Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Sladki krompir – bolj hranljiva različica krompirja

Navadni krompir nam je vsem dobro znan, sladki krompir pa malo manj. Pravzaprav je zanimivo, da dojemamo običajni krompir kot nekaj »tradicionalnega«, sladki krompir pa ima eksotičen pridih. Oba prihajata k nam iz Južne Amerike in tukaj sta povsem enako običajna. Vsak prodajalec krompirja v Peruju prodaja poleg več različnih vrst običajnega krompirja tudi sladki krompir (camote), v trgovinah pa na policah s čipsom vedno najdeš tudi čips iz sladkega krompirja (v Sloveniji se ga zaenkrat dobi v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano). Nič nenavadnega, ker so našli dokaze o gojenju in uporabi sladkega krompirja, ki segajo vse do leta 8000 pred našim štetjem.

Sladki in navadni krompir nimata veliko skupnega. Sladki krompir namreč ni razhudnik, temveč spada v družino slakovk – tudi njegovi cvetovi so enaki kot cvetovi običajnega slaka, ki raste na naših vrtovih. V Evropo so ga prinesli Španci, a se ni »prijel« tako kot navadni krompir, delno gotovo zato, ker za svojo rast potrebuje več vode in boljše pogoje. Rastlina pod zemljo razvije podolgovate gomolje, ki so značilno (rahlo) sladki. Najdemo jih v najrazličnejših barvah: največkrat so rumenkasto oranžni, lahko pa tudi beli, vijolični, roza ali rdeči. Vsebujejo veliko škroba in drugih sestavljenih ogljikovih hidratov,  ki se v kri absorbirajo počasi in zagotavljajo dolgotrajen in enakomeren vir energije. V primerjavi z žitaricami vsebuje sladki krompir več hranil, zato je odlična osnova zdravega obroka. Bolj oranžni kot so gomolji, več beta karotena vsebujejo, ves sladki krompir pa je tudi bogat vir nekaterih vitaminov B skupine, vitamina C in mangana.

V Evropi in ZDA postaja sladki krompir zaradi svoje hranljivosti, lahke prebavljivosti in nizkega glikemičnega indeksa čedalje bolj priljubljen. Zaenkrat ga poznajo in uporabljajo predvsem ljudje, ki  sta jim pomembna zdrava prehrana in življenjski slog, a ga prav gotovo čaka velik razcvet (in posledično nižje cene ter večja dostopnost).

Uporaba sladkega krompirja

Kljub temu, da so gomolji sladkega krompirja sladki, ga lahko s pridom uporabljamo tako v sladkih kot slanih jedeh. Pred uporabo ga lahko olupimo ali pa pojemo s tanko lupino vred. Med rezanjem bomo morda opazili bel mleček, ki pa ni škodljiv in ga ni potrebno spirati.

Užiten in prijetno okusen je že surov, na primer nariban v solate ali celo med kosmiče. Še veliko bolj okusen in priljubljen je pečen – že enostavna peka celega v pečici ga spremeni v nekaj kremastega, aromatičnega, ravno prav sladkega… Pečen sladki krompir je fantastičen brez kakršnihkoli dodatkov. Pred peko ga lahko tudi narežete na rezine – preberite, kako pripraviti zdravo različico pečenega krompirčka.

Narezanega na kocke lahko kuhamo v juhah in enolončnicah, ali pa ga soparimo in dodajamo solatam, rižotam, francoski solati, testeninam, ipd. Lahko ga narežemo na kose in pečemo v pečici ter uporabimo kot osnovo zdravega krožnika.

V sladicah se največkrat uporablja pretlačen kuhan sladki krompir (»pire«), ki naredi biskvite čudovito sočne in mehke. Uporablja se tudi v piškotih, tortnih kremah, sladkih omakah, pudingih in kolačih. Preizkusite 3 sladke recepte s sladkim krompirjem!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

2 komentarja

  1. Super prispevek, me pa zanima če imate morda kak recept za jed s sladkim krompirjem. Bi ga z veseljem vključil kot povezavo na svoji spletni strani! Sicer pa ima Hofer občasno zares odličen sladek krompir.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja