Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Tako sveže kot posušene začimbe in zelišča se uporabljajo za ustvarjanje okusa v hrani, hkrati pa ponujajo številne zdravstvene koristi. Razlika med začimbami in zelišči je pogosto nejasna. Zelišča so zeleni deli rastlin, ki so zaradi podaljšanja roka uporabnosti posušeni – sem spadajo peteršilj, timijan, drobnjak, majaron, koriander, bazilika in številni drugi. Začimbe so drugi deli rastlin, večinoma plodovi, pa tudi lubje ali koreninice.

Številna hranila, antioksidanti in druge spojine v zeliščih in začimbah prispevajo k blaženju kroničnih zdravstvenih težav, kot so rakava obolenja, sladkorna bolezen in srčno-žilna obolenja. Poleg tega deluje večina začimb in zelišč protibakterijsko in protivirusno. Med najbolj hranljive in zdrave spadajo cimet, čili, kurkuma, česen, origano, bazilika, timijan, meta in rožmarin. In kar je najboljše: vsa ta hranila prispevajo začimbe in zelišča brez vsakih kalorij!

Narava je začimbe in zelišča ustvarila tako, da so prave koncentrirane bombe hranil. Po drugi strani velikokrat uživamo takšne, ki so čisto nasprotje: stare, močno predelane in brez zdravstvenih koristi svežih zelišč. Številne začimbe, tudi če niso predelane, stojijo na trgovinskih policah tudi po dve leti ali več (življenjska doba začimb pa je v povprečju šest mesecev). Hranilne snovi v začimbah so občutljive na svetlobo in čas, kar pomeni, da postajajo zelišča in začimbe s časom vse manj hranljiva.

Pomembna stvar, na katero bodite pozorni ob nakupovanju: pazite, da niso vaša zelišča in začimbe obsevani. Številni konvencionalni izdelki, razen če ni navedeno drugače, so obsevani. Večinoma gre za ionizirajoče sevanje, ki ubije potencialne bakterije ter začimbam in zeliščem podaljša življenjsko dobo. Žal se s tem nenaravnim procesom hkrati uničijo tudi vse zdravstvene koristi sveže začimbe, včasih pa se lahko pojavi celo rakotvorno delovanje.

Od začimb in zelišč boste imeli največ, če kupujete sveže, visoko kakovostne in neobsevane izdelke. Spodaj je nekaj najboljši nasvetov, ki jih upoštevajte pri nakupovanju začimb in zelišč.

Izločite slabe: Začnete lahko v svoji kuhinjski omarici, iz katere izločite vse stare začimbe.

Izpustite konvencionalno: Konvencionalne začimbe iz povprečne trgovine so stare, najverjetneje obsevane in niti približno hranljive ali zdravju koristne. Zapomnite si: poceni začimbe so poceni z razlogom. Številne konvencionalne znamke začimb uporabljajo pokvarjene začimbe (celo takšne, ki so že plesnice ali vsebujejo umazanijo) in jih prodajajo. Na tem področju ni veliko nadzora, zato to počnejo popolnoma legalno.

Kupujte sveže: Če je mogoče, so sveža zelišča in začimbe vsekakor najboljša izbira. Priporočam, da poiščete cele začimbe in jih meljete sami. S tem boste zagotovili svežino in največjo hranljivost, da ne omenjam okusa! Takšne začimbe bodo tudi ostale sveže dlje čase, pa še prepričani boste, da v njih ni neželenih dodatnih sestavin.

Nakupujte premišljeno: Najbolj kakovostne začimbe in zelišča se običajno najdejo v trgovinah z zdravo prehrano in mednarodno kulinarko. Veliko kakovostnih izdelkov lahko najdete tudi na spletu. Iščite znamke, ki imajo ekološki certifikat (kar hkrati pomeni, da začimbe niso obsevane), ne vsebujejo GSO in so karseda sveže.

Ne kupujte na grame: Svežina in kakovost začimb ter zelišč ne trajata večno, zato je bolje kupovati manjše količine naenkrat. Kakovostne začimbe so običajno bolj potentne od tistih z nizko kakovostjo, zato boste uporabili manj in hkrati dobili boljši rezultat.

Uporabite svoje čute: Ko nakupujete zelišča, izberite najbolj dišeča. Če je mogoče, poskusite listek ali dva, da ocenite kakovost in intenzivnost. Bolj sveže in bolj kakovostno je zelišče, bolj intenziven bo okus.

Shranjujte jih pravilno: Začimbe in zelišča shranjujte v hladnem, suhem in temnem prostoru. Idealno je, da so zaprte v neprodušnih steklenih kozarcih.

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja