Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

10 živil, ki krepijo zdravje sinusov

Vedno je boljše preprečiti vnetje sinusov, kot pa že prisotno vnetje zdraviti. Če želimo imeti zdrave sinuse, je dobro, da smo pozorni na navade, ki nas ohranjajo zdrave in krepijo imunski sistem. V jesenskem času, ko se dnevi krajšajo in je zunaj vedno hladneje, so prehladi in vneti sinusi pogostokrat nekaj, kar že pričakujemo in vemo, da nas bo doletelo. Če bomo pozorni na naslednjih 10 nasvetov, bomo letos morda preživeli jesen brez nadležnih prehladov.

1. Pijmo več vode

Ključnega pomena za zdrave sinuse je pitje velikih količin sveže, čiste vode. Veliko manjših simptomov kroničnega vnetja sinusov lahko omilimo z rednim pitjem vode. Telo nujno potrebuje vodo za opravljanje vsake funkcije. Ko ne pijemo dovolj, telo selektivno »zmanjša« količino vode pri procesih, ki so manj potrebni, zato da jo je dovolj za tiste procese, ki so v telesu pomembnejši za »preživetje«. To lahko hitro vodi do bolj goste sluzi v sinusih, ki se ne more gladko premikati, zamaši sinuse in omogoča razrast bakterij, kar kasneje privede do vnetja.

2. Jejmo ananas

Ananas vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo delikatno sluznico pred poškodbami. Encimi v ananasu razgradijo nesnago, ki se nabere v sinusih in tako zmanjšajo vnetje.

zivila-ki-krepijo-sinuse-1

3. Večkrat v obroke vključimo pekočo papriko

Pekoče paprike lahko odprejo sinusne kanale. Ko pojemo nekaj pekočega in pikantnega, čutimo, da se nam odpre nos in nosne votline postanejo bolj mehke. To se zgodi zaradi kapsaicina – snovi, zaradi katere so paprike in feferoni pekoči. Kapsaicin zmanjša bolečino, zmanjša vnetje in stimulira imunski sistem. Čeprav ne more ravno pozdraviti vnetja sinusov, je še vedno dober način, s katerim lahko očistimo sluz v sinusih. Kapsaicin in pekoča živila moramo kljub vsemu uporabljati modro in v mejah normale, saj lahko preveč pekoče hrane vodi do slabe prebave, slabosti in bolečin v trebuhu.

4. Vključimo hren v redno prehrano

Hren morda ni ravno živilo, ki bi bilo vsak dan na naših krožnikih, vendar pa ima mnoge zdravstvene koristi. Hren vsebuje veliko hranil in mineralov, prehransko vlaknino, vitamin C, folate, natrij, kalcij, magnezij, cink in mangan, poleg tega pa encime in olja, kot je sinigrin, močan glukozinolat. Glukozinolati so sekundarni rastlinski metaboliti in so žveplove spojine, ki imajo močan grenak okus in oster vonj ter delujejo antikancerogeno.

Pekoča korenina deluje podobno kot čili paprike, zmanjša vnetje in stimulira imunski sistem. Ima tudi antibiotične lastnosti.

5. Jejmo česen

Česen in čebula delujeta podobno kot paprike in zmanjšujeta vnetje in bolečino. Alicin, žveplova spojina v česnu, deluje antibakterijsko, antiglivično in tudi v določenih primerih protivirusno.

zivila-ki-krepijo-sinuse-2

Česen lahko v kuhinji uporabljamo na enostaven način in ga lahko dodamo skoraj povsod. Je zelo raznolika začimba, ki paše skoraj k vsaki jedi. Če nam okus česna ni všeč, je dobro, da si v jesenskem prehodnem obdobju, ko je možnost za pojav prehladov večja, pomagamo tudi s prehranskimi dodatki in tako okrepimo imunski sistem. Viridianov Hren in česen kompleks je priporočljivo prehransko dopolnilo, ki združuje koristne lastnosti omenjenih živil in stimulira delovanje imunskega sistema.

6. Povečajmo vnos probiotikov

Dobre bakterije v našem črevesju pomagajo preprečevati razrast slabim bakterijam in glivam. Fermentirana živila vsebujejo probiotike. Veganske izbire so kislo zelje, kimči, kumarice, kokosov jogurt, tempeh, miso in kombuča.

Uživamo lahko tudi Viridian probiotike v kapsulah in si pomagamo pri vzpostavitvi zdravega mikrobioma. Probiotična kura naj traja vsaj tri mesece, saj se le tako v našem črevesju naseli in namnoži zadostna količina dobrih bakterij, ki potem omogočajo dobro delovanje imunskega sistema. Kot vemo, je sedež imunskega sistema prav v črevesju.

7. Uživajmo živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov

Oksidacijske poškodbe prispevajo h kroničnemu vnetju sinusov. Antioksidanti zaščitijo sluznico in jo obvarujejo pred prostimi radikali. Izbirajmo svetlo, raznobarvno sadje in zelenjavo, kot so citrusi, kivi, špinača, jagodičevje, buče, sladki krompir in podobna živila. Ta so mnogokrat napolnjena z antioksidanti, minerali in vitamini, ki krepijo imunski sistem.

8. Dodajmo ingver v prehrano

Ingver vsebuje antioksidante, naravne antihistaminike in protivnetne komponente, ki pospešijo zdravljenje, zmanjšajo bolečino in preprečijo otekanje in zamašenosti po telesu. Ingver lajša bolečine, bolečine sinusov, slabost in nelagodje.

zivila-ki-krepijo-sinuse-3

Eden od boljših načinov za pripravo ingverja je ingverjev in kurkumin čaj. Ta pijača ni samo zdravilo za prehlade, temveč je tudi dnevna rutina pomlajevanja in obrega počutja.

9. Večkrat si privoščimo kurkumo

Kurkuma je povezana z ingverjem in vsebuje mnoge podobne koristi. Najdemo jo v indijski kulinariki in začimbah, kot je curry. Vsujmo malo kurkume v vročo vodo ter nato grgrajmo mešanico, dokler se nam ne prečistijo sinusi.

10. Uporabljamo kokosovo olje

zivila-ki-krepijo-sinuse-4

Kokosovo olje zmanjša vnetje in ubije nekatere bakterije, viruse in glive. Poskusite se namazati po ustni votlini s kokosovim oljem in opazili boste, da se vam bodo sinusi odprli.

Dobro je, da se na jesenske deževne dni, ko postaja zunaj hladneje, dobro pripravimo. Okrepimo svoj imunski sistem in odpornost, da bomo lahko normalno dihali in ne bomo imeli težav z vnetimi sinusi in stalnimi glavoboli. Preventivna skrb za zdravje se vedno obrestuje.

zivila-ki-krepijo-sinuse

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/foods-for-sinus-health

Delite naprej ...
Lucija Bratina
Lucija Bratina

Lucija Bratina, magistra inženirka prehrane. Mlada mamica, ki pomaga s svojimi nasveti predvsem nosečnicam in mladim mamicam po porodu z nasveti o zdravi prehrani v času dojenja.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja