Česnu dajejo njegov močan značilni vonj žveplove spojine (vsebuje jih na primer tudi čebula). Te so hkrati ena glavnih aktivnih sestavin česna, ki ga dela tako zdravilnega in koristnega. Žveplove spojine v česnu namreč uničujejo bakterije, zaradi česa se je svež česen uporabljalo kot antibiotik dolgo pred tem, ko so izumili farmacevtske antibiotike.

Česen skozi zgodovino

V času faraonov so Egipčani glinene modele česnovih strokov postavljali v grobnice pomembnih vladarjev (npr. v Tutankamonovo), nezvesti možje pa naj bi ga uporabljali tako, da so strok ali dva dobro prežvečili v ustih, ko so se od ljubice vračali domov k ženi. Česnov vonj je vonj tujega parfuma prekril tako spretno, da žena še posumila ni, če ga ni mož seveda polomil kje drugje.

O česnu so veliko pisali stari Grki, med drugim si je Odisej z njim pomagal, da ga zlobna Kirka ni spremenila v pujsa. Grški športniki, ki so sodelovali na olimpijskih igrah, pa so pred pričetkom tekmovanja tradicionalno požvečili strok česna ali dva, povečeval naj bi namreč fizično moč in vzdržljivost.

Podobno je bilo pri Vikingih, ki so se pred vsako daljšo plovbo založili s česnom, pa tudi pri Feničanih in še kasneje v srednjem veku, ko so česen uporabljali za odganjanje zlih duhov, vampirjev in bakterij. Uživanje in lokalno nanašanje česna naj bi celo preprečevalo okužbo z bubonsko kugo! V prvi svetovni vojni so ranjene vojake bolj ali manj uspešno reševali tako, da so jim rane razkužili s česnom, evropski pregovor pa pravi, da česen zaleže za 10 mater (če hočeš pregnati dekle).

Hranilna vrednost česna

Vse omenjene kulture, države in ljudje so imeli prav, ne da bi sploh dobro vedeli, kaj česen vsebuje. Danes vemo, da vsebuje vsaj 33 različnih žveplovih spojin, med njimi so alicin, alin, alilpropil, dialil, trisulfid in druga zapletena imena. Česen vsebuje tudi 17 aminokislin, minerale, kot je selenij, in mnoge encime.

Najpomembnejše za njegovo delovanje so vsekakor že omenjene žveplove spojine, ki delujejo antibakterijsko, torej kot antibiotik. Žveplove spojine delujejo tudi protirakavo (ker s svojimi sestavinami pospešuje nastanek limfocitov in makrofagov, ki so odgovorni za izločanje odmrlih in nenormalnih celic iz telesa. Poleg tega znižujejo holesterol in delujejo razkuževalno na svoji poti skozi prebavila.

Še več koristi česna:

  • poživlja presnovo
  • krepi odpornost organizma
  • deluje diuretično
  • odganja črevesne zajedavce
  • pomaga pri izločanju sluzi iz dihalnih poti
  • redči kri in ohranja njeno dobro pretočnost
  • zmanjšuje težave, povezane z aterosklerozo
  • veže težke kovine, kot so kadmij, svinec in živo srebro

Zanimivo dejstvo

Ko žveplove spojine vstopijo v naš krvni obtok, ostanejo tam okrog 24 ur. Ves ta čas naše telo oddaja rahel vonj po česnu – iz istega razloga na primer začutimo okus česna v ustih, če si na stopala polagamo obkladke svežega česna. Vonj česna lahko omilimo tako, da žvečimo kardamomova zrna, sveži peteršilj, poprovo meto ali druga zelišča z močno prijetno aromo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

šest + štiri =