Košarica

V košarici ni izdelkov.

26 eko stvari, s katerimi pomagate planetu

1. Skrbite za vrt

Naj gre za večji vrt za hišo ali majhen košček zemlje na terasi, vrt je odličen način za zmanjšanje količine pesticidov, izpušnih plinov, ki se v ozračje sproščajo ob transportu hrane, in elektrike, ki se uporablja za shranjevanje hrane. Najboljše pri tem je, da imate svežo zelenjavo in zelišča na dosegu roke. Nič ni bolj okusnega od svežih sestavin!

2. Posadite rože

S sajenjem rož (brez uporabe pesticidov) boste naredili veliko uslugo čebelam. Posadite različne vrste rož in jih menjavajte vsako sezono, da privabite čimbolj raznoliko skupino čebel, metuljev in drugih opraševalcev.

3. Hodite

Po opravkih se odpravite peš. Če lahko hodite, namesto da uporabite avto, dajte! Bili boste bolj zdravi, prihranili boste na bencinu, hkrati pa pomagali okolju.

4. Kolesarite

Ne greste tako blizu? Odpravite se s kolesom!

5. Uporabljajte javni prevoz

Znotraj velikih mest in med mesti se prevažajte z javnim prevozom. Tako si boste obremenitev na okolje porazdelili z vsemi ostalimi potniki.

6. Povežite se s sodelavci

Brez dvoma imate sodelavce ali sošolce, ki živijo blizu vas. Dogovorite se za skupne prevoze in tako zmanjšate lastne stroške in škodljiv vpliv na okolje.

7. Delajte od doma

Čedalje več naprednih podjetij omogoča delo od doma. Če imate to možnost, jo vsekakor izkoristite – ali pa jo predlagajte svojemu delodajalcu. Tako odpišete vsakodnevno prevažanje na delovno mesto, ki ima velik vpliv na okolje, hkrati pa lahko svoje delo opravljate sproščeno v trenirki – a ni to nekaj, česar si vsi želimo?

8. Uporabite stopnice

Preskočite dvigalo in privoščite svojemu srcu nekaj vadbe. Dobro za vas in za okolje.

9. Združite obveznosti

V istem obhodu po mestu pojdite v trgovino, na banko, odložite otroke na treningu in se ustavite še v pekarni. Poskusite združiti čimveč obveznosti, ki jih želite opraviti tisti dan. Tako boste porabili manj bencina in v zrak izpustili manj izpušnih plinov, ker se boste naokrog vozili z ogretim motorjem.

10. Nakupujte po spletu

Z nakupovanjem prek spleta pravzaprav okolju delate veliko uslugo. Potrudite se le, da ne izbirate ekspresne dostave in izdelkov ne vračate prepogosto. In reciklirajte embalažo!

11. Zamenjajte žarnice

Zdaj je pravi čas, da preklopite na LED žarnice. Njihove cene so padle in na voljo je več možnosti. LED žarnice zdržijo veliko dlje in varčujejo z elektriko. Ko se vam “skurijo” stare žarnice, jih nadomestite s temi. Pozorni bodite tudi na pravilno recikliranje in odlaganje starih žarnic.

12. Oblecite se

Namesto da grelec prostora nastavite na “max”, si oblecite dodatno plast. Odeje in puloverji so cenejši kot kurjenje in veliko bolj prijazni do okolja.

13. Slecite se

Poleti storite obratno – preden prižgete naprave za ohlajevanje prostora, odvrzite zgornjo plast oblačil. Ali pa uporabite manjši ventilator namesto velikih naprav za ohranjanje izbrane temperature v prostoru. Malce vetra lahko pomaga bolj, kot si morda mislite!

14. Uporabljajte manj

Ta enostaven koncept je morda najpomembnejši od vseh. Ne potrebujete ogromne hiše, velikega TV zaslona in cel kup materialnih stvari, da bi bili srečni. Enako velja za hrano. Če jeste samo 30 odstotkov manj, boste živeli dlje in odvrgli veliko manj hrane.

15. Ponovno uporabite

Ne zavržite stvari, ki jih lahko ponovno uporabite. Prebudite svojo ustvarjalno žilico in pretvorite “staro šaro” v nekaj dekorativnega in uporabnega.

16. Reciklirajte

Kar ne morete ponovno uporabiti ali preoblikovati, reciklirajte! Danes morate le izbrati pravi zabojnik, v katerega stvar odložite – prav nič vas ne stane!

17. Poskusite brez mesa

Za začetek si lahko izberete dan v tednu, ko ne uživate mesa. Sčasoma lahko greste še korak dlje in ta dan raztegnete v tedne, mesece, leta. (Ne)uživanje mesa ima osupljivo velik vpliv na vaš ogljični odtis. V proizvodnji mesa nastajajo velike količine toplogrednih plinov, porablja se ogromno vode in rastlinskih virov, med rejo živali pa v okolju pristanejo antibiotiki in velike količine pesticidov. Poleg tega zahteva meso shranjevanje v hladilnikih, kar porablja velike količine lektrike.

18. Napolnite zamrzovalnik

Poln zamrzovalnik porablja manj energije, da ostane hladen. Napolnite ga do zadnjega! Če nimate ničesar več, kar bi postavili vanj, so odlična možnost plastenke z vodo. Ko voda zaledeni, bo ohranjala zamrzovalnik hladen tudi, če zmanjka elektrike, hkrati pa boste imeli pri roki vedno rezervno vodo, če bi jo morda potrebovali.

19. Podpirajte lokalno

Lokalni proizvajalci pomenijo manjšo obremenitev za okolje, ker se izdelki ne pošiljajo sem ter tja po svetu. Čimveč kupujte lokalno, še posebej kadar gre za sveža živila.

20. Varčujte z vodo

Ne tuširajte se predolgo, med ščetkanjem zob ugasnite vodo in ne zalivajte pretirano vaše zelenice. To so samo nekateri najbolj enostavni načini za varčevanje z vodo. Vsaka kapljica šteje!

21. Kompostirajte

Na vrtu ustvarite kup komposta. Nanj odlagajte ostanke hrane, papir, pepel in druge organske odpadke, ki bi sicer pristali na smetišču. Poleg tega lahko kompost uporabite za vaše rastline.

22. Kupujte reciklirano

Kadar le lahko, kupujte izdelke z reciklirano embalažo (več in več jih je!). Tako podprete proizvajalce z ekološkimi načeli in pomagate pri ohranjanju čistega okolja.

23. Preklopite na elektronsko

Preklopite na elektronske račune, položnice in oglase. Je bolj enostavno in prispeva k ohranjanju gozdov.

24. Perite zvečer

Elektrika manj obremenjuje okolje ponoči, ko temperatura pade. Obleke perite po sončnem zahodu, kadar je le mogoče, pa uporabite hladno pranje.

25. Kuhajte doma

Nadzirate lahko sestavine, prihranite na denarju in se izognete prevažanju po restavracijah. Prav tako ne uporabite embalaže, ki bi jo prejeli ob dostavi na dom. Nič ni bolj okusnega kot svežega domačega obroka.

26. Posadite drevo

Ja, morda zveni malce klišejsko – a drevesa so resnično čudovita! Zmanjšujejo stres, čistijo zrak in nas preskrbijo s kisikom, ki ga potrebujemo tako mi kot planet.

Želite prispevati več? Pridružite se nam v izzivu ZameinPlanet

zame-in-planet-izziv
Delite naprej ...
Ekipa MojeZdravje.net
Ekipa MojeZdravje.net

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja