Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Miti o hujšanju, na katere pozabite

Debelost v razvitem svetu narašča, na žalost pa vidi prekomerno telesno težo večina zgolj kot estetsko težavo. Tako so mediji predvsem poleti polni nasvetov za hitro hujšanje in sanjsko postavo, mi pa jim v želji po enostavni rešitvi nasedamo in se pogosto niti zavedamo ne, da nas obkroža cel kup neresničnih mitov.

Kateri so najpogostejši miti o hujšanju, ki preprosto NE držijo?

MIT ŠT. 1 – Štetje kalorij & nizkokalorična dieta

Štetje kalorij na dolgi rok ni učinkovit (ali zdrav) način za izgubo odvečne maščobe. Naše telo preprosto ne deluje kot laboratorijski stroj; različna hrana se v našem organizmu predeluje na različne načine. Vse kalorije se ne obnašajo enako! To pomeni, da ima 100 kalorij svežega jabolka popolnoma drugačen učinek kot 100 kalorij iz jabolčne pite ali sadnih bonbonov. Število kalorij nam ne pove ničesar o tem, kakšen učinek bodo imele te kalorije na naše zdravje, izgubo telesne maščobe, metabolizem, občutek sitosti, hormone in cel kup drugih pomembnih stvari. Namesto na kalorije se rajši osredotočite na to, koliko hranil vnašate v telo.

zdrava prehrana

Pogosta napaka večine ljudi je tudi prepričanje, da se bo telesna teža vedno zniževala, če vse počnemo prav. Kakorkoli, resnična izguba telesne maščobe ni enostaven linearen proces; prišli bodo dnevi, ko se lahko vaša telesna teža poveča, čeprav vse počnete prav. To ne pomeni, da ne nepredujete! Na našo težo vplivajo različni dejavniki, od hidracije, količine hrane prejšnji dan, aktivnosti, kakovosti spanca, hormonov, menstrualnega cikla, itd.

MIT ŠT. 2 – Lahko jem kar hočem, če uživam določene dodatke za hujšanje

Noben shujševalni dodatek ali shujševalna strategija ne bosta nikoli nadomestila hrane, ki jo jeste. Hrana ima veliko pomembnejše fiziološke učinke od zgolj kalorij. Vsako zaužito živilo pošilja telesu sporočila o metabolizmu, hormonih in marsičem drugem. Če hrana, ki jo jeste, telesu sporoča, naj shranjuje maščobo, boste ves čas v bitki za izgubo kakšnega grama več. Bodite pozorni na živila, ki jih jeste! Ko vaš jedilnik sestavljajo zdrava polnovredna živila, si lahko privoščite kakovosten dodatek, ki spodbuja metabolizem na naraven način, prek naravnih začimb in zelišč. Pozabite na tablete in praške za hujšanje, ker lahko resno škodujejo vašemu zdravju!

sendvic hujsanje

MIT ŠT. 3 – Stroga dieta mi bo pomagala pri hujšanju

Stroge diete, ki omejujejo vnos maščob, ogljikovih hidratov ali kalorij, enostavno niso učinkovite na dolgi rok. Še več, niso zdrave. Ko telesu omejimo vnos hranil, lahko pride do kratkoročne izgube telesne teže, ker je telo dobesedno v stanju kritičnega preživetja – kakorkoli, običajno ta izguba teže ni na račun maščobe, sčasoma pa se izgubljeni kilogrami povrnejo. Na kratko: zdravi ogljikovi hidrati ne redijo, zdrave maščobe ne redijo in zdrava hrana vas ne bo redila, temveč vas bo ohranjala zdrave, vitalne in srečne. Dolgoročno ohranjanje zdrave optimalne teže je posledica dolgoročnega uživanja hranljivih živil. Pozabite na kakršnekoli diete, osredotočite se na celoten življenjski slog. To pomeni tudi, da pozabite na tako imenovana “dietna živila”, ki so običajno visoko procesirana in vse prej kot zdrava.

MIT ŠT. 4 – Za hujšanje je najbolj pomembna hrana

Prava in dolgoročna izguba odvečnih kilogramov je posledica zdravega načina življenja in uravnovešenega telesa in uma. Seveda je pomembno, da uživate kakovostno svežo hrano, a je prav tako pomembno, da popijete dovolj vode, ste aktivni, dovolj spite in znate nadzorovati stres. Optimalna postava vedno pride kot posledica optimalnega življenskega sloga.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja