Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

5 nasvetov za potovanje z avtodomom

Vse fotografije so osebna last ©Eva Žontar

Čeprav je počitnikovanje s prikolico na Jadranu dokaj uveljavljen koncept, pa šele v zadnjih letih postaja priljubljeno potovanje z vozili, predelanimi v avtodom.  Zame tečeta dve leti, odkar sem se preselila v svoj dom na kolesih in odšla »naokrog« po Južni Ameriki. Ko sem začela, je bilo potovanje z avtodomom zame nekaj novega in zelo improviziranega. V tem času sem ogromno naučila, dobila veliko jasnejši vpogled v takšen način potovanja in odkrila cel kup stvari, s katerimi bi si morda na začetku lahko marsikdaj olajšala.

Tudi vas mika, da bi preizkusili takšen način potovanja? Ponujam vam 5 nasvetov, ki se mi zdijo najbolj pomembni.

1. Določite svoje prioritete.

Si želite počitnikovati v avtodomu nekje ob morju? Ali pa želite prepotovati Evropo? Vas bolj vleče divje kampiranje v naravi, ali ste pripravljeni dodatno plačati za udobje v kampih? Želite na svoji poti raziskovati mesta ali naravne parke?  Načinov potovanja je toliko, kot je različnih ljudi. Na začetku je najbolj pomembno, da določite svoje prioritete in način potovanja, ki najbolj ustreza vam. Naredite si približen načrt o tem, kaj želite doživeti na poti, koliko časa imate in kakšne so vaše finančne zmožnosti. Glede na to boste nato lažje in bolj pametno izbrali lokacijo in tip vozila, potovanje pa bo manj stresno in bolj polno izkoriščeno.

2. Izberite vozilo.

Če imate v mislih krajše potovanje (na primer 2-tedenski pobeg na Balkan ali hiter krog po Španiji), boste vozilo verjetno najeli. V Sloveniji izposojajo avtodome pri Balkan campers.

Če si želite daljšega potovanja (npr. 9-mesečno »cruisanje« po Ameriki), se vam najbolj splača kupiti že urejen avtodom in ga nato po koncu potovanja prodati naprej. V Ameriki je na primer uveljavljena praksa nakup vozila v Kanadi ali ZDA in nato prodaja v Čilu.

Tretja možnost je nakup vozila, ki ga sami predelate v svoj novi (začasni ali trajni) dom. Tu so možnosti neomejene – začnete lahko z ničle (kar vzame veliko časa in potrpežljivosti) ali pa kupite vozilo, ki je delno že urejeno in ga sami preuredite in priredite svojim potrebam. Če nimate veliko časa, vam bodo marsikatero skrb in stresno situacijo prihranila podjetja, ki se ukvarjajo z urejanjem avtodomov – priporočam Sipras.

3. Pomagajte si z aplikacijami.

S priljubljenostjo tako imenovanega »van life« je poskočilo tudi število aplikacij, ki vam olajšajo načrtovanje in samo potovanje. Sama že vse od začetka svojega potovanja po Južni Ameriki uporabljam aplikacijo iOverlander, ki ti na preglednem zemljevidu (vključuje cel svet, od Evrope, Južne in Srednje Amerike, pa do Azije in Avstralije) prikaže točke za spanje, zanimive kraje za postanek, bencinske črpalke in možnosti za tuš, mehanične delavnice in lokalne znamenitosti. Predvsem v državah, kjer zaradi varnosti ne moreš spati kar kjerkoli, mi je ta aplikacija pomagala že neštetokrat.

4. Uskladite se s sopotniki.

Večina popotnikov si svojo hišo na kolesih deli s partnerjem ali večjo družino. V tem primeru je zelo pomembno, da se z njimi že pred odhodom pogovorimo o skupnih željah in pričakovanjih. Različni pogledi na potovanje lahko bistveno vplivajo na naš dopust v negativni smeri, če se o njih ne pogovarjamo in jih ne znamo uskladiti.

V nasprotju s splošnim prepričanjem je potovanje v avtodomu z otroci popolnoma izvedljivo, kar mi znova in znova dokazujejo štiri-, pet- ali celo šestčlanske družine, ki jih srečujem na poti. Poskrbite le, da imajo otroci dovolj možnosti za počitek, najboljša zabava in hkrati učna izkušnja pa bo zagotovo že potovanje samo.

5. Prepustite se.

Pustite, da vas potovanje preseneti! Čar potovanja na štirih kolesih je prav v tem, da prinaša takšno potovanje s sabo vedno tudi kanček nepredvidljivosti. Največkrat gre ta v pozitivno smer – preprosto bodite odprti za nova poznanstva, dih jemajoče nočno nebo in neprecenljive izkušnje, ki jih boste zagotovo nabrali. Se vidimo na poti!

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja