Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Rastlina meseca: pegasti badelj

Ime rastline izvira iz legende, po kateri naj bi bele lise ali pege na listih nastale, ko je Marija dojila Jezusa in je nanjo kapljalo Marijino mleko. V zdravilne namene jo vzgajajo že od srednjega veka.

Pegasti badelj je doma v južni Evropi, južni Rusiji, severni Afriki in Mali Aziji. V naših krajih ga predvsem pridelujejo kot kulturo, na divje pa raste na suhih in toplih tleh. Sodi med največje in najlepše bodake, kajti zraste tudi do 1,5 m visoko.

Prepoznamo ga po zeleno-belo marmoriranih, trnastih, nazobčanih listih, s škrlatno rdečimi kroglastimi cvetovi. Cevti od julija do avgusta.

Zakaj je pegasti badelj tako dober za jetra?

Pegasti badelj pomembne učinkovine skriva v plodovih, ki imajo 1,5 do 3 % silimarina, katerega glavne sestavine so: silibin (50 %), silikristin (25 %) in silidianin (25 %). Vsebuje tudi flavonoide ter olje (20-30 %) z dolgoverižnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami z vitaminom E in steroli. Plod ima tudi 25-30 % proteinov.
Mehanizem njegovega učinka se pripisuje najmanj trem mehanizmom: spodbuja sintezo DNA, RNA in proteinov in s tem obnavlja jetrne celice. Skoz njihove membrane silimarin prepreči prehajanje strupov, med drugim pa lovi tudi radikale v hepatocitih.

Njegovo delovanje je danes dobro raziskano, učinkovitost pa potrjena tudi s kliničnimi raziskavami, kot so zastrupitve z zeleno mušnico in organskimi topili, dolgotrajna uporaba nekaterih zdravil (npr. fenotiazina), ciroza jeter, virusni hepatitis.

Uporaba

Uporabljajo se za preprečevanje in zdravljenje poškodb jeter, ki nastanejo zaradi alkohola ali strupov (npr. organskih topil), pri motnjah delovanja jeter, cirozi in zamaščenih jetrih. Primeren je za bolnike, ki uživajo zdravila, ki pri dolgotrajni uporabi okvarjajo jetra. Uporablja se tudi za dodatno zdravljenje kroničnega hepatitisa.

Soria_natural_pegasti_badelj

Silimarin je slabo topen v vodi, zato se odsvetuje uporaba v čaju. Bolj učinkovit je v pripravkih, ki vsebujejo njegov koncentriran izvleček. Najučinkovitejša je intravenska uporaba. Na voljo pa je tudi v obliki kapljic v rastlinskem glicerinu brez etanola.

  • Pripravila: dr. Mateja Lobe Prebil, dr. vet. med
Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja