Košarica

V košarici ni izdelkov.

Je bolje piti toplo ali hladno vodo?

Prva prioriteta je pitje dovolj vode, na drugem mestu pa bi morala biti temperatura vode, ki jo pijemo. Idealna temperatura vode nam omogoča, da imamo od popite tekočine kar največ koristi. O tej pogosto spregledani temi govorita že ayurveda in tradicionalna kitajska medicina, pogosto pa lahko razliko opazimo kar sami v vsakdanjem življenju.

Potencialne slabosti pitja mrzle vode

Najprej poudarimo, da je na prvem mestu pitje zadostnih količin vode, ne glede na njeno temperaturo. A veliko ljudi se ne zaveda, da pitje mrzle vode v nekaterih situacijah ni najboljša izbira za zdravje.

Razlog št. 1

Po mnenju nekaterih strokovnjakov mrzla voda telesa ne hidrira tako dobro kot voda sobne temperature. Topla voda (to je voda sobne temperature) je telesu lažje dostopna za hidracijo, kar je še posebej pomembno, ko smo dehidrirani.

Hladna voda povzroči, da se krvne žilice okrog želodca skrčijo, kar lahko upočasni absorbcijo. Splošni učinki hladne vode so krčenje, upočasnitev in zatezanje. Topla voda po drugi strani vpodbuja pretakanje in spodbuja zdrav tok krvi po telesu. Topla voda poleg tega telo sprosti.

Razlog št. 2

Ko hladna tekočina teče po telesu, lahko strdi maščobo iz zaužite hrane. To oteži prebavo in lahko povzroči, da se nepotrebna maščoba težje izloči iz telesa. Topla voda omogoča, da ostane maščoba v tekočem stanju in je zato lažje prebavljiva. Manjša je tudi možnost, da pride do tvorbe strdkov v arterijah.

Kdaj je še posebej pomembno, da pijete toplo vodo?

Ko prebavljate

Med obrokom in po njem je zelo pomembno, da pijemo samo vodo sobne temperature. Tako bomo preprečili strjevanje zaužite maščobe in vzpodbudili prebavo. Po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko pitje hladne vode upočasni prebavo in povzroči prebavne težave, še posebej pri občutljivih posameznikih. Pomislite, kaj se zgodi, če položite roko ali nogo v mrzlo vodo: nemudoma se zakrčite. Če želite ohraniti zdravo prebavo, je nekoliko topla voda najboljša izbira.

Ko se razstrupljate

Toplo vodo lahko telo uporabi z najmanjšo porabo energije, zato je več ostane za razstrupljanje, prebavo in vzpostavljanje notranjega ravnovesja.

Ko želite zmanjšati bolečino

Topla voda vzpodbuja pretok krvi v tkiva in blaži vnetja. To lahko zmanjša bolečine, vključno z glavobolom, poškodbami in krči.

Ko ste zaprti

Če želite vzpodbuditi gibanje črevesja, se izogibajte hladni vodi. Topla voda bo pospešila tok krvi in sprostila prebavila.

Zjutraj

Pitje tople vode takoj ko vstanete bo pospešilo prebavo in hidriralo telo po nočnem spanju.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja