Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Česen, najmočnejši naravni antibiotik

Česnu dajejo njegov močan značilni vonj žveplove spojine (vsebuje jih na primer tudi čebula). Te so hkrati ena glavnih aktivnih sestavin česna, ki ga dela tako zdravilnega in koristnega. Žveplove spojine v česnu namreč uničujejo bakterije, zaradi česa se je svež česen uporabljalo kot antibiotik dolgo pred tem, ko so izumili farmacevtske antibiotike.

Česen skozi zgodovino

V času faraonov so Egipčani glinene modele česnovih strokov postavljali v grobnice pomembnih vladarjev (npr. v Tutankamonovo), nezvesti možje pa naj bi ga uporabljali tako, da so strok ali dva dobro prežvečili v ustih, ko so se od ljubice vračali domov k ženi. Česnov vonj je vonj tujega parfuma prekril tako spretno, da žena še posumila ni, če ga ni mož seveda polomil kje drugje.

O česnu so veliko pisali stari Grki, med drugim si je Odisej z njim pomagal, da ga zlobna Kirka ni spremenila v pujsa. Grški športniki, ki so sodelovali na olimpijskih igrah, pa so pred pričetkom tekmovanja tradicionalno požvečili strok česna ali dva, povečeval naj bi namreč fizično moč in vzdržljivost.

Podobno je bilo pri Vikingih, ki so se pred vsako daljšo plovbo založili s česnom, pa tudi pri Feničanih in še kasneje v srednjem veku, ko so česen uporabljali za odganjanje zlih duhov, vampirjev in bakterij. Uživanje in lokalno nanašanje česna naj bi celo preprečevalo okužbo z bubonsko kugo! V prvi svetovni vojni so ranjene vojake bolj ali manj uspešno reševali tako, da so jim rane razkužili s česnom, evropski pregovor pa pravi, da česen zaleže za 10 mater (če hočeš pregnati dekle).

Hranilna vrednost česna

Vse omenjene kulture, države in ljudje so imeli prav, ne da bi sploh dobro vedeli, kaj česen vsebuje. Danes vemo, da vsebuje vsaj 33 različnih žveplovih spojin, med njimi so alicin, alin, alilpropil, dialil, trisulfid in druga zapletena imena. Česen vsebuje tudi 17 aminokislin, minerale, kot je selenij, in mnoge encime.

Najpomembnejše za njegovo delovanje so vsekakor že omenjene žveplove spojine, ki delujejo antibakterijsko, torej kot antibiotik. Žveplove spojine delujejo tudi protirakavo (ker s svojimi sestavinami pospešuje nastanek limfocitov in makrofagov, ki so odgovorni za izločanje odmrlih in nenormalnih celic iz telesa. Poleg tega znižujejo holesterol in delujejo razkuževalno na svoji poti skozi prebavila.

Še več koristi česna:

  • poživlja presnovo
  • krepi odpornost organizma
  • deluje diuretično
  • odganja črevesne zajedavce
  • pomaga pri izločanju sluzi iz dihalnih poti
  • redči kri in ohranja njeno dobro pretočnost
  • zmanjšuje težave, povezane z aterosklerozo
  • veže težke kovine, kot so kadmij, svinec in živo srebro

Zanimivo dejstvo

Ko žveplove spojine vstopijo v naš krvni obtok, ostanejo tam okrog 24 ur. Ves ta čas naše telo oddaja rahel vonj po česnu – iz istega razloga na primer začutimo okus česna v ustih, če si na stopala polagamo obkladke svežega česna. Vonj česna lahko omilimo tako, da žvečimo kardamomova zrna, sveži peteršilj, poprovo meto ali druga zelišča z močno prijetno aromo.

Česen in hren za čiščenje dihalnih poti in podporo imunskemu sistemu

Česen lahko pomaga v kombinaciji s hrenom tudi lajšati sluz. Če niste ljubitelj njegovega vonja in okusa, ga lahko uživate v obliki kapsul kot kompleks.

Česen vsebuje aktivno sestavino alicin, ki ima antimikrobno delovanje. Zaradi alicina je česen izjemno učinkovit pri korničnem bronhitisu, gripi in pogostih prehladih.

Česen se že od nekdaj koristi v naravni medicini kot sredstvo za krepitev delovanja imunskega sistema, pri sladkorni bolezni, visokem krvnem tlaku in drugih težavah. Hren so uporabljali že v srednjem veku, za zdravljenje kašlja in prehladov. V 19. stoletju je znan mikrobiolog Louis Pasteur prepoznal antibiotične lastnosti česna in ga uporabljal za zdravljenje okužb.

Številne študije so potrdile, da lahko naravni izdelki, ki vsebujejo česen in hren, pomagajo pri okužbah kot je običajen prehlad, tako da lajšajo simptome in skrajšajo čas bolezni. Hren lahko prav tako pomaga pri zamašenem nosu, zato je idealen dekongestiv in pomaga pri izcedku iz nosu, kihanju, kašljanju in vnetem grlu, simptomih, ki pogosto spremljajo prehlad in gripo.

Hren ima dolgo zgodovino uporabe kot živilo in kot naravno zdravilo. Znan je po svoji moči, da iz zgornjih dihalni poti izloči presežek katarja, anekdotski dokazi pa kažejo, da ima hren blag dekongestivni učinek (dekongestiv; lajšanje nosne otekline). Močna vsebnost žveplovih substanc v hrenu deluje tako, da tanjša sluz.

Običajno se zato hren uporablja v kombinaciji s česnom, saj skupaj delujeta na lajšanje zabasanih dihalnih poti.

Klinične študije opravljene na ljudeh pa kažejo, da je hren učinkovit tudi pri infekcijah. Uporaba zeliščnih formul, ki vsebujejo hren je bila primerljiva z antibiotiki za akutni sinuzitis, akutni bronchitis in akutne infekcije urinarnega trakta. Druga študija je ugotovila kar 50% zmanjšanje vnetja zgornjih dihalnih poti, v primerjavi s placebom.

Pri nas je na voljo odličen hren in česen kompleks, ki vsebuje standardizirane izvlečke aktivnih sestavin, zato deluje izjemno učinkovito in je skoraj obvezna pomoč pri vseh, ki imate težave tudi z sinuzitisi. (vir: Or-ca.si)

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja