Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kako doseči optimalno telesno pripravljenost?

Se redno teden za tednom že več časa ukvarjate s športom, rezultata pa kar noče biti od nikoder?

Razlogov, zakaj ne vidite (več) napredka ob redni vadbi, je veliko. Če ste eden izmed tstih, ki ste zapadli v vadbeno rutino in kar ne najdete izhoda ven, vam predlagam, da sledite spodnjim petim nasvetom. V potovanju do optimalne fizične pripravljenosti je namreč potrebno najprej poskrbeti za urejeno in zdravo črevesje.

Znanje o lastnem telesu in osebnem zdravju nam je lahko dobra popotnica, ko želimo doseči optimalno stanje telesa in uma. Če se vam zdi, da ste obstali na isti točki, si dovolite spremembo miselnosti in spremembo določenih vsakodnevnih navad. Začnite tako, da se odpravite na tržnico in jo tokrat poglejte z dugimi očmi. Na tržnici lahko kupimo svežo lokalno pridelano zelenjavo in sadje ter razne druge izdelke izpod rok domačinov. Zelenjava in sadje sta na tržnici sveža ter polna hranilnih snovi, saj je vse pridelano v domačem okolju in ni prepotovalo več tisoč kilometrov razdalje z drugega konca sveta. Zavejmo se, da je hrana naše zdravilo in je njena največja moč v preventivi. S pravilno in ustrezno prehrano lahko okrepimo zdravje in preprečimo bolezni ter slabo počutje, izgorelost. Na žalost se vsak spomni na zdravo prehrano šele, ko se mu kaj zgodi ali pa je boln. Pozabljamo pa, da je prava zdravilna moč hrane v fazi pred boleznijo oziroma da do bolezni sploh ne pride.

planetarna-prehrana-5

Pravilna prehrana zagotavlja gorivo za naše telo in le s pravim gorivom lahko dosežemo tisto pravo fizično pripravljenost, za katero se trudimo in si jo želimo. Sveže sadje in zelenjava bi morala biti naša vsakodnevna prijatelja, saj s temi živili vnesemo v telo vitamine, minerale in hranila, ki omogočajo zdrav, dober in neobremenjen prebravni sistem. Naše črevesje so naši drugi možgani in predstavljajo pomembno vlogo pri naši miselnosti, našem počutju in telesnem ter psihičnem zdravju.

Prebavni sistem

Prebavni sistem je skupek kompleksnih procesov v telesu, ki imajo nalogo razbiti makrohranila, ki jih vnesemo s hrano, v majhne molekule in mikrohranila, ki potem nadalje predstavljajo vir hranil za naše celice. Tako lahko naše celice in tkiva nemoteno delujejo in opravljajo svojo nalogo. Če svojega telesa ne hranimo pravilno v ključnih točkah treninga, torej pred vadbo, med vadbo in po vadbi, se naše telo čuti šibko, utrujeno in prazno ali celo brez energije, brez goriva. Kot posledica pride do manj uspešnega treninga ter do večjih možnosti, da zbolimo ali pa se poškodujemo. Ustrezna prehrana je torej ključna, ko želimo doseči optimalno fizično zmogljivost.

Z uvedbo petih enostavnih sprememb v svoji prehrani, lahko naredimo čudeže za preventivo in zaščito svojega zdravja. Zdravo črevesje pomeni tudi zdravo življenje, saj imamo zdrav imunski sistem ter vsesplošno dobro počutje.

Podkrepite se

Ogljikovi hidrati so glavni vir energije, ki jo naše telo rabi, da se lahko premika in vzdržuje procese v telesu. Glukoza iz ogljikovih hidratov je nujna, da preživimo. Nepredelana živila, kot so polnovredna žita in izdelki iz žit, sadje in zelenjava so kompleksni viri ogljikovih hidratov, ki predstavljajo počasen dotok energije za naše telo in morajo biti na našem jedilniku vsak dan. Nujno je, da jih zaužijemo pred treningom. Če je do treninga še nekaj ur, lahko posežemo po kompleksnih ogljikovih hidratih (ovseni kosmiči, riž, ječmen, stročnice), če pa je do treninga na primer le še ena ura, posežemo po bolj enostavnih ogljikovih hidratih (bel kruh, rogljiček, marmelada, kakav, banana), ki bojo dali hiter in zadosten vir energije, ki jo bomo potrebovali med treningom.

Ko telesu ne zagotovimo teh živil, naša zmogljivost znatno pade. Tako lahko vemo, da so naše glikogenske rezerve in rezerve hranil izpraznjene.

Dodajte beljakovine

Beljakovine poleg ogljikovih hidratov predstavljajo drugo najpomembnejše hranilo, ko govorimo o treningu, športni zmogljivosti in predvsem regeneraciji. Dober vir kakovostnih beljakovin pomaga nahraniti mišice, jih regenerirati in tudi zgraditi. Enostaven način, kako vključiti več beljakovin v prehrano, je dodajanje Sunwarrior beljakovin v prahu. Pri prehrani pa vključimo v obroke kakovostne vire dobrih rastlinskih beljakovin, npr. stročnice, sojo, kvinojo, tofu, tempeh, zelenjavo, chia semena in čičeriko.

Dodajte zdrava olja

Maščobe v zdravih oljih, kot so omega 3, 6, 9 so izjemno koristne pri regeneraciji in samem procesu treninga. Sodelujejo pri protivnetnih procesih v telesu in so vključene v delovanje celic. Prav tako omogočajo fleksibilnost in celjenje celičnih membran. Vključite mandlje, olje semen granatnega jabolka, kokosovo olje, makadamijo, avokado, semena, orehe, lanena semena in olivno olje v svojo dieto, da vnesete več zdravih maščob v svoje življenje.

Pijte vodo

Hidracija telesa je najbolj ključnega pomena pri naši fizični zmogljivosti (izguba tekočine v telesu lahko privede do padca naše vsesplošne telesne pripravljenosti in regeneracije). Pijmo vodo, še posebej če smo v vročih krajih, se potimo ali smo športno aktivni.

Potrebujete hranila

Hranila so vsekakor esencialnega pomena za presnovo, med katero se proizvaja energija. Pomembno je, da v telo vnašamo cel spekter naravnih vitaminov (predvsem vitamin C), prebiotikov in probiotikov, ki dajo našemu telesu in našemu črevesju tisto, kar potrebuje, da zagotovimo in dosežemo maksimalno zmogljivost. Telo zahteva minerale za delovanje živčnega sistema in druge funkcije v telesu z namenom, da poteka pretok kisika ustrezno preko telesa in v mišice. S tem, ko dobimo te vitamine, hranimo telo z antioksidanti, ki so ključni za regeneracijo po treningu, saj pomagajo pri popravilu in celjenju tkiv in odstranjevanju prostih radikalov do našega naslednjega treninga. Ne pozabite tudi na pomemben magnezij, ki vam bo dodatno pomagal pri regeneraciji.

S temi preprostimi navodili boste optimizirali svojo telesno pripravljenost, saj boste spravili v red svoje črevesje in prebavo.

Napisala: Lucija Koren, univ.dipl.inž.živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane in pilates vaditeljica

Delite naprej ...
Lucija Bratina
Lucija Bratina

Lucija Bratina, magistra inženirka prehrane. Mlada mamica, ki pomaga s svojimi nasveti predvsem nosečnicam in mladim mamicam po porodu z nasveti o zdravi prehrani v času dojenja.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja