Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Vibracijska moč besed

Vsaka beseda, ki jo izgovorimo bodisi v mislih bodisi naglas, ima svojo vibracijo. Že star pregovor pravi, da naj bi človek besede uporabljal le za tri namene: da bi zdravil, blagoslovil ali molil. Kako je z vami? Za kaj uporabljate svoje besede in kakšno vibracijo imajo?

V najbolj brani knjigi na svetu si lahko preberemo naslednji citat: »V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog.« Morda že nič kolikokrat slišana in obrabljena misel, toda v njej se skriva velika resnica, ki jo bomo razkrili v današnjem članku.

To, kar si govorimo, je naša resničnost oz. postane naša resničnost.

Morda se kdaj z besedami šalimo. Sicer vemo, da ne mislimo zares, da je vse skupaj zgolj šala, ampak tudi s šalami je potrebno biti previden. Nek primer mi je še posebej ostal v spominu, in sicer ko je tema v pogovoru nanesla na zabavne stvari in mi je neka moja kolegica kar nekajkrat dejala: »Umiram od smeha.«

Nekajkrat sem jo opozoril, naj bo previdna s svojimi besedami, kajti vsaka beseda je programski ukaz. Naše življenje je neke vrste virtualna resničnost oz. računalniški program (svetujem vam ogled filma Matrica, še posebej prvi del) in besede, ki jih izgovarjamo, so ukazi.

V starodavnem havajskem šamanskem sistemu Ho’oponopono se uporablja beseda »I Love You«, ki ima sposobnost brisanja naših kolektivnih spominov, spominov prednikov in spominov naših staršev. »I Love You« je kot ukaz »delete« na računalniški tipkovnici in z njim pobrišemo neželeno.

S svojimi besedami opisujemo tudi svoje zdravstveno stanje, počutje, odnose:

  • Moj sodelavec / sodelavka mi gre na jetra. – težave z jetri
  • Odločil sem se da, bom hladen do nje. – viroza in prehlad
  • Zdi se mi, da me ta služba duši. – zadihanost, težave s pljuči
  • Strla mi je srce. – težave s srcem
  • Zdi se mi, da se ne morem rešiti preteklosti. – zaprtje
  • Ne želim te več videti. – težave z očmi
  • Razneslo me bo od jeze in napetosti. – visok krvni pritisk

Skratka, besede imajo svojo moč, večjo, kot si upamo pomisliti. Ko dojemamo življenje, ki ga živimo, kot virtualno resničnost in besede, ki jih uporabljamo, kot računalniške ukaze, potem začnemo biti bolj premišljeni pri uporabi le-teh.

Če človek nekomu drugemu želi nesrečo, jo bo gotovo pritegnil nase tudi sam. Če želimo nekomu pomagati do uspeha, tudi sebi želimo uspeh. Vesolje deluje po načelu daj-dam in tisto, kar damo, tudi dobimo nazaj.

Tudi naši športniki pri uporabi besed niso izjema, saj se nekateri pogosto podcenjujejo in bojazljivo govorijo o svojih načrtih, uporabljajo besede, ki niso nič kaj optimistične. Nekateri se spomnite, da je bil naš smučar Andrej Šporn leta 2010 drugi na znamenitem smuku v Kitzbühlu. V eni izmed izjav za medije je dejal: »Odkrito trdim, da je bil moj osrednji cilj sezone Kitzbühel. Vancouver je na drugem mestu.« Kaj je bilo v Vancouvru? Odstop. Majhna pričakovanja rodijo majhne rezultate in izgovorjena beseda je tako postala resničnost.

Največji boksar vseh časov je zagotovo Muhammad Ali. Ta je pred vsakim svojim nastopom govoril, kaj se bo zgodilo v borbi. Nekateri so ga imeli za napihnjenega in prepotentnega, toda njegove besede so se pogosto preroško uresničile. Muhammad Ali je govoril o tem, česar si želi, se programiral v skladu s svojimi željami in program se je ob tako vloženi energiji in mislih preprosto moral uresničiti.

Eden izmed najbolj očitnih primerov ustvarjalne moči izrečenih besed se mi je zgodil med študijem na fakulteti. Od prvega letnika dalje sem vsem svojih prijateljem, znancem in sorodnikom vztrajno govoril in ponavljal, da bom med študijem na fakulteti dobil eno desetko. Govoril sem približno takole: »Vseeno mi je, če imam same šestke, vem, da bom imel eno desetko.« O tem sem bil tako prepričan, kot sem prepričan, da dnevu sledi noč. Nekateri so se mi ob teh besedah posmehovali, drugi pa prikimali in me bodrili. Moja vztrajnost in jasna vizija sta obrodili sadove, in z veseljem vam povem, da sem na fakulteti dobil kar dve desetki.

Z izrečenimi besedami programiramo svojo sedanjost in s tem tudi svojo prihodnost. Kakšne besede pa si vi govorite? Kako govorite s sodelavci, poslovnimi partnerji, prijatelji in znanci? So vaše besede polne optimizma, ljubezni, navdušenja in upanja, ali pa nasprotno – stalno jamrate? Odločitev, kako se bomo izražali, je naša, vsekakor pa je zelo dobrodošlo, da govorimo pozitivno o čemerkoli, kar želimo doživeti, občutiti in izkusiti v življenju.

Naj vas spremlja obilje pozitivnih besed in ljubezni!

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Robert Goreta je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig "Tam, kjer je volja, tam je pot", "Življenjski diamant", "Več daš, več imaš!" in "Srčne zgodbe". Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja