Košarica

V košarici ni izdelkov.

Sadež meseca: kaki ali rajski sadež

V hladnih in sivih dneh nam ta lepi oranžnordeči sadež pričara prijetno toplino. Sladki plodovi imajo poseben okus. Kaki je eksotično sadje, ki pa je mnogo več kot le sladek užitek. Njegovo botanično ime je Diospyroks kaki, kar v stari grščini pomeni hrana za bogove.

Kitajci so ga pridelovali že v 8. stoletju in mu pravijo zlato jabolko, Japonci pa so ga poimenovali drevo miru.

Kaki je doma skoraj po celem svetu. Največ ga pridelajo na Kitajskem (kar 70 odstotkov celotne svetovne pridelave), sledijo Japonska, Korejski polotok, Italija in Brazilija. Sredi 19. stoletja se je razširil v Kalifornijo, v Evropo pa so ga prinesli okoli leta 1870. Od tedaj ga pridelujejo večinoma v sredozemskih državah. Iz Italije je v Slovensko primorje prišel v letih pred prvo svetovno vojno. Pri nas ga največ pridelujejo v Strunjanski dolini, kjer že od leta 2001 vsako leto v začetku novembra prirejajo praznik kakijev.

Sorte kakijev

V domovini kakija (na Kitajskem, Japonskem in na Korejskem polotoku) poznajo več kot 2.000 sort te sadne vrste. Pri nas sta razširjeni predvsem dve sorti:

  • Kaki sorte tipo: vsebuje veliko tanina. Ti sadeži so užitni šele takrat, ko povsem dozorijo. Trdi plodovi so trpkega okusa (ki nam lahko pokvarijo veselje, če vanje ugriznemo prekmalu), zato uživamo samo umedene plodove, takrat so zelo sladki, njihovo meso pa je mehko in želatinasto.
  • Kaki sorte vanilja lahko uživamo, še preden omedi. Ta sorta vsebuje manj tanina, a je enako okusna kot njen sorodnik, le bolj čvrste teksture je, kar je nekaterim bolj všeč.

Ste vedeli, da kaki hitreje dozori, če ga hranimo skupaj z jabolkom, hruško ali banano? Ostalo sadje naj bo čimbolj zrelo, tako bo tudi kaki hitreje dozorel 🙂

kaki_jabolko

Hranilne vrednosti kakija

Kaki je zelo hranljiv sadež. Vsebuje enostavne in hitro prebavljive sladkorje v obliki glukoze in fruktoze. Zreli plodovi vsebujejo med 12 in 18 odstotkov sladkorjev. 100 gramov sadeža vsebuje slabih 80 kalorij, malo beljakovin in maščob ter nekatere vitamine.

  • Vsebuje veliko provitamina A, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, imunskem sistemu, prispeva k ohranjanju zdrave kože, razvoju celic in tkiv. V primerjavi z jabolkom ga vsebuje kar 30-krat več. Vsebnost vitamina A v kakiju je tako visoka, da že z dvema sadežema pokrijemo dnevno potrebo po tem vitaminu.
  • Kaki vsebuje tudi veliko vitamina C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, zaščiti celic pred oksidativnim stresom, pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni, kože in zob, prispeva k delovanju živčnega sistema in povečuje absorpcijo železa. V primerjavi z jabolkom ga vsebuje kar petkrat toliko.
  • Je dober vir B-kompleksa (predvsem B1, B2 in B6), ki krepi obrambni in živčni sistem ter prispeva k normalnemu delovanju presnove.
  • Vsebuje tudi minerale: železo, kalcij, fosfor, baker, krom, selen in jod.
  • Vsebuje veliko vlaknin, ki pripomorejo k urejeni prebavi.kaki_evkaliptus

Njegove zdravilne lastnosti

Ta sočni in sladki sadež ima veliko koristi za zdravje: pripomore k boljšemu zdravju oči, zmanjšuje znake staranja, preprečuje različne vrste raka, čisti ledvice in jetra, ureja prebavo, krepi imunski sistem, deluje proti utrujenosti, vpliva na zmanjševanje holesterola, spodbuja metabolizem, krepi kosti, izboljšuje kognitivne funkcije, vpliva na nižji krvni tlak, okrepi delovanje pljuč in srca, povečuje odpornost proti stresu in skrbi za lepšo kožo.

Kaki v kulinariki

Kakije najpogosteje uživamo samostojno. Ker je že sam po sebi tako zelo okusen, je kaki lahko odličen obrok ali sladica. Najbolje je, da ga uživamo samostojno, če želite biti po njem dlje časa siti, ga kombinirajte z beljakovinami (npr. s sojinim jogurtom ali sojino skuto in rastlinskimi beljakovinami), sicer boste po enem lahko hitro lačni.

Odličen recept za kakijev puding z okusom vanilije in čokolade najdete tukaj:

vanilijev_puding

Še nekaj idej za kakijeve sladice:

V obliki pripravljenih sladic ga lahko uporabimo za razne kreme, pudinge, parfait, namaze za palačinke, sladice s sojino skuto ali sojinim jogurtom, v štrudljih, pitah, presnih rezinah, presnih tortah in napitkih kombinacijah s hokaido bučo. Odlična je kombinacija s kostanjevim pirejem in kokosovo smetano. Lahko pa ga uporabite zgolj kot okras pri drugih vrstah jesenskih sladic (sorto vanilja). Iz kakijev pripravljajo celo kakijevo vino in žganje. Ozimnico si lahko popestrimo s kakijevo marmelado.

Kaki lahko tudi posušimo v dehidratorju in ga uživamo kot prigrizek v hladnih zimskih večerih. H kakiju se podajo tople začimbe: burbonska vanilja, cejlonski cimet, kardamom, klinčki, ingver in zvezdnati janež. Uporabite jih lahko pri peki sladic ali toplih napitkov.

Preberite tudi: Kaki, sladek in zdrav

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja