Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

12 zdravilnih učinkov črne kumine

Črna kumina (latinsko ime Nigella sativa) je enoletnica, ki izvira iz južne in južnozahodne Azije. Ne ve se točno, kje in kdaj so jo prvič začeli gojiti kot kulturno rastlino, a arheološki dokazi kažejo, da so jo cenili in vzgajali že v starem Egiptu. Ostanke semen črne kumine so med drugimi našli v številnih grobiščih, celo v Tutankamonovi grobnici.

Rastlina nosi večprekatni plod, v katerem se razvijejo številna drobcena semena črne barve. Prav semena so tisti del črne kumine, ki se največ uporablja v prehrani in zdravilstvu. Zaradi eteričnih olj imajo izjemno močno aromo, ki se ohrani tudi v olju črne kumine. Aroma nekoliko spominja na janež in poper, je nekakšna mešanica med pekočim in poprastim okusom.

Zdravilni učinki črne kumine so rezultat treh glavnih aktivnih učinkovin: timokinona (TQ), timohidrokinona (THQ) in timola.

TQ

Timokinon je aktivna spojina, cenjena zaradi svojih antioksidativnih, protivnetnih in protirakavih lastnosti. Nevtralizira proste radikale in ohranja druge antioksidativne encime, kot sta glutation peroksidaza in glutation-S-transferaza. Oba encima sta izjemno pomembna za zaščito jeter pred toksini.

THQ

Timohidrokinon je močni naravni inhibitor acetilholinesteraze. To pomeni, da blokira delovanje acetilholinesteraze, ki bi sicer razgradila živčni prenašalec acetilholin. Rezultat? Acetilholin dlje časa ostane v možganih, kjer prenaša živčne signale. Večina živčnih bolezni (Alzheimer, avtizem, demenca, Parkinsonova, shizofrenija, itd.) se zdravi s farmacevtskimi oblikami acetilholinesteraze.

Timol

Timol ima številne terapevtske učinke in deluje protivirusno ter protibakterijsko. Pogosto se ga uporablja kot zdravilo za virusna obolenja in tuberkulozo.

12 zdravstvenih koristi semen in olja črne kumine

Protirakavo delovanje

Hrvaška raziskava je odkrila, da kombinacija TQ in TQH za kar 53% zmanjša število rakavih celic pri miših. Raziskovalci so zabeležili tudi, da je bila uporaba kemoterapije skupaj z omenjeno mešanico bolj učinkovita od samo kemoterapije in je omilila negativne stranske učinke le-te.

Sladkorna bolezen

Samo 2 žlici olja črne kumine na dan lahko znižata vrednosti glukoze na tešče, povečata odzivnost na inzulin, okrepita delovanje beta celic v nadledvični žlezi in zmanjšata glikozilirani hemoglobin.

Astma

Timokinon (TQ) v semenih črne kumine deluje enako močno kot flutikason (konvencionalno zdravilo za astmo). V raziskavah na ljudeh je bilo dokazano, da ima ekstrakt semen močan protiastmatični učinek.

Vročina

Olje črne kumine spodbuja potenje, kar pospeši izločanje toksinov in pomaga pri ohlajanju telesa. Ena čajna žlička olja črne kumine bo v primeru vročine pomagala znižati le-to. Hkrati poskrbite, da pijete dovolj tekočine.

Zobobol

Če vas boli zob ali del dlesni, na boleče mesto 15 sekund vtirajte olje črne kumine. Nekaj olja lahko tudi zmešate s toplo vodo in mešanico grgrate, da omilite bolečino.

Povišan krvni tlak

Raziskave kažejo, da dnevna doza 100 so 200 mg ekstrakta semen črne kumine v dveh mesecih zniža krvni tlak pri osebah, ki so trpele za povišanim tlakom.

Slabost

Olje črne kumine je odlična rešitev proti slabosti in razdraženemu želodcu. Zmešajte 1/2 čajne žličke svežega ingverjevega soka s 1/2 čajne žličke olja črne kumine. Popijte dvakrat na dan.

Diareja

Olje črne kumine koristi, če imate diarejo. Čajno žličko zamešajte v rastlinski (priporočamo kokosov) jogurt in ga redno uživajte, dokler simptomi ne izginejo.

Zdrava jetra

Naša jetra so glavno sredstvo za izločanje toksinov iz telesa, poleg tega pa izločajo žolč, s katerim prebavljamo maščobe. Slabo delovanje jeter se lahko bistveno izboljša z uživanjem olja črne kumine.

Hujšanje

Veliko ljudi poroča o bolj učinkoviti in enostavni izgubi odvečne telesne teže, če so v svojo zdravo prehrano dodali tudi olje črne kumine.

Močni lasje

Olje črne kumine lahko prepreči in omili izpadanje las. Zaradi svojih močnih protimikrobnih in antioksidativnih lastnosti vzpodbuja rast novih las in krepi les, moč in elastičnost las nasploh.

Okužbe (MRSA)

Bakterija MRSA je nevarna bakterija, ki je postala odporna na antibiotike in v bolnišnicah velikokrat povzroča resne težave. Še posebej nevarna je okužba z MRSA za starostnike in ljudi, ki imajo zelo ošibljen imunski sistem. Skupina pakistanskih znanstvenikov je odkrila, da so bili različni sevi bakterije MRSA občutljivi na črno kumino, kar je preprečilo nenadzorovano širjenje bakterijske okužbe.

Kako uživati koristi učinkovine črne kumine?

Priporočamo v obliki hladno stiskanega olja.

Že več kot 2.000 let se črna kumina (Nigella sativa) tradicionalno uporablja v različnih kulturah sveta kot hrana za zdravje in dobro počutje. Antični Egipčani so zelo dobro poznali in uporabljali črno kumino. Tudi Tutankamon naj bi imel v svoji grobnici stekleničko ekološkega olja črne kumine.

Ekološko olje črne kumine iz linije Viridian Nutrition je najvišje možne kvalitete, narejeno izključno in samo iz egipčanskih ekoloških semen, hladno stisnjeno in ustekleničeno v rjave stekleničke, pod odejo dušika, ki nudi zaščito olja pred zrakom in svetlobo.

Viridian Nutrition ekološko olje črne kumine je certificirano ekološko s strani Soil Association. Ta zagotavlja, da je olje vzgojeno brez uporabe sintetičnih pesticidov ali drugih kemičnih obdelovalcev. Vse ekološke farme za naša semena črne kumine se nahajajo v Egiptu in zagotavljajo najvišjo možno kakovost.

Kako ga uporabljamo?

Olje črne kumine lahko uporabljate tako, da ga uporabite v prelivih za solato, dodate v napitke ali ga zaužijete z žlico. Uporabite ga lahko tudi za masažo glave ali prsnega dela.

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja