pozabljen kakav

S čim si vi nahranite dušo? Moja hrana za dušico je napitek, ki mi pogreje čute – kakav. Vendar ne klasični, ki je postal že splošni sinonim za pravi kakavov napitek. Današnja »instant« verzija kakava, ki vsebuje ¾ sladkorja, je brez vitaminov in mineralov in ima le malo skupnega s pravim kakavom! To pove že njegovo ime – instant kakav.

Zasledila sem odličen recept za pripravo tradicionalnega kakavovega napitka, ki izhaja še iz časov Majev, ki so »izumili« kakavov napitek. Kakav »theobroma« so imenovali tudi hrana bogov. Kakavov rahlo grenak napitek oz. pijačo so uživali vsi – revni in bogati. Od tu izvira »vroča čokolada«.

Pili so jo poleg večine obrokov in je zelo drugačna od naše klasične vroče čokolade kot jo poznamo. Bila je bogata in gosta, pogosto s »kapo« iz kakavovega masla.

Ker ima lastnosti, da deluje kot afrodiziak, so ga Maji pili ob zaroki in poroki, z namenom, da bi s pomočjo te izvorne oblike čokolade dosegli stanje ekstaze in povezanosti. Če še nikoli niste uživali surove čokolade, vam to toplo priporočam!

Recept za 1 skodelico:

  • 1 zvrhana čajna žlička kakava
  • 1 skodelica mleka (rastlinskega mleka, npr. kokosovo)
  • ¼ žličke cimeta
  • 1/8 žličke muškatnega oreščka
  • 1-2 jušni žlici medu po okusu

V posodici zmešajte kakav in začimbe. Dodajte malo mleka in zmešajte v pasto, nato segrejte preostalo mleko (ugasnite malo pred vretjem). Počasi vmešajte pasto v vroče mleko in segrejte še malo, da se pasta lepo razpusti.

Ko se malce ohladi sladite z medom, postrezite. Jaz kakava ne sladkam, ker okus je že sam po sebi intenziven. Poleg tega, da pričakujte dober okus, a naj vas naj opozorim, da napitka ni dobro piti zvečer pred spanjem, saj je pijača precej energijska! Več o kakavu in zakaj ga uživati si lahko preberete tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here