Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Postanite pozorni na etikete na živilih. Zapomnite si spodnjo razpredelnico in kupujte živila, ki imajo vrednosti sladkorja, soli in maščobe v zelenih vrednostih.

Pozorni bodite tudi na razne oznake izdelkov, ki so največkrat triki trgovcev, ki se jim gre le za boljšo prodajo in ne za vaše zdravje. Preden vas zavede naziv izdelka si natančno preberite etiketo, kjer so navedene količine makro (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vlaknine) in mikronutrientov (vitamini minerali). Po teh podatkih sami presodite ali je izdelek za vas primeren ali ne.

“wellness”, “zdravo življenje”, “fitness”, “zaLife”, “vita”, “vitavigor”, “za srce”, “zdravje, naše največje bogastvo”, “dobro zate” …

Med živila, ki že v osnovi vsebujejo telesu škodljive snovi sodijo večinoma: alkoholne pijače, gazirane pijače, različne instant mešanice za juhe, omake, pudingi, kreme, prigrizki kot so čips in smoki, suhomesnati izdelki so polni konzervansov, barvil in sredstev za ojačanje okusa, itd.

Razpredelnica, ki vam bo v pomoč pri nakupovanju:

zdravo nakupovanje

Še posebej pa bodite pozorni na oznako: 

  • Hidrogenizirana ali delno hidrogenizirana maščoba

To je vsestransko uporabljena oblika maščobe, ki je rastlinskega izvora. V postopku hidrogenizacije, jo iz tekočega stanja s pomočjo vodika spremenijo v trdno stanje, da je primernejše oblike za pripravo peciv, prigrizkov, slaščic, namazov, paštet, itd. Ker ima popačeno molekulsko strukturo je za naše telo težko prebavljiva in škodljiva.

Pozorni bodite tudi pri nakupu:

  • Kruh

Večinoma je obarvan! Kupujte tistega ki je narejen iz polnovredne moke, da ima naziv polnozrnat ni dovolj. Tip moke naj bo višji kot 850 (polbela moka), najbolje 1100 ali 1250. Dobra izbira je kruh iz pirine, ajdove ali ržene moke. Enako velja za testenine. Bolj zdrava izbira so graham testenine iz polnovredne moke. Še najboljše je, če moko kupite pri kmetu, ki svoje žito sam goji in je ekološke pridelave.

  • Korn flakes, muesliji

Velika večina kosmičev vsebuje ogromne količine sladkorja. To vsekakor ni hrana za otroke, prav tako tudi ni »hrana šampionov« . Bolj zdrave kosmiče si lahko naredite sami, če pa jih kupujete, pa izberite takšne iz polnovrednih žit in brez dodatkov sladkorja. Dobra izbira so klasični ovseni kosmiči.

  • Sadni jogurti

Navaden sadni jogurt v povprečju vsebuje do 14g sladkorja/ 100ml izdelka. To pomeni, da v enem lončku (180g) zaužijete skoraj 6 vrečk sladkorja za kavo. Izberite raje polnomasten navadni jogurt ali kefir iz nehomogeniziranega mleka. Če želite sadni jogurt, priporočam, da raje vanj vmešate žličko domače marmelade, sadja ali si pripravite sadni jogurt po naslednjem receptu brez sladkorja.

  • Bomboni brez maščobe

Težava v bombonih ni maščoba ampak sladkor! Skoraj noben bombon ne vsebuje maščobe.

  • 100% sadni delež

Sadni sok, ki na embalaži nima navedeno, da je 100 % , lahko vsebuje do 15g sladkorja / liter soka. Kaj je sok in kaj nektar? Sok je proizveden 100 iz posamezne vrste sadja ali mešanice več vrst sadja. Nektar se razlikuje od soka le v tem, da ima sadni delež nižji od 100 in ima dodan sladkor (običajno saharoza). Kolikšen je sadni delež je odvisno od proizvajalca, minimalni sadni deleži pa so za posamezno vrsto sadja zakonsko opredeljeni in se gibljejo med 25-50 . Bodite pozorni pri branju deklaracij.

  • Brez dodanega sladkorja

Mogoče je izdelek brez dodanega sladkorja, vseeno pa bodite pozorni na umetna sladila.

  • Olivno olje

Oznaka ‘Deviško oljčno olje‘ pomeni, da je njegova kislost manj kot odstotek (1) – bolj kot je kislo slabše je, kislost se povečuje s segrevanjem. Nižja kot je stopnja kislosti, močnejša je kemična vez med molekulami. Če olje ni deviško stiskano, od njega skorajda nimate koristi. Vezi v olju so poškodovane in vsebujejo veliko prostih radikalov.

Delite naprej ...
Mojca Cepuš
Mojca Cepuš

Mojca Cepuš je certficirana nutricionistka, avtorica številnih strokovnih člankov o zdravi uravnoteženi prehrani in predavateljica. Njeno primarno delo je individualno svetovanje strankam o zdravi prehrani. Večinoma se poveča preučevanju in poučevanju s področja prehranjevanju ljudi s preveliko telesno težo. Bolj kot diete zagovarja spremenjeno in prilagojeno prehranjevanje, ki mu ljudje brez težav sledijo vse življenje ter tako uravnavajo težo in ohranjajo zdravje.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja