Skrite alergije – CELIAKIJA

Celiakija je bolezen imunskega sistema, pri čemer telo ni zmožno prebavljati glutena zaradi česar se stanjša tanko črevo, to pa povzroča zaplete. Do določene mere je bolezen dedna, razvije pa se tudi kot posledica dejavnikov okolja. V sodelovanju z diagnostičnim laboratorijem MEDICARE PLUS  izvajamo testiranja na različna živila in skupaj najdemo rešitev za vas. S pomočjo tega paketa lahko odkrijete ali ste preobčutljivi na gluten tako, da pošljete kapljico krvi v laboratorij, kjer bomo izvedli preiskavo.

Cena: 19,00 €

ZNAČILNOST LABORATORIJSKE PREISKAVEceliakija testiranje

 • vzorčenje iz kapilarne krvi
 • pošiljanje vzorca po pošti
 • določanje vrednosti IgA za gliadin in tTg
 • laboratorijski izvid v 3 delovnih dneh
 • razumljiv laboratorijski izvid

VSEBINA in PAKIRANJE

 • Storitev vsebuje: komplet za samovzorčenje krvi z navodili, vprašalnik in laboratorijska storitev.
 • Preverjamo: vrednost IgA za tTg in gluten.
 • Rezultati: klinično veljaven izvid izdamo v 3 dneh po prejemu vzorca.
 • Logistika: pošiljanje po pošti, odvzemno mesto, osebna dostava v laboratorij.
 • Vzorec: kapilarna kri ali venska kri.
 • Certifikati: CE in IVD za reagente in analizator, EN ISO 9001:2008, EN ISO 13485:2007.

VZORČENJE

 1. Preberite navodila za vzorčenje.
 2. Vzorčite kapilarno kri (če želite lahko to storite sami).
 3. Izpolnite vprašalnik.
 4. Zapakirajte vzorce in vprašalnik v oblazinjeno ovojnico in pošljite po pošti ali dostavite vzorec.
 5. Izvide prejmete v roku 3 delovnih dni po navadni pošti ali e-mailu.

VEČ INFORMACIJ O ANALIZI

Namen testiranja

Paket za celiakijo vključuje laboratorijsko preiskavo s presejalnim testom, ki preverja odziv imunskega sistema na dva najpogostejša pokazatelja celiakije. Gre za avtoimunsko bolezen, pri kateri telo ni zmožno prebavljati glutena. Glavna sestavina glutena je gliadin, tTG (tkivna transglutaminaza) pa je encim, ki ga celica začne izločati, ko je poškodovana zaradi ostankov gliadina. Test bo pokazal, ali so v krvi protitelesa IgA, ki so nastala zaradi odziva imunskega sistema. Če so ta telesa prisotna, bo rezultat testa pozitiven. Na podlagi tega lahko sklepamo, da gre za celiakijo.

Bolezen

Celiakija je bolezen, katere simptomi se lajšajo z odrekanjem hrani, ki vsebuje pšenico in pšenične izdelke (zdrob, kruh, moka), oves, ječmen in rž. Čeprav z njo živimo vse življenje, lahko z zgodnjim odkrivanjem preprečimo njen nadaljnji razvoj.

Ciljni uporabniki

Priporočamo celotni populaciji, predvsem ljudem s sindromom razdražljivega želodca (IBS).

Simptomi ali indikacije za testiranje

 • sum, da gre za alergijo na gluten,
 • prebavne motnje,
 • izpuščaji in srbečica,
 • driska,
 • celiakija v družini.

Posledice ob nediagnosticiranju

Po medicinskih statističnih podatkih je do 60 % ljudi podvrženih skritim alergijam na hrano t.i. nutritivni intoleranci, ki lahko povzroči različne klinične simptome. Simptomi se lahko pojavijo več ur ali celo več dni po zaužitju določene hrane. Stopnja in resnost simptomov se razlikuje glede na genetsko sestavo posameznika.

Kaj še lahko storimo?

Celiakijo je zelo težko diagnosticirati. Edina klinično sprejeta metoda je analiza horionskih resic, ki lahko potrdi ali ovrže to bolezen. Gre za genetsko bolezen, ki je povezana tudi z okvaro genov DQ2 in DQ8. Idiagnostic v ta namen, ponuja tudi genski test, ki preveri stanje vaših genov in pa predsipozicijo za nastanek te bolezni. V tem primeru lahko pridobimo več informacij o tej avtoimuni bolezni.

FAQ – pogosta vprašanja

Vprašanje: Kakšne vrednosti prejmem v izvidu?

Odgovor: Rezultati so podani v ng/ml. Vsi alergeni so razvrščeni tudi v 4-6 razredov, pri čemer je najnižji razred najmanjša občutljivost.

Vprašanje: Kako poteka postopek naročila?

Odgovor: Popolnoma enostavno. Naročilo oddate na spletni strani preveri.se. Nato običajno naslednji dan prejemete paket z navodili. Izberete svoj reprezentativni dan in vzorčite po navodilih, ali pa se zglasite v laboratoriju. Ko prejmemo vzorce bomo v roku 3 dni opravili analizo. Ob zaključeni preiskavi vas o tem obvestimo preko e-pošte in pošljemo izvid.

Vprašanje: Ali je izvid veljaven tudi pri mojem osebnem zdravniku?

Odgovor: Analiza uporablja certificirane reagente na za tem namenjenem analizatorju (spektrofotometer). ELISA tehnika se že dolgo časa uporablja v namene rutinske diagnostike. Ali pa bo zdravnik upošteval izsledke analize pa je odvisno od njegovega prepričanja. Kar uporabnik lahko stori sam je izločitev živil na katere je intoleranten in nato primerja počutje.

Vprašanje: Ali lahko pri plačilu preiskave uveljavljam pravice zdravstvenega zavarovanja?

Odgovor: Ne. Na žalost Ministrstvo za Zdravje te preiskave obravnava kot sekundarne analize, kar pomeni, da niso življenjskega pomena in zato niso krite s strani obveznega ali prostovoljnega zavarovanja.

Cena: 19,00 €