Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kombuča – idealni napitek za hladne dni

Besedo “kombuča” lahko uporabljamo za dve stvari: za fermentirano pijačo, ki ima številne zdravju koristne učinke, in za “gobo”, iz katere to pijačo pripravljamo. Recept za domačo kombučo najdete tukaj.

Kultura kombuče

Včasih ji poenostavljeno rečemo tudi goba kombuča, a v resnici ne gre za pravo gobo. Kultura kombuče je nekakšna sluzasta masa, v kateri simbiozno živijo kvasovke in bakterije. Vse skupaj so obdane s celulozno membrano, da je celotna “goba” kompaktna in plava na vrhu tekočine, v katero jo postavimo. Po izgledu je kombuča še najbolj podobna nekakšni sivo rjavkasti palačinki, na otip pa je nekoliko usnjata.

Napitek kombuča

Gre za čaj (največkrat črni), ki je fermentiral ob prisotnosti kulture kombuče. Kvasovke in bakterije osnovno pijačo predelajo in v njej ustvarijo številne koristne snovi. Nastane osvežilna pijača, ki malce spominja na mošt in je praktično brez kalorij in sladkorjev. Kombuča vsebuje veliko organskih kislin, encimov, aminokislin in tudi nekaj alkohola. Alkohol nastaja kot stranski produkt med fermentacijo, a njegova vsebnost običajno ne preseže 1%, zato je njegova vsebnost praktično zanemarljiva.

Zdravstvene koristi kombuče

  • bogat vir probiotikov, ki krepijo zdravo črevesno floro
  • vir antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale
  • spodbuja metabolizem in kurjenje maščob
  • preprečuje bakterijske okužbe
  • zmanjšuje tveganje za srčnožilne bolezni
  • pomaga pri kontroliranju sladkorne bolezni tipa 2
  • zmanjšuje tveganje za rakava obolenja

Zgodovina kombuče

Prvi naj bi kombučo pripravljali in pili na Kitajskem in Japonskem. Njena priprava sega pred naše štetje, več kot 2000 let nazaj. Domnevajo, da nosi ime po korejskem zdravniku Kombu, ki je s kombuča čajem zdravim prebavne težave takratnega japonskega cesarja.

Veliko kasneje, konec devetnajstega stoletja, je kombuča prišla do Rusije, še kasneje pa so jo začeli pripravljati in uporabljati še v preostalem delu Evrope.

Tveganja kombuče

Uživanje pravilno pripravljene kombuče je izjemno varno in zdravju koristno, je pa potrebna previdnost pri pripravi. Najbolj pomembno je, da smo pozorni na razvoj plesni. V primeru plesni tako kulturo kot napitek nemudoma zavržemo. 

Da preprečite kontaminacijo s plesnimi, je zelo pomembna čistoča. Pozorni bodite na čiste roke, čiste pripomočke in čisto okolje. Prav tako bodite pozorni na ustrezno (sobno) temperaturo in čas fermentacije.

Druga pomembna stvar je, da fermentacija poteka v stekleni posodi. Tako preprečimo, da bi se v napitek sproščale škodljive snovi (kar se pospeši s tem, ko napitek postaja čedalje bolj kisel).

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

4 komentarji

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja