Košarica

V košarici ni izdelkov.

O veganstvu se zadnje čase veliko govori, saj se vse več posameznikov odloča za takšen način življenja. Razlogi so različni in so povezani predvsem z boljšim zdravjem, etičnim in sočutnim ravnanjem z živalmi ter skrbjo za okolje. Zelo pomembno je razumeti, da je veganstvo način življenja, ne le način prehranjevanja.

Vegani ne uživajo mesa, mleka, jajc, rib, medu ali kakršnihkoli živil živalskega izvora ter ne izkoriščajo živali za obleke in v druge namene. Vegetarijanci, drugače od veganov, pa uživajo mleko in mlečne izdelke, jajca ali oboje, določeni uživajo tudi ribe.

Veliko različnih znanstvenih študij potrjuje pozitivne lastnosti vegetarijanskega, še bolj pa veganskega načina prehranjevanja.

Seveda govorimo o zdravi, polnovredni rastlinski prehrani – vsakodnevni vnos sadja (4 porcije), zelenjave (6 porcij), polnovrednih žit (4–6 porcij), stročnic (2–4 porcije), kalčkov, semen, oreščkov (1–2 porciji) – in ne o predelani hrani. Porcije prilagajamo glede na starost, zdravstveno stanje, nosečnost, dojenje in aktivnosti.

Vegani in vegetarijanci manj zbolevajo za srčno-žilnimi boleznimi, depresijo, diabetesom, avtoimunimi boleznimi in rakom. S skrbno načrtovano, raznovrstno in polnovredno rastlinsko prehrano lahko svojemu telesu priskrbimo vse potrebne hranilne snovi.

Edina izjema je vitamin B12 (proizvajajo ga bakterije v zemlji), ki ga moramo v večini primerov dodajati v obliki prehranskega dopolnila. Živimo v sterilnem okolju, nismo v stiku z zemljo, hrano umivamo in razkužujemo, imamo težave s prebavo in presnovo ter ga zato ne vnesemo v zadostni količini.

Možni primanjkljaji

Predelana hrana, veliko sladkorja, soli, stres, onesnaženje, jemanje zdravil, premalo spanja in gibanja, nezadostna izpostavljenost sončni svetlobi so dejavniki, zaradi katerih lahko pride do določenih primanjkljajev ne glede na način prehranjevanja.

Pri veganih in vegetarijancih, ki ne skrbijo dovolj za kakovost in raznovrstnost živil, ki jih vnašajo v svoje telo, najpogosteje pride do pomanjkanja železa, joda, cinka, vitamina D in omega 3.

Pomanjkanje beljakovin je zelo redko (pojavi se le, če ne zaužijemo dovolj kalorij, če zbolimo za anoreksijo in bulimijo ali imamo presnovne motnje).

Pomanjkanje kalcija, ki ga pogosto pripisujejo veganom in vegetarijancem, je bolj značilno za vsejede, saj močna zakisanost telesa, ki nastane predvsem zaradi pretiranega uživanja živil živalskega izvora, povzroča izgubo kalcija (kalcij veže nase kisline in tako jih telo izloči).

V drugem delu članka si lahko preberete kako lahko rastlinojedci zadovoljijo potrebe po določenih hranilih.

Če želite izvedeti več, vas vabim, da se nam pridružite na našem tečaju Temelji zdravega prehranjevanja in življenja po TKM in ajurvedi.

Delite naprej ...
Jelena Dimitrijević
Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević, certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo življenje in intuitivna terapevtka. Pri diagnostiki uporablja še druge alternativne tehnike, ki ji omogočajo popolnejšo analizo (ajurveda, TKM, naturopatija) in pripravo individualiziranega načrta za vsakega posameznika.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja