Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Spomladanska utrujenost – razlog za “nekaj sladkega”?

Spomladanska utrujenost, je prikladen izgovor za »samo en« bonbon, da pojeste pecivo, ali košček čokolade. To situacijo lahko preprečite z vključitvijo naslednjih živil v spomladanski jedilnik:

Regrat

Vsebuje železo, kalcij, magnezij, betakaroten, vitamina C in E, vitamine skupine B. Grenčine spodbujajo izločanje prebavnih sokov, obilje vlaknin izboljša prebavo. Regrat lahko pomaga uravnavati delovanje trebušne slinavke in zato pripomore k enakomerni ravni sladkorja.


Čemaž

Superživilo naših gozdov, pomaga pri »spomladanskem razstrupljanju« in blagodejno deluje na raven sladkorja, krvni tlak in nivo holesterola v krvi. Vsebuje vitamine A, B1, B2 in C ter minerale železo, magnezij, kalcij in kalij.

Šparglji 

Bogati s folatom, ki pomaga telesu izdelati dopamin, serotonin in norepinefrin, zaradi česar bi lahko rekli, da so »zelenjava dobrega počutja«. Kadar smo dobre volje, ne posegamo po sladkem, drži?

Artičoke

Bogate z magnezijem, ki je del 300 različnih encimov v našem telesu, ki so nujni za tvorbo ATP (adenozin tri fosfata, oblika energije za naše celice), za tvorbo kosti in zob, sproščanje krvnih žil, delovanje srčne mišice, dobro delovanje črevesja. Magnezij je vključen tudi v regulacijo krvnega sladkorja.

Jagodičevje

Vitamin C zmanjša poškodbe kože, ki so posledica onesnaženja in UV- žarkov. Antocianini, odgovorni za temno barvo pomagajo ohraniti zdrav endotelij- notranji sloj žilnih sten in tako lahko zmanjšajo nalaganje oblog na arterije in ohrajajo normalen krvni tlak. Cink, kalij, železo, kalcij, magnezij, veliko vlaknin, manj sladkorja in odličen okus- najboljša sadna izbira za diabetike in takrat, ko se želimo posladkati brez slabe vesti. Izven sezone jagodičevja lahko jagodičevje nadomestite z liofiliziranim jagodičevjem v prahu, ki z 1 čajno žličko suhega jagodičevja po hranilnih vrednostih nadomesti kar 1 skodelico svežega.

Stročnice

Zaradi vlaknin, ki jih vsebujejo (tudi malo odpornega škroba), naše telo porabi veliko energije za njihovo prebavo. Beljakovine sprožijo dolgotrajni občutek sitosti.

  

Orehi 

Vir triptofana, aminokisline ki jo vaše telo potrebuje za tvorbo serotonina, ki skrbi za dobro počutje. Omega-3 maščobne kisline, naravni fitosteroli in antioksidanti v orehih pomagajo delovati proti učinkom prostih radikalov. Orehe namakajte, saj s tem odstranite fitinsko kislino, ki deluje anti-nutritivno.

Mastne ribe 

Sardelice, skuše in divji losos vsebujejo EPA (eikozapentaenojsko kislino), ki nas varuje pred sončnimi žarki, gubicami in poškodbami, ki jih lahko povzroča prekomerno sončenje. Nova dognanja namigujejo, naj bi vključitev rib 1 do 2x na teden podaljšala življenjsko dobo in zmanjšala tveganje za smrt zaradi srčno žilnih bolezni za kar 35 %! Diabetes spada med bolezni srca in ožilja.

Jajca

Dober vir holina, ki pomaga ohraniti funkcionalnost celičnih membran, ima vlogo v živčnih povezavah in preprečuje tvorbo homocisteina v krvi ter zniža vnetje. Nizka raven homocisteina pomeni nižje tveganje za srčno žilne bolezni. Možgani potrebujejo holin za tvorbo acetilholina – ki je nujen za učinkovito pomnenje. Holin pomaga preprečiti zaplete v nosečnosti in spodbuja rast možganov.

Izpostavila sem le nekaj živil, lahko bi jih še več, ne pozabite na prav vso zeleno listnato zelenjavo, ki nam jo ponuja pomlad, čim več vode in gibanja na svežem zraku.

Delite naprej ...
Anja Pristavec
Anja Pristavec

Anja Pristavec, magistra inženirka prehrane. Zaključila je magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoje raziskovanje usmerja na vpliv prehrane na človeka, pri čemer ji pomaga njena lastna izkušnja s hujšanjem.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja