Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

5 načinov za naravno blaženje alergij

Simptomi sezonske alergije so raznoliki: srbečica v očeh, solzenje, nenavadna utrujenost, neprijeten občutek v trebuhu, smrkanje, zamašen nos in astmatični napadi. O sezonskih alergijah govorimo, ko jih povzročajo kateri od naslednjih dejavnikov:

  • Cvetni prah (lahko gre za občutljivost na samo eno vrsto ali samo eno družino rastlin, ali pa za občutljivost na številne cvetne prahove)
  • Hišni ljubljenci in njihove dlake
  • Prah
  • Cigaretni dim
  • Plesen

Nobena od teh alergij oziroma preobčutljivosti ni zabavna! Naslednji popolnoma enostavni načini vam lahko pomagajo, da bodo vaše alergijske reakcije blažje in manj pogoste.

1. Zapirajte vrata in okna

Zunaj je čudovit sončen dan, v zraku je prijeten vetrič in vaš naravni instinkt vam narekuje, da na široko odprete okna in vrata. Stop! Preden to storite, preverite, če se v zraku zunaj ne nahajajo kateri izmed vaših alergenov. Da spravite možnost za alergično reakcijo na minimum, imejte vrata in okna ves čas zaprta ter tako ohranjajte kakovost zraka znotraj vašega doma. Dobra ideja je, da si priskrbite zračni filter za stanovanje.

2. Stuširajte se, ko se vrnete noter

Cel dan ste preživeli zunaj in vaše alergije so vas pošteno utrudile. Ko se vrnete domov, bi najrajši šli naravnost v posteljo. Vredno je premisliti in se prej stuširati! S seboj ste namreč na oblačilih, koži in laseh prinesli tudi cel kup alergenov. Vaša zunanja oblačila odvrzite v koš za pranje, sami pa se pred spanjem na hitro stuširajte. To lahko bistveno izboljša splošno stanje vaših alergij.

3. Uporaba sopare

Če vas mučita zamašen nos ali občutek blokade v prsih, poskusite s tem. Zavrite lonec z vodo in vodi nato dodajte nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina ali evkaliptusa. Nagnite se nad lonec z dišečo vodo in se čez glavo pokrijte z večjo brisačo, da okoli svoje glave ustvarite nekakšno “mini savno”. Ko se tuširate, lahko v kotiček kabine prav tako kanete nekaj kapljic eteričnega olja.

4. Pijte več tekočine

Tekočine so odličen način, da svoje telo zaščitite in mu omogočite optimalno delovanje. Ko ste izpostavljeni alergični reakciji, se v telesu sprosti histamin, ki telesu pomaga pri boju s tujkom (na primer cvetnim prahom) – prav histamin je tisti, ki povzroča zatekanje, smrkanje in druge simptome. Raziskave kažejo, da ustvarja dehidrirano telo več histamina, kar vodi v bolj neprijetno alergično reakcijo. Poskrbite torej, da preko celega dneva zaužijete dovolj tekočine. Čista voda je vedno najboljša izbira.

5. Zdrava prehrana

Zdrava prehrana je ključna za dobro delujoč imunski sistem, ki vas bo varoval pred alergijami. Kot naravni antihistaminiki delujejo kvercetin (v čebuli in jabolkih), vitamin C (največ v jagodičevju, paradižnikih in zelenolistni zelenjavi) in bromelain (v ananasu). Poleg tega vedno uživajte veliko svežega sadja in zelenjave, ki bodo podprli telo in imunski sistema z vseh možnih vidikov.

POZOR:

Zgornji nasveti lahko bistveno omilijo reakcije v primerih običajnih sezonskih alergij. Nekateri ljudje pa trpijo za resnejšimi oblikami alergij, ki so lahko smrtno nevarne (na primer alergija na arašide) in potrebujejo nemudno zdravniško pomoč. Vsekakor morate na prvem mestu poznati svoje alergije in reakcije ter se po potrebi posvetovati z zdravnikom.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja