalorij, če zbolimo za anoreksijo in bulimijo ali imamo presnovne motnje).

Pomanjkanje kalcija, ki ga pogosto pripisujejo veganom in vegetarijancem, je bolj značilno za vsejede, saj močna zakisanost telesa, ki nastane predvsem zaradi pretiranega uživanja živil živalskega izvora, povzroča izgubo kalcija (kalcij veže nase kisline in tako jih telo izloči).

V drugem delu članka si lahko preberete kako lahko rastlinojedci zadovoljijo potrebe po določenih hranilih.

Če želite izvedeti več, vas vabim, da se nam pridružite na našem tečaju Temelji zdravega prehranjevanja in življenja po TKM in ajurvedi.

Prejšnji članekPozitivni učinki plesa na telo in dušo
Naslednji članekKako lahko z rastlinsko prehrano zadovoljimo potrebe po določenih hranilih?
Vsi imamo svoje poslanstvo. Razen tega, da spoznamo svojo resnično naravo, je moje tudi povezano z ozaveščanjem o zdravem in sočutnem načinu življenja s pomočjo prebujanja naravnih mehanizmov samozdravljenja. S podajanjem znanj in s širjenjem dobrih vibracij, ki nas bodo vse skupaj pripeljale do naših notranjih moči pa želim pomagati sebi in drugim. Hkrati sem učenka in učiteljica, raziskovalka življenja samega in nekdo, ki verjame v višji smisel človeškega obstoja. Čeprav sem diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in matematiko - smer profesor geografije, mi ta poklic očitno ni bil namenjen. Od nekdaj sta me zanimala zdrav način življenja in duhovna spoznanja, tako da sem na Inštitutu za naravno medicino pridobila naziv certificirana nutricistka, svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano. Poleg tega se ukvarjam tudi z radiestezijo, ki mi pomaga pri diagnosticiranju in svetovanju. Uporabljam še druge alternativne tehnike, ki mi omogočajo popolnejšo analizo telesa in duha. Svoja znanja in izkušnje nenehno izpopolnjujem, pripravljam različna predavanja, izobraževanja ter delavnice. Trenutno pa se izobražujem v šoli za bioterapevta karmične diagnostike. Vodijo me osebne izkušnje in resnična empatija do soljudi in živali.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here