Obstaja stres, ki se mu ne moremo izogniti (na primer onesnaženost okolja) in stres, ki si ga povzročamo sami. Čeprav si to neradi priznamo, si velik del življenja zakompliciramo sami – pogosto zaradi stvari, ki se nam zdijo “nujno potrebne”. V resnici gre samo za stvar navade in kmalu ugotovimo, da lahko brez nekaterih stvari zlahka preživimo.

5 načinov za poenostavitev življenja & zmanjšanje stresa

Izklopite elektronske naprave

Živimo v dobi tehnologije in ta nam pogosto povzroča še več stresa. Izlopite vse tehnološke naprave vsaj dve uri pred spanjem. Gotovo bo na začetku težko, a poskusite, ker nimate ničesar izgubiti. Videli boste, da se je zlahka navaditi – hkrati se boste lahko sprostili in spali bolje. Vsa sporočila, e-pošta in socialna omrežja vas bodo počakala do naslednjega dne. Po nekaj tednih te koristne navade se vam bo ta zdela samoumevna.

Znebite se nepotrebne krame

Kolikokrat vstopite v stanovanje in zavzdihnete ob pogledu na nered? Veliko materialnih stvari nam povzroča dodatni stres. Vsi imamo doma cel kup stvari, ki jih sploh ne potrebujemo in ne uporabljamo, a zavzemajo prostor. Tako fizični kot mentalni prostor. Veliko preveč časa zapravimo za razmišljanje o tem, kako se jih želimo znebiti, pa se tega nikoli ne lotimo. Ko enkrat začnemo s čiščenjem krame, je presenetljivo enostavno – in na koncu se počutimo naravnost prerojene.

Bodite bolj aktivni

Telesna aktivnost odlično zmanjšuje stres. Ni vam treba hoditi v fitnes ali trenirati specifičnega športa, a se potrudite svoje srce spraviti v pogon za vsaj 30 minut na dan. Bili boste bolj srečni, bolj spočiti in bolj zdravi. Hoja v hrib v naravi je za začetek odlična.

Naučite se reči “ne”

Morda se sliši sebično, a ni. Ne razdajajte se na vse strani – 24 ur na dan ni dovolj za službo, otroke, študij, telovadbo in prijatelje. Popolnoma v redu je, da rečete “ne” in si vzamete čas zase. Na ta način boste zmanjšali svoj stres in hkrati na dolgi rok bolj produktivno delovali tudi v omenjenih situacijah.

Ne prepustite se negativnosti

Zlahka je pasti v negativne vzorce razmišljanja. Ljudje okrog nas se pritožujejo in v novicah velikokrat beremo samo o negativnih stvareh, zato nas ta negativnost hitro prevzame tudi v osebnem življenju. Pustite negativnost in se osredotočite na vse pozitivno v vašem življenju. Naučite se odpuščati, namesto da iščete razloge, zaradi katerih imate pravico zameriti. Negativnost nas mentalno popolnoma ožame in izčrpa – in ko smo izčrpani mentalno, smo izčrpani tudi fizično.

Res je, živimo v stresnem svetu, kjer smo ves čas obdani s tehnologijo, obveznostmi in negativnostjo. Sveta ne bomo spremenili čez noč, lahko pa takoj zdaj spremenimo način, na katerega ga doživljamo. Zlahka spremenimo omenjenih 5 stvari v našem vsakdanjem življenju in se tako odločimo za bolj zdravo in srečno življenje, ki se bo počasi širilo naprej…

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here