Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

5 načinov za zmanjšanje stresa

Obstaja stres, ki se mu ne moremo izogniti (na primer onesnaženost okolja) in stres, ki si ga povzročamo sami. Čeprav si to neradi priznamo, si velik del življenja zakompliciramo sami – pogosto zaradi stvari, ki se nam zdijo “nujno potrebne”. V resnici gre samo za stvar navade in kmalu ugotovimo, da lahko brez nekaterih stvari zlahka preživimo.

5 načinov za poenostavitev življenja & zmanjšanje stresa

Izklopite elektronske naprave

Živimo v dobi tehnologije in ta nam pogosto povzroča še več stresa. Izlopite vse tehnološke naprave vsaj dve uri pred spanjem. Gotovo bo na začetku težko, a poskusite, ker nimate ničesar izgubiti. Videli boste, da se je zlahka navaditi – hkrati se boste lahko sprostili in spali bolje. Vsa sporočila, e-pošta in socialna omrežja vas bodo počakala do naslednjega dne. Po nekaj tednih te koristne navade se vam bo ta zdela samoumevna.

Znebite se nepotrebne krame

Kolikokrat vstopite v stanovanje in zavzdihnete ob pogledu na nered? Veliko materialnih stvari nam povzroča dodatni stres. Vsi imamo doma cel kup stvari, ki jih sploh ne potrebujemo in ne uporabljamo, a zavzemajo prostor. Tako fizični kot mentalni prostor. Veliko preveč časa zapravimo za razmišljanje o tem, kako se jih želimo znebiti, pa se tega nikoli ne lotimo. Ko enkrat začnemo s čiščenjem krame, je presenetljivo enostavno – in na koncu se počutimo naravnost prerojene.

Bodite bolj aktivni

Telesna aktivnost odlično zmanjšuje stres. Ni vam treba hoditi v fitnes ali trenirati specifičnega športa, a se potrudite svoje srce spraviti v pogon za vsaj 30 minut na dan. Bili boste bolj srečni, bolj spočiti in bolj zdravi. Hoja v hrib v naravi je za začetek odlična.

Naučite se reči “ne”

Morda se sliši sebično, a ni. Ne razdajajte se na vse strani – 24 ur na dan ni dovolj za službo, otroke, študij, telovadbo in prijatelje. Popolnoma v redu je, da rečete “ne” in si vzamete čas zase. Na ta način boste zmanjšali svoj stres in hkrati na dolgi rok bolj produktivno delovali tudi v omenjenih situacijah.

Ne prepustite se negativnosti

Zlahka je pasti v negativne vzorce razmišljanja. Ljudje okrog nas se pritožujejo in v novicah velikokrat beremo samo o negativnih stvareh, zato nas ta negativnost hitro prevzame tudi v osebnem življenju. Pustite negativnost in se osredotočite na vse pozitivno v vašem življenju. Naučite se odpuščati, namesto da iščete razloge, zaradi katerih imate pravico zameriti. Negativnost nas mentalno popolnoma ožame in izčrpa – in ko smo izčrpani mentalno, smo izčrpani tudi fizično.

Res je, živimo v stresnem svetu, kjer smo ves čas obdani s tehnologijo, obveznostmi in negativnostjo. Sveta ne bomo spremenili čez noč, lahko pa takoj zdaj spremenimo način, na katerega ga doživljamo. Zlahka spremenimo omenjenih 5 stvari v našem vsakdanjem življenju in se tako odločimo za bolj zdravo in srečno življenje, ki se bo počasi širilo naprej…

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja