Košarica

V košarici ni izdelkov.

Recept za domač slivov džem brez sladkorja.

Džem je mešanica sadja, pektina in sladkorja, ki je nežno, vendar na hitro prevreta, dokler je sadje še mehko in ima svojo organsko obliko, vendar se toliko razpade, da je mazljivo. Ko mešanica doseže temperaturo 104°C, sadne kisline in pektin reagirajo s sladkorjem in ustvarijo gosto, mazljivo zmes. Poleg tega, da ga lahko namažemo na kruh ali palačinke, se džem lahko uporablja tudi kot polnilo pri raznih sladicah.

Navadno za pripravo džema uporabimo celo sadje, njegov sok in mesnati del. Sadje lahko narežemo ali ga zmečkamo. Džem običajno pripravljamo iz ene vrste sadja. Najbolj pogosto se za pripravo uporablja drobno jagodičasto sadje, lahko pa ga pripravimo tudi iz večjega sadja, kot so marelice, breskve ali slive, ki ga narežemo ali zmečkamo, da dobimo manjše koščke. Dobro pripravljen džem ima mehko in enakomerno sestavo, brez odstopanja koškov in lupinic sadja, je prave barve, ima svež saden okus in enakomerno strukturo gela, ki je lahko mazljiva in iz katere se ne izloča sadni sok.

V receptih, kjer za pripravo džema ne uporabljajo dodatka pektina, za zgoščevanje uporabljajo naravni pektin, ki je prisoten v sadju. Sadje, kot so jabolka, višnje, robide, brusnice, kosmulje, grozdje, slive in kutine, delujejo dobro tudi v receptih brez dodatka pektina. Sadeži, kot so marelice, borovnice, češnje,breskve, ananas, rabarbara in jagode pa imajo malo naravno prisotnega pektina, zato jih moramo v namen ustreznega zgoščevanja za pripravo džema, mešati z sadjem, ki le tega vsebujejo več oziroma jim dodati doma pripravljen ali kupljen pektin. Pomembno je omeniti tudi dejstvo, da dodajanje pektina tudi podaljša čas kuhanja džema. (natureta.si)

Sestavine za 1 liter slivovega džema:

 • 1.5 kg izkoščičenih svežih sliv
 • 4-6 suhih sliv
 • 8-10 datljev ali datljevega sladkorja
 • 50 ml vode

Po želji lahko dodate še:

 • limonin sok
 • cejlonski cimet v prahu
 • rjavi rum
 • agar agar ali tapiokin škrob (za zgostitev)

Dobro je vedeti: dodatek cimeta v džem izboljša njen okus in hkrati pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Več o zdravilnih lastnostih cimeta si preberite tukaj. Če boste uporabili tapiokin škrob/moko, je potrebno najprej narediti gel, tako, da zmešamo škrob z malo vode in pustimo stati nekaj minut, da kasneje v džemu ne nastanejo grudice.

Navodila za pripravo:

 1. Operite, izkoščičite in obrežite slive (kjer je potrebno)
 2. Narežite sveže slive, suhe slive in datlje (brez koščic) na 1-2cm debele koščke.
 3. Na rahel ogenj postavite ponev s 50 ml vode in dodajte sveže slive ter nato še narezane suhe slive in datlje.
 4. Pokrijte ponev s pokrovko, dokler ne zavre.
 5. Kuhajte pokrito od 10 do 15 minut, vmes občasno mešajte s kuhalnico.
 6. Nato priprite pokrovko, zmanjšajte ogenj in dodajte po želji sok dveh limon, mleti cimet in 0,3 dl rjavega ruma (po želji).
 7. Kuhajte še približno 30 minut nato odstavite z ognja, da se džem ohladi.
 8. Če želite bolj gost džem, mu lahko proti koncu kuhanja dodate gostilo (agar agar ali tapiokin škrob), s čimer na naraven način zgostite vse marmelade, džeme in strjenke.
 9. Napolnite steklene kozarce za vlaganje, ki ste jih prej sterilizirali.

V džem ne potrebujete dodajati pektina ali predelanega sladkorja. Džem bo malo bolj kisel (odvisno od časa kuhanja). Dlje kot ga boste kuhali, slajši bo.

Če ga želite dodatno sladkati in ne želite uporabljati rafiniranega sladkorja, je odlična izbira datljev sladkor (gre za presne, dehidrirane in mlete datlje v prahu), ki ima prijetno sladkobo in je odličen tudi za sladkorne bolnike.

Džem, je tudi zelo obstojno živilo, saj, če je pravilno pripravljen in skladiščen v sterilnih steklenih kozarcih ostane obstojen tudi eno leto. Več o razlikah med marmelado in džemom si lahko preberete na strani natureta.si

Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja