Košarica

V košarici ni izdelkov.

Cel kup znanstvenih dokazov kaže, da negovanje možganskih celic v tem trenutku pomembno vpliva na to, kako bodo delovale v poznejšem obdobju življenja. Naša prehrana danes skupaj z drugimi zdravimi odločitvami odloča o tem, ali nas bodo v starosti doletele bolezni živčevja, kot so demenca in Alzheimerjeva bolezen, ali pa bomo sveže razmišljali tudi na stara leta.

Če se počutite mentalno utrujene, kot da bi imeli v glavi meglo in se ne morete zbrati (ali pa ste samo neverjetno utrujeni), potem je na vaše stanje zelo verjetno vplivala napačna prehrana. Zelo enostavno je imeti pomanjkanje določenih hranil, ki jih možgani potrebujejo za optimalno delovanje, če ste na dieti, pod veliko stresa ali pa večino obrokov pojeste v naglici. Prehranska pomanjkanja vplivajo na vaše mentalno zdravje in povzročajo številne kognitivne težave ter lahko vodijo celo v anksioznost in depresijo.

Pri težavah s koncentracijo, kognitivnimi sposobnostmi in mentalnimi težavami bodite pozorni predvsem na omega-3 maščobne kisline, vitamine B skupine, vitamin D in fitospojine iz rastlin, ki pogosto delujejo kot antioksidanti. Te snovi bodo bistveno izboljšale zdravje vaših možganov.

Zdrave maščobe so najboljši zaveznik možganov

Da bodo vaši možgani delovali brez težav, jih morate pravilno nahraniti – in brez dvoma drži, da človeški možgani ljubijo zdrave maščobe. Možgane odrasle osebe sestavlja kar 60 odstotkov maščobe! Še posebej omega-3 maščobne kisline (in še posebej DHA in EPA obliki) so absolutno nujno potrebne za zdravo delovanje živčevja.

Dokosaheksaenoična kislina (DHA) je potrebna za optimalno delovanje retine in vidnega dela možganov. Tako vidne aktivnosti v možganih kot mentalni razvoj se s povečanim vnosom DHA kisline izboljšata. Tajvanska raziskava iz nevrološkega oddelka Chi-Mei medicinskega centra e pokazala, da omega-3 maščobne kisline niso le ključni gradniki samih možganov, temveč delujejo tudi kot sporočevalne molekule v sintezi in delovanju možganskih živčnih prenašalcev ter v imunskem sistema. To je razlog, zakaj lahko izjemno nizkomaščobne diete izstradajo vaše možgane in poslabšajo njihovo delovanje.

NASVET: Avokado je eno najboljših virov zdravih maščob za vaše možgane!

Če vas skrbi vnos omega-3 maščobnih kislin, priporočamo prehranski dodatek ali redno uživanje napitka iz lanenih semen.

Ironično so možgani sestavljeni predvsem iz DHA omega-3 maščobne kisline, a je naše telo ne sintetizira najbolje. Tako smo odvisni od DHA, ki jo zaužijemo s hrano. Splošno sprejeta teorija pravi, da so se nam možgani v človeški evoluciji razvili ravno zaradi povečanega vnosa DHA maščobne kisline – to naj bi ustvarilo našo sposobnost razmišljanja.

V preteklih 100 letih se je v razvitem svetu drastično povišal vnos nasičenih maščob, linolenske kisline in trans maščobnih kislin, ki zdravju škodujejo. Hkrati se je bistveno znižal vnos omega-3 maščobnih kislin.

Omega-3 maščobne kisline od blizu

Omega-3 maščobne kisline sodelujejo v možganski komunikaciji z živčnima prenašalcema serotoninom in dopaminom, ki pomembno vplivata tudi na našo dobro voljo. Poleg tega omega-3 maščobne kisline spodbujajo nastajanje nevtrofnega faktorja (BDNF), ki preko verige kemijskih reakcij stimulira celice, ki igrajo glavno vlogo pri učenju in spominu. Nenazadnje, omega-3 maščobne kisline zmanjšujejo vnetja tako v možganih kot v drugih delih telesa.

Kaj se torej zgodi, če naša prehrana ne vsebuje dovolj omega-3 maščob?

Ker telo zelo slabo sintetizira DHA omega maščobno kislino, lahko pomankljiva prehrana sčasoma privede do pomanjkanja te spojine. V najslabših primerih je pomanjkane DHA povezano z živčnimi boleznimi, kot so depresija, hiperaktivna motnja, bipolarna motnja, disleksija in shizofrenija. Pojavijo se tudi težave s spominom in velika utrujenost.

Druga pomembna omega-3 maščoba je alfa-linolenska kislina (ALA), ki jo naravno najdemo v orehih, lanenih semenih, sojinem olju, špinači in ohrovtu. Zadosten vnos ALA maščobne kisline običajno za vegetarijance ni problem, a druge omega maščobne kisline (DHA in EPA) se nahajajo predvsem v ribah, zato se veganom in vegetarijancem priporoča uživanje naravnih prehranskih dodatkov na osnovi alg. Številni poročajo o izboljšani koncentraciji in spominu, po tem ko začnejo z uživanjem prehranskega dodatka iz morskih mikroalg. Svoje vrednosti omega maščobnih kislin lahko preverite s krvnimi testi, čeprav so dodatne omega-3 maščobne kisline vedno dobrodošle, nemogoče jih je namreč pojesti preveč.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja