Košarica

V košarici ni izdelkov.

Recept: Granola z rastlinskimi proteini (& kaj vegan jé na avtocesti)

Evropske avtoceste, ki se brez prekinitev vijejo na tisoče kilometrov daleč, niso prijazen kraj za vegana. Bencinske črpalke ponujajo kakšen čips, mastne arašide, mogoče še kakšno pretirano sladko kandirano sadje – o polnovrednem rastlinskem obroku, ki bi te lepo nasitil in hkrati celostno nahranil, lahko samo sanjaš.

Da bi prišla do Kolumbije, sva morala najprej čez ocean poslati najin kombi. Na ladjo sva ga naložila na severu Nemčije in za pot do tja sva si vzela tri sproščene dni. Po avtocesti. Torej:

KAJ VEGAN, KI NE ŽELI VES ČAS JESTI ČIPSA IN ARAŠIDOV, VZAME S SEBOJ NA 3-DNEVNI CRUISE PO AVTOCESTI? 😀

 • gajbico domačega grozdja, jabolk in hrušk (tu v Kolumbiji lahko o njih samo sanjava, so papaje in mangi cenejši :))
 • banane in tahini (če še niste poskusili te božanske kombinacije, ne odlašajte)
 • pločevinko leče in čičerike (Francijeva prva izbira za vse tipe potovanj in večdnevnih pohodov)
 • domače žemljice in humus (Francijeva druga izbira za vse tipe potovanj in večdnevnih pohodov)
 • sestavine za rastlinsko mleko (najina hiška na kolesih ima tudi blender, da ga lahko vsako jutro na novo “pomolzeva” :D)
 • sveže posušeno proteinsko granolo v dveh okusih (recept spodaj)

Preživela sva, se pripeljala čisto na sever Nemčije – in hkrati še zelo dobro jedla. 😀 Nekega jutra nama je družbo pri zajtrku delala tudi tale hecna kokoška 😀

Kura na poti

Najbolj od vsega sva vsak dan uživala v granoli, ki si jo vedno delava na zalogo.

Tokrat so bili v njej še Sunwarrior rastlinski proteini. Sunwarrior redno uporabljava, ker naju nasitijo za dolgo časa in z njimi brez posebnega truda pokrijeva najine dnevne potrebe po beljakovinah.. To pride na potovanju še posebej prav, ker nimaš vedno na voljo stročnic in zadostnih količin hrane, zaradi aktivnega načina življenja pa so najine potrebe po beljakovinah še dodatno povečane.

KJE DOBIVA SUNWARRIOR?

Preden sva šla na pot, sva se dobro založila s Sunwarrior proteini, ker bi jih v najini prehrani res pogrešala. Niso poceni, a so vsekakor najboljši rastlinski proteini, kar sva jih preizkusila do zdaj (po okusu, občutku v želodcu in po razliki v regeneraciji). Trenutno so znižani v tej spletni trgovini, ki pošilja po vsej Sloveniji.

PROTEINSKA GRANOLA – VANILIJA & ČOKOLADA

Sestavine:

 • 3 skodelice namočene ajdove kaše
 • 2 skodelici datljeve paste (natančen recept je v knjigi Simpl sladice)
 • 2 skodelici kokosovih kosmičev
 • 4 jušne žlice Sunwarrior blend proteinov (okus vanilija za vanilijevo granolo / okus čokolada za čokoladno granolo)
 • ščep soli, po okusu

Ajdovo kašo namakamo čez noč in jo temeljito speremo pod tekočo vodo, da odstranimo sluz. Za še večjo hranljivost jo lahko pustimo kaliti kakšen dan.

Namočeno in odcejeno ajdovo kašo prestavimo v multipraktik in jo zmešamo skupaj z datljevo pasto, kokosovimi kosmiči in ščepcem soli. Premešamo, da so vse sestavine povezane, a še vedno ne gladko zmlete.

Za čokoladno granolo: V zgornjo maso na hitro vmešamo še Sunwarrior blend proteine z okusom čokolade (ne vsebujejo nobenih čudnih sestavin, samo naravni kakav in stevijo za sladilo).

Za vanilijevo granolo: V zgornjo maso na hitro vmešamo še Sunwarrior blend proteine z okusom vanilije.

Maso razmažemo pred pladnja dehidratorja ali pladnja za peko. Prej ju obložimo z nelepljivo podlogo, maso pa razmažemo približno ½ – 1 cm na tanko.

V dehidratorju sušimo na 56°C prvih nekaj ur, kasneje pa temperaturo znižamo na 46°C. Sušimo do suhega.

Možnost s pečico: pečemo na najnižji temperaturi s prižganim ventilatorjem. Trajalo bo nekaj ur, v tem času stanje večkrat preverimo in čakamo, dokler ni granola suha.

Suho granolo razlomimo na koščke in jo hranimo v suhem kozarcu ali zaprti posodi. Če je dobro zaprta in na suhem, nas bo poočakala vsaj nekaj tednov.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja