Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Je za trebušno maščobo kriv kortizol?

Znanost je brez dvoma potrdila, da stres povzroča težave s krvožiljem, pa ste vedeli, da je povezan tudi s pridobivanjem na telesni teži? Verjetno ste že slišali za povezavo med kortizolom in maščobo, ki se nabira v predelu pasu – morda pa vam še ni povsem jasno, kaj kortizol pravzaprav je in kako deluje. Kortizol je stresni hormon, ki v telesu opravlja številne vloge, tako dobre kot slabe.

Kaj je kortizol?

Kortizol izloča nadledvična žleza v rednih intervalih, ki so odvisni od dela dneva. To pomeni, da nivo kortizola v krvi narašča ali pada odvisno od ure – običajno ga je v krvi največ zgodaj zjutraj in najmanj okrog polnoči. Kortizol je pomemben za ohranjanje normalnega krvnega tlaka in nadziranje nivoja energije. Prav tako sodeluje pri metabolizmu maščob in ogljikovih hidratov, ko telo potrebuje hiter vir energije. Spodbuja izločanje inzulina in tako skrbi za vrednosti sladkorja v krvi. Končni rezultat tega delovanja se kaže v povečanju apetita.

Stresni hormon

Kortizol imenujemo “stresni hormon”, ker se večje količine kortizola sproščajo ob fizičnem ali mentalnem stresu – takrat se običajni intervali njegovega sproščanja močno spremenijo. Te spremembe povzročajo pridobivanje na telesni teži, vplivajo pa tudi na to, kje se bo kopičila maščoba. Raziskave so pokazale, da stres in povečane vrednosti kortizola v krvi spodbujajo nabiranje maščobe v predelu trebuha. Ta trebušna maščoba je “škodljiva maščoba”, ker je očno povezana z razvojem srčno-žilnih bolezni, vključno s srčno odpovedjo in možgansko kapjo.

A stres ni edini vzrok za prekomerno maščobo. Pridobivanje ali izgubljanje telesne teže je odvisno od številnih dejavnikov, med katerimi so hitrost metabolizma, količina zaužite hrane, telesna aktivnost in tudi vrsta hrane in deli dneva, ko jo uživamo.  Na hitrost metabolizma vplivajo tudi geni, kar pojasni, zakaj nekateri ljudje lažje ali težje izgubijo odvečne kilograme.

Kaj pravijo raziskave?

Ne moremo z zagotovostjo vedeti, v kolikšni meri naš stres vpliva na povišanje kortizola in nabiranje maščobe. Odziv kortizola je drugačen pri vsakem posamezniku, kar pomeni, da se nekatere osebe na stres odzivajo bolj burno, pri drugih pa telo ostane v ravnovesju. Nedavna raziskava iz laboratorija za fiziologijo v italijanski bolnišnici San Guiseppe je pokazala, da ženske, katerih telo se na stres odzove s povišanjem kortizola, jedo več in imajo več težav s prekomerno telesno težo.

Druga raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Kaliforniji, je pokazala višje vrednosti kortizola pri ženskah, ki maščobo shranjujejo v predelu trebuha kot pri tistih, ki maščobo shranujejo v predelu bokov. Ženske s povišanimi vrednostmi kortizola so v svojem življenju občutile tudi bistveno več stresa.

Stres lahko vpliva na naše prehranjevalne vzorce in nihanje telesne teže – veliko je že, da to vemo. Zdaj je čas, da se naučimo stres nadzorovati. Ne samo, da bomo tako lažje ohranjali optimalno telesno težo, počutile se bomo tudi bolj zdrave in srečne!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja