Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Je veganstvo ključ do srečnega življenja?

Matthieu Ricard je budistični menih, ki živi v samostanu v Nepalu. Številni javni mediji so ga oklicali za “najsrečnejšega človeka na svetu”, po tem ko je sodeloval v 12-letni raziskavi o meditaciji in sočutju. Raziskavo je izvedla Univerza v Wisconsinu (ZDA) in v njej se je Matthieu uvrstil najvišje nad povprečje več stotih prostovoljcev.

Kako so znanstveniki v raziskavi prišli do zaključka, da je Matthieu najsrečnejši človek na svetu?

Nevroznanstvenik Richard Davidson je na meniha med njegovo meditacijo pritrdil 256 senzorjev in meril…

Meritve so pokazale, da Ricardovi možgani ustvarjajo gama žarke, ki so povezani z zavestjo, pozornostjo, učenjem in spominom – o tem ni do takrat poročala še nobena znanstvena raziskava.

Srečni menih na vprašanje, kaj je ključ do srečnega in mirnega življenja, odgovarja: prehranjevanje s čisto vestjo.

“Izjemno sem zaskrbljen za usodo 8 milijonov drugih vrst, s katerimi si delimo ta planet in ki, tako kot mi, želijo živeti in ne trpeti.”

Matthieu nadaljuje:

“Prava sreča je mogoča samo, kadar ne povzročamo bolečine drugim.

Če vprašate ljudi, ali se strinjajo s pravičnostjo in moralnostjo, bodo vsi odgovorili pritrdilno.

Potem jih lahko vprašate, kaj menijo, ali je pravično in moralno povzročati nepotrebno trpljenje živim bitjem?

In prav za to gre, ker je danes trpljenje živih bitij za hrano popolnoma nepotrebno.”

Ricard izpostavlja tudi zdravstvene težave, povezane z uživanjem živil živalskega izvora. Številne raziskave so pokazale pozitiven vpliv rastlinske prehrane na zmanjšanje tveganja za glavne sodobne bolezni, vključno s sladkorno boleznijo in boleznimi srca in ožilja. Rastlinska prehrana je tudi olajšala simptome pri bolnikih z artritisom in pomagala preprečiti debelost, ki velja za enega glavnih vzrokov smrtnosti.

Oxfordska raziskava iz leta 2016 trdi, da bi lahko prehod na rastlinsko prehrano preprečil več kot 8 milijonov smrti letno.

Zahvaljujoč nedavnim raziskavam zdaj vemo tudi, da so rastlinske beljakovine boljše za krvožilje. Še več, raziskave kažejo, da so boljše za izgradnjo mišic.

Najsrečnejši človek na svetu je v pogovoru z organizacijo PETA osvetlil tudi ekološko škodo, ki jo povzroča živinoreja in zaključil z besedami: “Resnično srečo lahko dosežemo samo, ko se izogibamo povzročanju bolečine drugim. Sam sem vegan, prosim, postanite še vi!”

Vir: https://www.riseofthevegan.com/blog/veganism-is-the-key-to-happiness

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja