Košarica

V košarici ni izdelkov.

Tofu ni novodobna pogruntavščina

Tofu ni moderna pogruntavščina! Prav tako ne gre za nobeno čudno živilo, ki ga jedo le “veganski fanatiki” ali tisti, ki skrbijo za svojo prehrano. V Aziji ga jedo že od nekdaj, kar dokazujejo spodnje fotografije.

PRODAJALEC TOFUJA V ANTIČNI JAPONSKI
(delo se pripisuje Suzuki Shin’ichi mlajšemu)

PRODAJALEC TOFUJA NA SNEŽEVEN DAN
(stara japonska razglednica, avtor in leto neznana)

Beseda tofu izvira iz japonske besede tōfu (豆腐), ki naj bi bila izposojena iz kitajske enačice (豆腐 ali 荳腐), izgovorjene tou-fu ali dòufu. Dobesedno pomeni “zrno” (豆) + “fermentirano” ali “skisano” (腐).

Kaj pravi o tofuju Neil Barnard? 

…tofu ni čudna hrana. Gre za živilo, ki ga Azijci tradicionalno uživajo že več stoletij. Sam tofu vsebuje ogromno beljakovin, a praktično nima okusa – nekakšna rastlinska enačica jajčnega beljaka. A če ga mariniramo, popečemo, ocvremo ali dodamo rižotam, je nadvse okusen in ga zlahka vzljubimo.

Veliko let nazaj so znanstveniki ugotovili, da vsebujejo sojina zrna – tako kot številne rastline – naravne izoflavone. Njihova struktura je precej podobna človeškim steroidnim hormonom, kakršna sta testosteron ali estrogeni. To je vodilo do ugibanja, da imajo morda sojini izdelki vpliv na hormone – na primer, da pri ženskah povečujejo tveganje za raka.

Skozi leta so bile te zdravstveno-biološke dileme podvržene številnim raziskavam. Leta 2008 je bilo v meta-analizi združenih osem raziskav, ki so vključevale prebivalce Azije in Azijce, ki živijo v ZDA. Populaciji sta bili izbrani, ker se dovolj razlikujeta v vnosu soje, od praktično ničnega do zelo visokega vnosa. Izkazalo se je, da soja ne povzroča raka – še več, vse kaže, da ga preprečuje. Ženske, ki so pojedle največ soje – vključno s sojinim mlekom, tofujem in podobnimi sojinimi izdelki – so imele za 29 odstotkov nižje tveganje za razvoj raka na dojki v primerjavi z ženskami, ki soje niso uživale. Do leta 2014 je nastala nova meta-analiza s 35 vključenimi raziskavami in pokazala, da so imele ženske z najvišjim vnosom soje za 41 odstotkov manjše tveganje za raka na dojki.

Leta 2012 je ameriški zdravstveni zbornik objavil drugačno vrsto raziskave. Tokrat so se osredotočili na ženske, ki so raka dojke prebolele v preteklosti. Vprašanje je bilo, ali lahko tofu, sojino mleko in drugi sojini izdelki vplivajo na to, ali se bo rak vrnil ali ne. 

Lahko! Raziskava je vključevala 9514 žensk, ki so bile že zdravljene zaradi raka na dojki. Tiste, ki so pojedle največ soje, so imele za 30 odstotkov manjše tveganje za ponovni pojav raka.

Z drugimi besedami, sojini izdelki ščitijo. Zmanjšujejo tveganje za razvoj rakavih obolenj in pri ženskah, ki so raka na dojki že prebolele, zmanjšujejo tveganje za njegov ponovni pojav.

  • Prevod članka: https://www.happycow.net/blog/bean-curd-tofu/
Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja