Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Zakaj bi morali vedeti kateri morfološki tip ste?

Da, resnično obstajajo različni telesni tipi in dejansko ne moremo vsi biti hudi mišičnjaki ali izjemno vitke ženske z naslovnic, saj ima veliko ljudi popolnoma drugačno postavo od tiste, ki nam jo vsiljujejo in kažejo kot edini lepotni ideal. Ajurveda in TKM sta že več tisoč let nazaj ugotovila ključne razlike v morfologiji naših teles in iz tega je nastala prava znanost, ki nam omogoča, da boljše razumemo resnične potrebe lastnega telesa. To spoznanje nam pomaga, da se bolj ustrezno prehranjujemo, telovadimo, soočamo z različnimi čustvenimi odzivi, lažje shujšamo itd.

Obstajajo osnovni tipi telesa: ektomorfni, mezomorfni in endomorfni. Ajurveda nas klasificira kot: vata, pitta in kapha tipe, tradicionalna kitajska medicina po organih: ledvični, jetrni, pljučni, srčni in vranični. Kakršnakoli klasifikacija je, nam bo pomagala, da bolje razumemo sebe in ne zahtevamo fizične in psihične podobe, ki je ne moremo doseči.

V spodnji razpredelnici lahko preberete kratke opise treh različnih telesnih tipov in dobite osnovno predstavo o fizični aktivnosti glede na določen morfološki tip. Kot ektomorfni tip seveda ne boste tako preprosto pridobili veliko mišične mase za razliko od mezomorfnega ali endomorfnega tipa. Opazili boste tudi, da so nekatere športne aktivnosti ustrezne za določen tip, nekatere pa niso. Če se recimo trudimo, da pretečemo maraton, pa ne vemo, da naše telo tovrstna aktivnost zelo obremenjuje in izčrpava, bomo imeli veliko zdravstvenih težav, hkrati pa ne bomo zadovoljni s športnimi dosežki. Zaradi tega je resnično pomembno, da živimo v skladu s svojo naravo in izkoristimo potenciale, s katerimi smo prišli na ta svet.

Morfološki tipi - preglednica

Če želite dobiti več informacij o tem kako lahko prepoznati svoj morfološki tip, kako se prehranjevati, telovaditi, se prilagajati letnim časom, katere organe je treba posebej krepiti glede na vašo morfologijo, kako reševati določena čustvena stanja in še veliko več, vas vabim, da se nam pridružite na jesensko/zimskem tečaju, kjer vas bomo naučili kako si lahko pomagate sami, tako da z lahkoto ohranjate dobro zdravje in vitalnost brez veliko zunanje pomoči.

Delite naprej ...
Jelena Dimitrijević
Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević, certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo življenje in intuitivna terapevtka. Pri diagnostiki uporablja še druge alternativne tehnike, ki ji omogočajo popolnejšo analizo (ajurveda, TKM, naturopatija) in pripravo individualiziranega načrta za vsakega posameznika.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja