Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

7 trikov za zdravo nakupovanje

Nekateri ljudje obožujejo nakupovanje, za druge je nujno zlo. Ne glede na to, ali spadate med prve ali druge, v trgovini najlažje podležete nezdravim prehranskim izbiram. Sladkarije in procesirani izdelki so resnično dobro oglaševani, a ne pozabite – čisto vsaka trgovina skriva tudi zdrave izbire.

Naslednjih 7 trikov vam bo pomagalo, da boste nakupovali bolj zdravo!

1. Ne nakupujte lačni ali ko hlepite po točno določeni hrani

V tem primeru lahko hitro padete v kompulzivno nakupovanje. Kupujete s svojimi očmi in ne zaradi resničnih potreb. Kadar ste lačni ali vas popade želja po sladkarijah, vas bodo vedno najbolj privlačile torte, piškoti, čokolade, čips in druga procesirana hrana. Namesto kakovostne hranljive hrane boste iskali hitro rešitev za svojo lakoto.

2. Nakupujte s seznamom

Veliko ljudem pomaga, če sestavijo približni jedilnik za en teden vnaprej. Tako si lahko pripravite tudi nakupovalni seznam, s katerim boste resnično kupili samo tisto, kar potrebujete. Hkrati boste lažje sledili stroškom.

3. Začnite na oddelku s svežim sadjem in zelenjavo

Če še niste seznanjeni s tem nakupovalnim trikom, bo morda trajalo nekaj časa, da ga začnete ceniti. Če najprej opravite s tem delom trgovine, se že takoj na začetku založite s samimi zdravimi živili in napolnite voziček. Pogosto na istem oddelku najdete tudi oreščke, semena in žitarice. Tako boste kasneje lažje šli mimo vseh tistih nezdravih izdelkov, ki jih ne potrebujete.

4. Ostanite zbrani

Najpomembnejši korak zdravega nakupovanja je, da ignorirate izdelke, ki jih ne potrebujete. Zdravo prehranjevanje je odločitev, ki jo sprejmemo vsak dan znova. Tudi v trgovini se zavedajte, zakaj ste se odločili jesti zdravo.

5. Izbirajte izdelke brez dodatkov

Ko enkrat opravite z oddelkom svežih živil, vas bo verjetno zaneslo med police že pripravljene hrane. To je najtežji del. Pozorno berite sestavine – želite kupiti izdelke, ki vsebujejo čimmanj sestavin, čimmanj konzervansov, polnozrnata in ne rafinirana žita ter so brez rafiniranega sladkorja. Če kupujete sokove za otroke, poskusite poiskati takšne s 100 % sadnim deležem.

6. Ne nakupujte v gneči

Če nakupujete sredi največje gneče, se lahko hitro počutite pod pritiskom ali v naglici. Takrat lahko začnete v voziček metati vse, kar vam pride pod roke, da bi le čimprej odšli iz trgovine. Še preden se zaveste, je lahko voziček poln procesirane nezdrave hrane, na blagajni pa je običajno že prepozno, da bi si premislili.

7. Nakupujte, ko ste veseli.

Če nakupujete srečni in zadovoljni, vam bo veliko bolj mar za svoje zdravje in hrano, ki jo vnašate v telo. Pozitivna samopodoba je zelo pomembna, kadar želimo jesti zdravo.

Izbiranje zdrave hrane se na prvi pogled zdi drago, a v resnici ni. Ko začnete živeti bolj zdravo, preprosto izločite procesirano hrano in jo nadomestite z bolj zdravo. Primer: paket zamrznjenih sirnih testenin bo nahranil štiričlansko družino. Če namesto tega kupite paket polnozrnatih testenin in jim dodate sveže sestavine, bo strošek enak, sestavine pa bodo zadostovale še za več kot en družinski obrok.  Nenazadnje, zdravo prehranjevanje bo prihranilo denar na dolgi rok – ne pozabite, da gre za vložek v dolgoročno zdravje.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja