Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kava je eno tistih živil, ki ljudi najbolj medejo – je zdrava? Nevtralna? Je kava škodljiva? Nemalo vprašanj dobiva na to temo. Na spletu najdeš cel kup člankov: nekateri hvalijo kavo kot edinstven vir antioksidantov, drugi jo absolutno odsvetujejo, ker naj bi kvarila možgane in bila pravi strup.

Veva, da se sliši dolgočasno – ljudje imamo radi črno-bele trditve in navodila – ampak resnica je ravno nekje vmes. Kava vsekakor ni živilo, ki bi ga morali piti. Ne vsebuje nič takega, česar ne bi mogli dobiti drugje. Vsebnost antioksidantov je zanemarljiva, zato se nam kave res ne splača piti zaradi zdravja.

Po drugi strani vam zmerne količine kave ne bodo škodile, če se sicer prehranjujete zdravo  (= rastlinsko, z veliko svežega sadja, zelenjave, stročnic, žitaric, oreščkov in semen). Skodelica kave na dan res ne bo naredila razlike pri splošnem počutju, krvni sliki, mentalnih sposobnostih ali dolgoročnemu zdravju.

Pomembno pa je, da na kavo gledate kot na razvado – ker to tudi je – in jo kot tako uživate zmerno in občasno.

ZAKAJ ZMERNO IN OBČASNO?

Glavna aktivna učinkovina kave je kofein. To je razlog, da smo ljudje sploh začeli piti kavo – kofein v njej deluje poživilno, nas zbudi, naredi bolj skoncentrirane in pozorne. Kofein deluje na centralni živčni sistem in ga stimulira – težava je, ker ob redni uporabi njegov učinek slabi. To pomeni, da moramo za enak učinek spiti čedalje več kave. Več kave pa pomeni več negativnih posledic kofeina: najpogostejši so nespečnost, anksioznost, nemirnost, pospešen srčni utrip in nezmožnost funkcionirana brez dnevne doze. V svojem “naravnem” stanju se lahko tako počutimo čedalje bolj utrujene in nezmožne funkcioniranja brez stimulacije.

Na nas je, da presodimo, kdaj kavo pijemo zaradi zasvojenosti in kje je še meja, ki jo lahko obvladujemo. Če se brez kave počutite kronično utrujene in brezvoljne, potem vsekakor priporočava, da takoj ukinete pitje kave in stopite v akcijo! Kava ne more biti nadomestilo za dovolj spanja, zdravo hrano in dovolj gibanja.

KAKO DELUJE?

V možganih se čez dan tvori spojina, imenovana adenozin. Gre za živčni prenašalec, ki ob vezavi na posebne receptorje v možganih povzroči sproščenost možganov in utrujenost. No, kofein se veže na prav te iste receptorje (brez da bi jih aktiviral) in prepreči, da bi se nanje vezal adenozin.

ALTERNATIVE

Kava ni edina, ki vsebuje kofein. Kofein v pravem čaju ali zelenem matcha čaju se na primer imenuje tein, kofein v guarani pa guaranin. V manjših količinah ga vsebuje tudi kakav, a ima ta drug glavni stimulans – teobromin, ki deluje podobno kot kofein.

Kissa Matcha

Težko rečeva, da je katero od zgoraj naštetih živil bolj “zdravo” od kave. Bolj se nama zdi pomembno, da v vsakem primeru poiščemo čimbolj naraven izdelek, po možnosti z ekološkim certifikatom. Ostalo je bolj stvar osebnega okusa. Nekateri so zapriseženi ljubitelji čaja, drugim po učinku odgovarja guarana (deluje malce počasneje kot kava in traja dlje časa).

No, midva sva ljubitelja kakava. Na naju deluje podobno kot kava, le da nama je dejansko všeč okus. Z njim sicer ne pretiravava (čisto naju “naspidira”, ker sicer ne uživava nobenih stimulansov), a do zdaj še nisva našla alternative za njegov božanski čokoladni okus.

KLIKNI za najin recept za ČOKOLADNO JUTRANJO KAVO – Franci pravi, da je to najboljša kava, kar jih je kadarkoli pil. Božanska je!

Jutranja čokoladna kava

Delite naprej ...
Eva Žontar
Eva Žontar

Eva Žontar (1991 – 2018) je bila popotnica, ki je navduševala s svojo strastjo do življenja in pozitivnim pogledom na svet. Eva je v letih 2015 – 2018 pisala članke in recepte za naš portal. V njen spomin vse te članke, recepte in zgodbe še naprej ohranjamo na naši spletni strani. Evino življenjsko zgodbo in motivacijske zapise, ki so nastali med njenim potovanjem s kombijem po Južni Ameriki, kjer se je njena pot usodno končala, si lahko preberete v knjigi Svobodno srce. Njene globoke misli lahko navdihujejo in opogumljajo tudi v tem zahtevnem in nepredvidljivem času.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja