Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Vitamin C in njegovi učinki na telo

Vsi že vemo, da vitamin C pomaga pri prehladih in pri krepitvi imunskega sistema, vendar pa je poleg tega odgovoren še za veliko drugih funkcij v telesu. Verjetno je kljub vsemu eden izmed najbolj zapostavljenih vitaminov, ki bi mu morali nameniti več pozornosti tako v jesensko-zimskem času kot tudi tekom celega leta.

Vitamin C je v vodi topen vitamin, ki ga naše telo samo ne more proizvesti. Ko ga zaužijemo, ga telo hitro porabi, zato je pomembno, da ga tekom dneva večkrat zaužijemo s hrano ali prehranskim dopolnilom. Na trgu obstaja ogromno prehranskih dopolnil z vitaminom C, poleg pestre prehrane z veliko sadja in zelenjave pa je v tem času prehladov, gripe in stresa še posebej pomembno, da poleg čim bolj naravnega dopolnila uživamo hkrati tudi naravni vitamin C iz prave hrane, torej iz številnih okusnih vrst sadja in zelenjave.

vitamin-c-ucinek-1

Obstaja več razlogov, zakaj lahko pride do pomanjkanja vitamina C, med katerimi so najpogostejši:

  • prehrana, pri kateri ne uživamo dovolj raznovrstnega sadja in zelenjave,
  • preveč stresa,
  • kajenje,
  • pitje alkohola,
  • nekatera zdravila in
  • izpostavljenost onesnaževalcem

Če smo brezvoljni, če nam pogosto teče kri iz nosu, če smo zabuhli v obraz, anemični, imamo krhke kosti ali pa nam pretirano izpadajo lasje, bi bilo dobro, da razmislimo o povečanem jemanju vitamina C. To so le nekateri najpogostejši znaki, ki kažejo na morebitno pomanjkanje vitamina C.

vitamin-c-ucinek-2

Citrusi so prva asociacija, ko govorimo o virih vitamina C v živilih. Poleg tega obstaja še mnogo drugih živil, med katerimi lahko izbiramo. Paprika, peteršilj, brokoli, jagode, kivi, cvetača, ohrovt, špinača, limona in solata so odlični viri vitamina C. Če iščemo mogoče kaj bolj eksotičnega, si lahko privoščimo Camu camuacerolobaobab ali sok amle, ki vsebujejo velike količine vitamina C. Če jemo vsak dan dovolj raznovrstne, mešane in uravnotežene hrane ter predvsem zadostne količine sadja in zelenjave, lahko zadostimo osnovnim smernicam priporočene dnevne vrednosti vnosa vitamina C. Ob stresnih situacijah, v času sezone prehladov in gripe pa je dobro povečati vnos vitamina C na 1 gram dnevno (1000 mg). To najlaže storimo z izbiro naravnega prehranskega dopolnila v obliki prahu, tekočine, kapsul ali soka.

Problem je, ker je naša prehrana pogosto okrnjena. Obrokov si velikokrat niti ne pripravljamo sami, saj jemo v službi, na poti, pogosto obroke izpustimo ali pa pozabimo pri obroku pripraviti tudi zelenjavo ali vsaj pojesti en kos sadja. V jesensko-zimskem času, ko sadja in zelenjave ni toliko, kot poleti, je vnos vitaminov že zaradi tega nekoliko okrnjen. Poleg tega pa smo v tem hladnem času veliko bolj izpostavljeni prehladom in boleznim, saj nas velikokrat zebe. Ker smo premalo izpostavljeni soncu in smo pretirano pod stresom, lahko imamo oslabljen imunski sistem, ki antioksidante kar »počrpa« iz telesa, zato je njihov vnos v tem času še posebej zaželen. Tu pride na vrsto vitamin C, ki je eden izmed najmočnejših antioksidantov.

vitamin-c-ucinek-3

Priporočljivo je, da si pomagamo z vnosom vitamina C s prehranskim dopolnilom, saj bomo tako mirni, da smo dali telesu to, kar potrebuje, da se zaščiti. Z vitaminom C se ne moremo predozirati, saj je vodotopen in se v primeru presežka iz telesa izloči z urinom. Ester vitamina C je še posebej primerna oblika za uživanje, saj ima počasno sproščanje, tako da se v telo sprošča postopoma, kar ga naredi veliko bolj izkoristljivega, kot če bi zaužili velike količine vitamina C naenkrat.

Vitamin Extra C je visoko učinkovita oblika vitamina C, razvita in klinično raziskana za izboljšanje absorpcije in retencije (zadrževanje v telesu). Dodatek lipidnih metabolitov povečuje povečuje biološko uporabnost, zaradi česar se hitreje absorbira in se dlje zadrži v človeškem telesu, kot druge tradicionalne oblike vitamina C. Rezultat je povečanje porazdelitve vitamina C  in zagotavljanju njegove optimalne ravni v celicah. Extra C je pridobljen izključno iz 100% naravnih sestavin, pridobljenim s postopki fermentacije koruze. Je nova generacija C vitamina. Na voljo je v 2 pakiranjih, v manjšem pakiranju 30 kapsul ali 90 kapsul.

Kaj vse lahko ta neverjetni vitamin naredi za nas? Kot rečeno, obstaja mnogo koristi, ki nam jih ponuja vitamin C, tu so zbrane le najpomembnejše.

    1. Je antioksidant.

Vitamin C je antioksidant, ki nas ščiti pred škodo, ki jo povzročijo prosti radikali. Onesnaževalci iz okolja, procesirana hrana, kajenje, stres in pretirana ter nepravilna fizična aktivnost lahko povečajo število prostih radikalov v telesu, ki pa poškodujejo celice. Te poškodbe lahko nadalje vodijo do srčno žilnih bolezni, raka in težav s sklepi. Z drugimi besedami, vitamin C nam lahko pomaga, da se obvarujemo pred temi boleznimi. Nemogoče se je izogniti prostim radikalom, zato je še tako pomembneje, da jemo hrano bogato z antioksidanti, da zaščitimo svoje telo pred slabim vplivom, ki ga imajo prosti radikali.

    2. Podpora imunskemu sistemu.

Vitamin C pomaga krepiti imunski sistem in zagotavlja zaščito pred okužbami. Zaradi tega je pomembno, da njegov vnos povečamo v času jeseni in zime, ko se želimo izogniti prehladom in gripi. Vitamin C pospeši celjenje ran in nam lahko pomaga, da prehlad hitreje prebolimo.

vitamin-c-ucinek-4

    3. Podpora nadledvični žlezi.

Vitamin C igra pomembno vlogo pri stresnem odzivu. Sodeluje pri sintezi kateholaminov (stresnih hormonov) in pomaga pri pravilnem delovanju nadledvične žleze. Pri večini živali, ki so sposobne same sintetizirati vitamin C,  se zazna njegovo hitro povečano sintezo, ko so izpostavljene stresu. Ker je človeški organizem izgubil sposobnost sinteze vitamina C, se ob stresnem odzivu ne more ustvarjati, oziroma se porabi vitamin C, ki ga imamo v telesu. Če ga je premalo, telo to kompenzira s povečano proizvodnjo hormona kortizola. Nesposobnost proizvodnje lastnega vitamina C v stresnih okoliščinah ima lahko tako negativne posledice na fizično in psihično zdravje. Ko nadledvična žleza ne deluje pravilno, lahko izkusimo pretirano nihanje razpoloženja, nihanje krvnega tlaka, tenzije v telesu, hladen znoj in nesposobnost spopadanja s stresom. Ker stresa ne moremo preprečiti, nam lahko vitamin C pomaga pri boljšem upravljanju z njim.

    4. Poveča absorpcijo železa.

To je še posebej pomembno za ženske v rodni dobi, ko imamo menstruacijo. Pomanjkanje železa se kaže kot pomanjkanje energije in zmanjšana zmožnost koncentracije. Pomanjkanje železa je zelo pogosto stanje, zato se tistim, ki smo nagnjeni k pomanjkanju železa, svetuje, da živila, ki vsebujejo hemsko ali nehemsko železo, uživamo skupaj z vitaminom C, da se izboljša absorpcija železa. Veliko nehemskega železa vsebuje npr. špinača, ki jo lahko pokapamo z limoninim sokom in tako povečamo absorpcijo železa ali jo vmešamo v zeleni smuti, ki mu dodamo kivi in špinačo ali kodrolistnati ohrovt.

    5. Proizvodnja kolagena

Kolagen potrebujemo za zdravo kožo, lase, zobe, kosti, žile in sklepe. Vitamin C je nujno potreben pri proizvodnji kolagena, ki začne po 25. letu starosti upadati, zato nam nadomeščanje vitamina C lahko pomaga pri večji tvorbi kolagena in tako pri mlajšem videzu telesa.

vitamin-c-ucinek-5

Vitamin C je torej vsestranski vitamin, ki je v telesu udeležen pri velikem številu funkcij, zato je nujno, da ga na dnevni bazi v telo vnesemo v zadostnih količinah. Poskusite in en mesec uživajte vitamin C v obliki prehranskega dopolnila poleg redne uravnotežene prehrane. Povečana količina vitamina C v organizmu bo zagotovo pustila opazne posledice na telesu. Boljše se boste počutili, imeli boste več energije, okrepili se vam bodo lasje in nohti in dobro počutje boste izžarevali od znotraj navzven.

Povzeto po:

Delite naprej ...
Lucija Bratina
Lucija Bratina

Lucija Bratina, magistra inženirka prehrane. Mlada mamica, ki pomaga s svojimi nasveti predvsem nosečnicam in mladim mamicam po porodu z nasveti o zdravi prehrani v času dojenja.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja